Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po ťažkom COVIDE ostávajú následky: Piešťanské rehabilitačné centrum už pomohlo prvým pacientom

Piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú liečbu Zobraziť galériu (6)
Piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú liečbu (Zdroj: Paper life, s.r.o.)

PIEŠŤANY – Pacienti, ktorých po vyliečení sa z nového koronavírusu trápi takzvaný postcovidový syndróm, môžu využiť unikátny rehabilitačný program v piešťanskom centre ADELI.  

Niektorí pacienti, ktorí prekonali ťažký či vážny priebeh koronavírusovej infekcie, majú problém vrátiť sa do bežného života. Najčastejšie ich trápia problémy súvisiace s dýchaním, únavou a oslabeným svalstvom. Preto potrebujú absolvovať rehabilitácie.

Čítajte aj: Heger, Krčméry a Mikas predstavili desatoro Veľkej noci! V akom budeme režime? Odborníci vyslali jasné stanovisko

Unikátny rehabilitačný program poskytuje piešťanské centrum ADELI. „Zatiaľ sme v ADELI liečili prvých niekoľko pacientov, ktorí prekonali covid-19. Trpeli jednotlivo bolesťami kĺbov, svalov, hlavy, stále ich trápi zvýšená teplota,“ uviedla doktorka Inna Durda, ktorá vedie Oddelenie hyperbarickej oxygenoterapie.

Piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Paper life, s.r.o.)

Postcovidová rehabilitácia sa vykonáva v hyperbarickom centre Oxymed, ktoré je v priestoroch ADELI Medical Centra v Piešťanoch. Hlavným pilierom najnovšieho postcovidového programu je denný 75-minútový pobyt v hyperbarickej komore, kde pacient dýcha čistý medicínsky kyslík pod tlakom.

Oxymed komora
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Paper life, s.r.o.)

Centrum hyperbarickej oxygenoterapie sa tak stalo najpodstatnejším prvkom liečby následkov covidu-19, známych pod názvom "dlhý covid" alebo "postcovidový syndróm".

Rehabilitačný program v ADELI zahŕňa tiež respiračnú fyzioterapiu, spirometrický dychový tréning, dychové cvičenia, liečebnú proprioceptívnu gymnastiku, meditáciu či zvukovú rezonančnú terapiu. Minimálny odporúčaný čas rehabilitácie je jeden týždeň.

Piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Paper life, s.r.o.)

Vďaka rehabilitácii v centre sa stav pacientov výrazne zlepšil

Rekonvalescencia pacientov sa urýchlila, upravil sa pracovný a športový výkon. „Je však nutné zotrvať v cvičení aj v domácom prostredí, opakovať naučené techniky a dotiahnuť regeneráciu organizmu dokonca,“ pripomenul Rastislav Jakubkovič, vedúci projektu postcovidovej rehabilitácie.

Centrum hyperbarickej oxygenoterapie Oxymed momentálne ponúka tri rôzne programy pre postcovidových pacientov. Programy s názvami Zdravé pľúca, Moja rehabilitácia a komplexný program Myseľ a telo zohľadňujú terapeutické ciele, ktoré si jednotlivo pacienti zvolia, respektíve, ktoré po dôslednej diagnostike odporúčajú lekári. Liečbu v centre ADELI ale nehradí poisťovňa.

Piešťanské ADELI predstavilo postcovidovú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Paper life, s.r.o.)

Hyperbarická oxygenoterapia (HBOT) lieči vďaka vlastnostiam kyslíka: pod tlakom sa kyslík dostáva do dlho odkysličených tkanív ľudského organizmu, vrátane mozgu a šíri sa plazmou do miest, kde sa pri normálnom tlaku vôbec nedostane. „HBOT regeneruje následky, ktoré zanechal covid-19 na úplne všetkých systémoch ľudského tela, vrátane nervovej sústavy či ciev,“ doplnil doktor Erkin Dzhamanbaev, medicínsky riaditeľ ADELI.

Viac o téme: SlovenskoPiešťanyKoronavírusRehabilitácieCovid-19Oxymed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu