Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Predĺženie karantény v Sačurove nie je potrebné: Osadu od zajtra otvoria

Na dodržiavanie karantény v rómskej osade v obci Sačurov dohliadajú  policajti i vojaci
Na dodržiavanie karantény v rómskej osade v obci Sačurov dohliadajú policajti i vojaci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

SAČUROV - Uzatvorenie rómskej osady v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou ukončia v stredu (24. 2.) v ranných hodinách. Predĺženie izolácie komunity, v ktorej viac ako štvrtina bola pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, nie je vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie potrebné. Priblížil to starosta obce Peter Barát výsledky odporúčania okresného krízového štábu, ktorý sa situáciou v obci zaoberal v pondelok (22. 2.).

"Osada sa zajtra približne o 7.00 h otvára," povedal Barát s tým, že krízový štáb sa vo svojom odporúčaní opieral o fakt, že testovanie na ochorenie COVID-19 v osade v nedeľu (21. 2.) preukázalo pozitivitu len u troch spomedzi 175 testovaných osôb.

Ako doplnil, obec v osade ďalšie kolo komunitného testovania neplánuje. Pokiaľ však bude samospráva organizovať plošné testovanie v obci, Barát by uvítal, ak by sa na ňom zúčastnili aj dosiaľ netestovaní obyvatelia osady. Na dodržiavanie karantény troch naposledy pozitívne testovaných osôb bude dohliadať miestna občianska poriadková služba.

O uzatvorení osady, v ktorej žije približne 750 ľudí, rozhodol okresný krízový štáb 3. februára po tom, ako sa v nej potvrdila pozitivita na ochorenie COVID-19 u 113 spomedzi 414 otestovaných osôb. Na opätovnom testovaní 11. februára sa zúčastnilo 298 ľudí, pozitívny výsledok testu malo 85 z nich. Pri uzatvorení osady pomáhali policajti a vojaci.

Viac o téme: OtvoreniePandémiaKaranténaKoronavírusSačurov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu