Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rezort diplomacie si pre prípad Jozefa Chovanca opätovne predvolal belgického veľvyslanca

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca.
Policajtka hajlovala, zatiaľ čo šiesti ďalší policajti mali kľačať 16 minút na hrudníku Chovanca. (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

BRATISLAVA - Slovensko očakáva, že v čo najkratšom možnom čase bude vyvodená zodpovednosť v prípade úmrtia Jozefa Chovanca. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR toto stanovisko tlmočilo belgickému veľvyslancovi Ghislainovi D'Hoopovi, ktorého si v pondelok už po tretí raz predvolalo v súvislosti s týmto prípadom.

"Rešpektujeme nezávislosť belgických orgánov, ale vyšetrovanie tragickej smrti nášho občana už trvá príliš dlho. Rodina aj Slovensko naliehavo čakajú na spravodlivosť pre Jozefa Chovanca," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. 

Rezort diplomacie belgickému predstaviteľovi tlmočil očakávanie Slovenskej republiky, že vyšetrovanie, ktoré prebieha takmer tri roky, bude ukončené v najkratšom možnom čase a následne bude vyvodená trestnoprávna a disciplinárna zodpovednosť "s ohľadom na neprimeranosť a intenzitu zákroku, ako aj extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície voči občanovi členského štátu EÚ".

"Ďalšia z početných intervencií rezortu diplomacie v tomto tragickom a odsúdeniahodnom prípade predstavuje už v poradí tretie predvolanie belgického veľvyslanca v Bratislave," doplnil v stanovisku tlačový odbor rezortu.

Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Vlani v auguste boli zverejnené zábery dokumentujúce neprimeraný zásah letiskovej polície voči Chovancovi v cele predbežného zadržania.

Viac o téme: Jozef ChovanecGhislain D'Hoop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu