Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Nové typy antigénových testov: Otestujú sa prvé deti a seniori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Občianske združenie Nemocnica deťom rozdá 20-tisíc antigénových testov nového typu, pri ktorých odber sa vykonáva len z prednej časti nosa, nie z nosohltana. Podľa združenia sa tak odbúrava veľký stres z testovania, ktorý deti majú. Informovala o tom Zuzana Čižmáriková, predsedníčka OZ Nemocnica deťom.

Testami sa budú môcť otestovať deti a seniori z viacerých častí Slovenska. "Práve v tejto situácii je dôležité, aby deti pri návrate do škôl mali čo najmenej stresujúci príchod. Rovnako aj seniorom ponúkneme komfortnejší odber vzorky. Testy sú už úspešne nasadené vo viacerých európskych krajinách," priblížila Čižmáriková.

Tieto antigénové testy majú 100-percentnú špecificitu a dosahujú senzitivitu 97,25 percenta. Pre vykonanie testu postačuje len výter z prednej časti nosa, nie z nosohltanu ako pri ostatných antigénových testoch. Test je podľa Čižmárikovej citlivý aj na možné mutácie vírusu COVID-19, a to britský, brazílsky a aj juhoafrický variant. Testy občianskemu združeniu venovala spoločnosť Siemens Healthineers.

Združenie prerozdelí testy prostredníctvom Bratislavského samosprávneho kraja a budú dodané aj pre 21 základných škôl Hornej Oravy, kde ich rozdá Oravský záchranný systém - Orava RescueSystem. "Testy rovnako pomôžu aj deťom s ťažkým zdravotným postihnutím v rehabilitačnom centre  - ADELI v Piešťanoch," uzavrela Čižmáriková.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusAntigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu