Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú: Na východe Slovenska platí 2. stupeň výstrahy pred povodňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V okresoch Košice-okolie, Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava platí hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňou z topenia snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke.

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach a oteplenie je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádzajú meteorológovia. Druhý stupeň výstrahy môže podľa SHMÚ ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo.

Výstrahy pred povodňami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

2. stupeň lavínového nebezpečenstva v polohách nad 2000 m

V slovenských pohoriach platí v nedeľu prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, len v polohách s nadmorskou výškou nad 2000 metrov platí druhý stupeň. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

„Nad hranicou 2000 metrov nad morom sa vplyvom sobotného (27. 2.) silného vetra vytvorili lokálne naviate vankúše a dosky z nového snehu, ktoré nie sú previazané s tvrdou podkladovou vrstvou. Obzvlášť pozor si treba dávať na záveterné svahy južných až juhovýchodných orientácií, kde sa v žľaboch, muldách a pod skalnými stenami môže nachádzať väčšie množstvo naviateho snehu,“ uviedol Bešinský.

Ako dodal, v nedeľu očakávajú chladný deň, a tak sneh zostane tvrdý aj počas dňa aj na slnkom nasvietených svahoch. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vplyvom chladného vzduchu zotrvalá.

V nedeľu ráno bolo na horách polooblačné počasie, od severu sa postupne vyjasňuje. Teplota sa pohybovala od mínus desať stupňov Celzia na vrcholoch hôr po mínus jeden stupeň Celzia v podhorí. Fúkal prevažne severný až severozápadný vietor do desať metrov za sekundu, počas dňa by mal slabnúť. Vplyvom ochladenia sneh na celom území stvrdol a zľadovatel.

Viac o téme: PovodneVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu