Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ruská vakcína rozdeľuje politikov: Šéf diplomacie mieri najvyššie! Smerovanie Slovenska si musíme ujasniť

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok Zobraziť galériu (5)
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel, Kancelária NRSR)

BRATISLAVA - Šéf diplomacie Ivan Korčok sa včera vyjadril k dovozu ruskej vakcíny Sputnik V. Podľa neho sa celý spor posunul do zahraničnopolitickej roviny práve veľkým uvítaním vakcíny a tlačovkou, ktorú mal na košickom letisku premiér a šéf rezortu zdravotníctva. Podľa neho je vakcína nástrojom hybridnej vojny a rokovania boli tajné. Troch najvyšších predstaviteľov preto požiada o stretnutie.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok chcel požiadať o prijatie u troch najvyšších ústavných činiteľov ešte v utorok. Nakoniec sa tak nestalo. Pred rokovaním vlády však zopakoval, že na stretnutí trvá a bude chcieť počuť vysvetlenie a ubezpečenie, že smerovanie Slovenska je jasné. 

Korčok žiada troch najvyšších ústavných činiteľov o stretnutie k vakcíne Sputnik V (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Korčok o demisii neuvažuje

Urobí tak v súvislosti s okolnosťami, za ktorých bola na Slovensko dovezená ruská vakcína Sputnik V, a možným spochybnením zahraničnopolitického smerovania krajiny. Šéf slovenskej diplomacie priznal, že spôsob, akým bola dodávka vakcíny realizovaná, i to, ako bola privítaná predsedom vlády, vyvolávajú otázky. "Je potrebné si ich zodpovedať, musím mať jasno v tom, či stále zotrvávame na deklarovanom zahraničnopolitickom smerovaní," povedal na utorkovom tlačovom brífingu.

Minister zahraničných vecí Ivan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

O prípadnej demisii zatiaľ nehovorí. Kvôli Sputniku vypukla koaličná kríza. Šéf Sme rodina Boris Kollár bude mať mimoriadne vyhlásenie k situácii v koalícii, líderka Za ľudí Veronika Remišová sa stretne s prezidentkou Čaputovou a šéf SaS Richard Sulík žiada rekonštrukciu vlády. 

O transporte nevedel, Sputnik V považuje za nástroj hybridnej vojny

Korčok novinárom oznámil, že o leteckom transporte sa dozvedel od veľvyslanca SR v Moskve v nedeľu večer, so samotným nákupom ho však nikto neoboznámil. V tejto súvislosti chce preto poznať, aká je cena za dodávku vakcíny. "Nie je to dar, je to tovar, ktorý má svoju cenu," uviedol Korčok. Netají, že ruskú vakcínu vníma ako nástroj hybridnej vojny zo strany Ruska.

Tlačová konferencia ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (Zdroj: Topky/Maarty)

"Rozdeľuje nás tu doma, rozdeľuje nás tu v zahraničí, spochybňuje procesy v Európskej únii," poukázal minister. Ak by Sputnik nebol politickým nástrojom, nevidí dôvod, prečo ruská strana nevyvíja aktivitu smerom k registrácii vakcíny v EÚ.

Nie je to prejav odvahy, ale rezignácia na pravidlá

Použitie ruskej vakcíny Sputnik V nie je prejavom odvahy či dôkazom diplomatického úspechu. Je to skôr rezignácia na pravidlá, ktorými sa v medicínskych otázkach riadime, a ktoré garantujú najvyššie štandardy bezpečnosti pre ľudí. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzanou Baťovou. Otvorenou otázkou podľa nej ostáva, či krok nakúpenia Sputnika nezhoršil možnosti SR zapožičať si už registrované vakcíny od európskych partnerov.

Ruská vakcína rozdeľuje politikov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Matoviča je to zbytočná politizácia

Vyjadrenia ministra zahraničných vecí o vakcíne ako nástroji hybridnej vojny považuje premiér Matovič za "úplne zbytočnú politizáciu tejto otázky". "Sputnik V je liek, je to vakcína ako všetky ostatné," poznamenal. Mali by sme podľa neho prestať premýšľať, odkiaľ pochádza. Opäť požiadal koaličných partnerov o odloženie politiky. Odmietol tiež, že by "vítal" vakcínu na letisku. Išlo podľa neho len o tlačovú konferenciu.

Ruská vakcína rozdeľuje politikov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V súvislosti s tým, že informácie o rokovaniach s Ruskom neboli dopredu zverejnené povedal, že sa obávali "vyvolávania skupinovej nevraživosti voči tejto vakcíne", čo by mohlo ruských predstaviteľov od podpisu zmluvy odradiť. Dodal, že zmluvu podpísali až v sobotu (27. 2.) večer.

Ľudsky sa pomýlil, tvrdí Naď

Minister obrany Jaroslav Naď na adresu sporu ohľadom Sputniku V uviedol, že niektoré konflikty sa vyostrujú úplne zbytočne, napríklad konštrukciami v médiách. Ako príklad uviedol informácie o tom, že Korčok na utorkovej tlačovej konferencii k dodávke vakcín Sputnik V povedal, že sa dozvedel o transporte len v nedeľu večer. "Ľudsky sa pomýlil, vedel o tom v sobotu večer, aj mi hneď potom volal, že to dá na pravú mieru, povedal som, nechaj to tak. Len potom vznikol článok, ako som ja podrazil Ivana Korčoka," oznámil Naď.

Hrozí rozpad koalície?

V pondelok privítal premiér Igor Matovič na košickom letisku prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V, do leta by mali prísť dva milióny dávok. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí udelil na používanie neregistrovanej vakcíny v EÚ výnimku. Dodávka vyvolala pnutie v koalícii. Odchod z nej i zo strany Za ľudí oznámil v dôsledku udalostí poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Strany SaS a Za ľudí mali v utorok večer predsedníctvo, na ktorom sa mali rozprávať o súčasnej situácii. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že v hre sú všetky možnosti a teda aj odchod z koalície. 

Viac o téme: Igor MatovičBoris KollárKoronavírusIvan KorčokSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu