Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia opäť nepochodila: Po krátkych minútach v parlamente vládni poslanci odpískali mimoriadnu schôdzu

Opozícii sa dnes nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Zobraziť galériu (3)
Opozícii sa dnes nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. (Zdroj: Kancelária NR SR)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Za schválenie programu s jediným bodom hlasovalo 48 poslancov zo 129 prítomných. Proti bolo 14, zdržalo sa 66 a jeden nehlasoval. Rokovanie sa tak skončilo a o návrhu uznesenia k tejto téme sa rokovať nebude.

Aktualizácia 15:31

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že ich strana nepodporí návrh na zmenu kolúznej väzby od poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina). "Pre koalíciu to musí byť červené svetlo, ak vidia, že strana, ktorá má najviac ľudí vo väzbe chce potvrdiť takýto zákon," povedal Šeliga, ktorý narážal na poslancov Smeru. Za ľudí a OĽaNO sa zhodujú v tom, že Fico a Pellegrini by sa mali verejne zaočkovať.

Šeliga vyzval opozičných lídrov Smeru a Hlasu, aby sa nechali verejne zaočkovať proti Covidu-19 (Zdroj: Facebook/Za ľudí)

Aktualizácia 15:25

Po skončení schôdze zareagovalo vládne OĽaNO. "Je zarážajúce, že o pandemickej situácii chce diskutovať práve opozícia, ktorej predstavitelia mnohokrát nedodržiavajú a verejne spochybňujú protipandemické opatrenia. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer, ktorého predseda Robert Fico so svojimi spolustraníkmi pozýval ľudí a zúčastnil sa verejného zhromaždenia v čase zákazu zhromažďovania," tvrdia matovičovci.

Opozícia opäť nepochodila: Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Dnešnú iniciatívu opozície OĽaNO vnímam ako politikárčenie a neúprimnú snahu o riešenie pandemickej situácie. "Ak by opozícii skutočne záležalo na životoch a zdraví ľudí na Slovensku, nespochybňovali by počas celého roka protipandemické opatrenia, testovanie či očkovanie. Dnes vidíme, že zodpovednosť prináša ovocie. Začali sme vyhrávať v boji s pandémiou a sme na dobrej ceste. Treba však povedať, že pokiaľ nie je väčšina populácie zaočkovaná, tak nie je definitívny koniec," uzavrelo OĽaNO.

Podľa Šipoša Ficovi ani Pellegrinimu na zdraví ľudí nezáleží, ale len na preferenciách a politických bodoch (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Schôdzu inicioval aj opozičný Smer

Jediným bodom programu mal byť návrh uznesenia, v ktorom Smer-SD hovoril o prerokovaní dôsledkov pandémie najmä v oblasti verejného zdravia a tiež o okruhoch opatrení na zmiernenie krízy, ako aj o prerokovaní námietok voči plánu obnovy v pripomienkovom konaní.

Predseda Smeru Fico tvrdí, že dnešné neodsúhlasenie programu mimoriadnej schôdze bolo aktom strachu vládnej koalície (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

Smer-SD chcel, aby parlament v uznesení konštatoval nevyhnutnosť vyvodenia zodpovednosti v oblasti verejného zdravia za vysoký počet úmrtí na ochorenie COVID-19, za rapídny nárast úmrtí na iné ochorenia, za zlyhanie vakcinačného programu v apríli či za netransparentné procesy pri nákupe a povoľovaní používania vakcíny Sputnik V.

Opozícia opäť nepochodila: Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Okrem iného v uznesení strana hovorila i o potrebe prijať účinné legislatívne, organizačné, personálne a materiálne opatrenia na zmiernenie dôsledkov pandémie aj o potrebe zabezpečiť návrh zákonnej úpravy opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie v zdravotnej oblasti oddelených od núdzového stavu a podobne. Smer-SD tvrdil, že po ročnom pôsobení novej vlády je potrebné vykonať sumarizáciu a zároveň dostať odpovede na viaceré otázky. Koalícia už dopredu hovorila, že program schôdze zrejme nepodporí.

Hlas po neschválení programu mimoriadnej schôdze (Zdroj: Facebook/Hlas-SD)

Viac o téme: KoniecSchôdzaMimoriadnaPlénumRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu