Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, pozor! Budete mať hlbšie do peňaženky: Zdražie pečivo aj vajcia, pozrite si o koľko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/AP, Getty Images)

BRATISLAVA – Pod vyššie ceny pekárenských výrobkov sa nepodpísali len svetové ceny pšenice, ktoré lámu rekordy, ale aj pretrvávajúca pandémia nového koronavírusu. Slováci si okrem toho priplatia aj za vajcia. Dôvodom je vtáčia chrípka.

Slovenskí spotrebitelia si v najbližších týždňoch priplatia za pekárenské výrobky a vajcia, a to kvôli pretrvávajúcej pandémii covidu-19 a vtáčej chrípke. Náklad na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú aj svetové ceny pšenice. Tie v súčasnosti lámu rekordy. Po náraste exportných ciel na pšenicu zo strany Ruska totiž vyskočila jej cena na svetových trhoch nad 240 dolárov za tonu. 

KORONAVÍRUS Vedec Čekan uprostred vlny pesimizmu prichádza aj s dobrou správou: Čo dáva Slovákom nádej

„Už začiatkom tohto roka sme mohli sledovať postupný nárast cien potravín, najmä základných, ako sú práve pekárenské výrobky. Ich cena medzimesačne vzrástla o takmer jedno percento. Aktuálne je v medziročnom porovnaní cena chleba vyššia o viac ako päť centov,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Cena pečiva na slovenských pultoch ďalej porastie aj kvôli následkom pandémie koronavírusu. Pekárom sa totiž navyšovali náklady na protipandemické opatrenia bez kompenzácie zo strany štátu. Slovenskí výrobcovia pečiva a pekárenských výrobkov ohlasujú otváranie dodávateľských zmlúv s obchodnými reťazcami a zvyšovanie odbytových cien.

„Podobná situácia s navyšovaním ceny je aj pri vajciach. Medziročne ich cena vzrástla o takmer šesť percent. Aktuálne kúpite balenie 10-tich vajíčok za 1,47 eura. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Strata nosníc zasiahla farmárov, ktorí zároveň zápasia s ekonomickými dôsledkami pandémie koronavírusu. Nedostatok vajíčok na trhu by mohol navýšiť ich cenu v najbližších týždňoch na úroveň nad 1,55 centa,“ doplnila Buchláková.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/AP/Michael Probst)

Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny. Pri obilí v tomto prípade nie sú dobré vyhliadky. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra by sa mala znížiť produkcia pšenice v tomto roku, čo navýši jej cenu v nasledujúcich mesiacoch o viac ako tretinu. Nižšia produkcia sa podpíše pod objem obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.

„Očakávame, že v prípade pečiva a vajec môže zaúradovať ešte akciové obdobie pred Veľkou nocou, čo by mohlo utlmiť navyšovanie ceny. Zároveň tu už nemáme efekt výrazného predzásobovania, to aj napriek príchodu druhej vlny koronavírusu. Ešte pred rokom práve predzásobovanie tlačilo na vyššie ceny v obchodoch. Slováci sa však počas prvej vlny presvedčili, že slovenskí obchodníci na vzniknutú situácii reagujú navyšovaným zásob základných trvanlivých potravín. Zvýšený dopyt preto neohrozil dostupnosť jednotlivých výrobkov. Pokiaľ v niektorom obchode nie je krátkodobo nejaký druh tovaru, je to tým, že väčšina obchodov nemá vlastné sklady, ale sú zásobované priebežnými rozvozmi z centrálnych skladov,“ uviedla Buchláková.

Viac o téme: CenyChrípkaZdražovanieVtáčiaVajciaPečivoNárastPšenicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu