Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nepríjemná hrozba sa nakoniec naplnila: Potvrdili sedem prípadov juhoafrickej mutácie na Slovensku!

Boris Klempa Zobraziť galériu (2)
Boris Klempa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Okrem nebezpečnej britskej mutácie, ktorá ohrozuje Európu sa dnes pravdepodobne naplnila iná hrozba. Existuje totiž ešte nákazlivejší mutant koronavírusu, ktorý pochádza z južnej Afriky. Práve prítomnosť niekoľkých vzoriek tejto nebezpečnej verzie vírusu podľa známeho vedca potvrdili už aj u nás!

Aktualizácia 14:50 - potvrdenie ministerstva zdravotníctva

Tieto správy už potvrdil aj rezort Mareka Krajčího. "Môžeme potvrdiť, že na Slovensku sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu, kedy sa tento infekčný variant našiel v siedmich vzorkách. V Bratislave boli identifikovaní traja ľudia. Dvaja muži pricestovali z Ukrajiny, tretia žena sa nakazila na Slovensku. V okrese Stará Ľubovňa vyšla pozitívna vzorka na túto mutáciu vírusu mužovi, ktorý sa vrátil z Nemecka, v okrese Dolný Kubín boli pozitívni muž a žena, ktorí necestovali. Z banskobystrického okresu vyšli pozitívne vzorky 23-ročnej žene, ktorá pricestovala zo Zanzibaru. Všetky protiepidemické a hygienické opatrenia vrátane domácej izolácie boli a sú dodržané," prezradila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Vedci Čekan a Krčméry diskutujú o pandémii pred rokovaním na Úrade vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na prípady upozorňoval už v piatok (5. 3.) opozičný politik Richard Raši (Hlas-SD), ministerstvo zdravotníctva vtedy informácie nepotvrdilo.

KORONAVÍRUS Nepríjemná hrozba sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike (JAR). Na základe predbežných štúdií sa aj ten rýchlejšie šíri, takisto sa však zatiaľ nepotvrdilo, že by spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19. Je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka. Či budú vakcíny účinné voči mutáciám nového koronavírusu, nie je v tejto chvíli úplne jednoznačné.

Vyskytuje sa vo vyše 30 krajinách. Šíri sa aj v rakúskom Tirolsku, prvé prípady zaznamenali aj Česko, Maďarsko a Poľsko.

Práve dnes mal túto informáciu Denníku N potvrdiť renomovaný slovenský vedec a virológ Boris Klempa. Ten sa mimochodom objavil pred istým časom aj u prezidentky Zuzany Čaputovej na tlačovej konferencii. Vzorky mal sekvenovať sám Klempa, pričom o tomto variante panujú obavy, že môže unikať reakcii imunitného systému infikovaného človeka.

Tento variant mali identifikovať v šiestich vzorkách, ktoré prechádzali analýzou virológa.

Viac o téme: VzorkySlovenskoKoronavírusJuhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu