Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

K afére so Sputnikom sa vyjadrila aj SNS: Dôkaz, že vláda Hegera nemôže získať dôveru

Predseda strany SNS Andrej Danko
Predseda strany SNS Andrej Danko (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Aj SNS sa vyjadrilo k najnovším informáciám o žiadosti na vrátenie dodávky vakcín Sputnik V späť do Ruska. Podľa strany Igor Matovič svojimi tvrdeniami oklamal Ruskú federáciu.

Andrej Danko sa vyjadril k statusu Igora Matoviča (Zdroj: Facebook/ Andrej Danko - predseda SNS)

,,Igor Matovič Rusom pred dovozom deklaroval schválenie všetkými príslušnými inštitúciami na Slovensku. Oklamal Ruskú federáciu. Šesť týždňov sa na Slovensku riešila koaličná kríza. Šesť týždňov Sputnik ležal v skladoch a Rusi sa neprestávali čudovať," reaguje na vzniknutú situáciu SNS. Podľa strany sem poslala Ruská federácia niekoľko kontrol, ktoré mediá ignorovali. Tvrdia, že počas šiestich týždňov upozorňovali na to, že o získané vakcíny môžeme prísť a so Sputnikom je potrebné bezodkladne očkovať, pretože aj vakcína má svoju záručnú lehotu, ktorá uplynie v lete. 

,,Hovorili sme, že sa so Sputnikom neoprávnene nakladá, a že majú k nemu prístup neoprávnené osoby. Slovenská republika už mala odobrať ďalších 200 000 kusov Sputnika. Nie je preto nič nové a nepochopiteľné, ak Rusi žiadali 6. apríla 2021 o vrátenie očkovacej látky Sputnik V s tým, že ďalších 800 000 kusov nedodajú," uviedla strana vo svojom stanovisku. Situáciu definujú ako ,,neskutočnú medzinárodnú hanbu a ukážu toho, že Igor Matovič nezvláda nielen funkciu premiéra, ale žiadnu štátnu fukciu". 

Potvrdili sa naše obavy. Matovič nám toto tajil... “Ruská strana 6. 4. 2021 zaslala list so žiadosťou o vrátenie vakcíny...

Uverejnil používateľ Andrej Danko - predseda SNS Štvrtok 8. apríla 2021

SNS zároveň vyjadrilo nádej, že Igor Matovič po návrate z Ruska podá demisiu a nový premiér Eduard Heger ani nepožiada o vyslovenie dôvery vlády v parlamente. Podľa mimoparlamentnej strany sa ukázalo, že šesťtýždňové hašterenie medzi koaličnými partnermi vlastne Slovensko pripravilo o vakcínu Sputnik V. V stanovisku uvádzajú, že Matovič spôsobil také medzinárodné problémy, že sa Slovenská republika do budúcna stala nedôveryhodným obchodným partnerom pre Rusko. ,,Nemusíme už v budúcnosti dostať žiadne objemy očkovacej látky Sputnik. Vyzývame Igora Matoviča, aby sa zajtra 10:30 v priamom prenose ospravedlnil, podal demisiu a súčasne inicioval predčasné parlamentné voľby. Koalícia SaS, OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí nemôže ďalej pokračovať vo vládnutí," uzavreli vo vyjadrení.

Viac o téme: SNSSputnikEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu