Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EXKLUZÍVNE Bratislava sa opäť búri! Strach pred nákazou: Zatvorenie škôl je stále v hre, žiadosť Mikasovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zdá sa, že otváranie škôl nie je pre všetkých dobrou správou. Primátor Bratislavy a starostovia jednotlivých mestských častí s tým podľa informácií Topiek nesúhlasia. V týchto chvíľach prebieha diskusia o ďalšom postupe. Školy otvoriť nechcú a spoločne chcú hlavnému hygienikovi predložiť návrh, aby sa školy neotvorili. 

Otváranie škôl je predmetom diskusie už niekoľko týždňov. Minister školstva dnes oznámil, že od pondelka sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky. Starostovia bratislavských mestských častí však majú veľké obavy. Momentálne majú prebiehať rokovania aj s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Informáciu potvrdili pre Topky.sk viaceré zdroje. Podľa našich informácií by sa mali dohodnúť na spoločnom postupe a predložiť návrh hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi. 

Aktualizované 17:07 Mestská časť Pdudunajské Biskupice školy neotvorí

Mestská časť Bratislava - Podunajské Biskupice vzhľadom na vážnosť epidemiologickej situácie v neotvára od 8. februára 2021 materské a základné školy. "Naďalej zostáva otvorená prevádzka Materskej školy na Komárovskej ulici, Bratislava pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým vyplýva z povahy práce, že nemôžu vykonávať prácu z domu a musia dochádzať do práce v štandardnom mieste výkonu práce, v zmysle rozhodnutia ministra školstva," uviedol pre Topky starosta mestskej časti Zoltán Pék.

Bratislava školy otvárať nechce

Epidemiologická situácia je zlá, mnoho učiteľov a učiteliek je pozitívnych a v prípade otvárania škôl by nestihli všetkých pretestovať. Starostovia mestských častí chcú preto požiadať hlavného hygienika Jána Mikasa o výnimku, aby školy otvoriť od pondelka nemuseli. Podľa našich informácií má zajtra prebehnúť stretnutie medzi starostom Petržalky a riaditeľmi škôl. Rozhodnúť sa má o ďalších krokoch.

Mestské časti sa chcú dohodnúť na spoločnom postupe. Ich cieľom nie je vyvolať chaos, ale predísť tomu, aby sa situácia ďalej nezhoršovala. Starostovia totiž momentálne z epidemiologického hľadiska nepovažujú otváranie škôl od pondelka za dobrý nápad. Niektoré mobilné odberové miesta stále evidujú vysokú pozitivitu.

"Mesto a mestské časti sú v permanentnej komunikácii a hľadajú spolu najschodnejšie riešenia, ktoré zároveň nebudú zakladať podmienky pre šírenie ochorenia COVID v meste. Keďže školy sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mestských častí, je to otázka najmä na mestské časti," uviedla pre Topky hovorkyňa primátora Katarína Rajčanová. 

Epidemiologická situácia je naozaj zlá

Pred nástupom detí do škôl by sa mali otestovať aj rodičia. To by však spôsobilo obrovský nápor na mobilné odberové miesta. "Logisticky sa to nedá zvládnuť za tých pár dní, to je absolútna šialenosť," uviedol pre Topky jeden zo starostov. Viacerí rodičia sa boja a deti do školy poslať nechcú. Školy totiž evidujú nakazených učiteľov, učiteľky či iný personál.

Na Slovensku sa je potvrdená infekčnejšia britská mutácia koronavírusu, ktorá sa šíri omnoho rýchlejšie. Ešte koncom minulého roka hovoril minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom, že táto mutácia sa šíri viac najmä medzi deťmi a staršími ľuďmi.

Otváranie škôl

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť. Krajčí zopakoval, že situácia na Slovensku sa ani po niekoľkých týždňoch zákazu vychádzania nezlepšila, dôvodom je aj britská mutácia nového koronavírusu.

Marek Krajčí, Milan Krajniak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pripustil, že takéto rozhodnutie vlády by sa mohlo zdať ako "nezodpovedné". "Rozhodli sme sa, že sprísnime kritériá na čiernu zónu, ktorú momentálne máme v COVID automate, a tým dovolíme deťom chodiť do škôl," informoval.

Viac o téme: ŠkolyBratislavaSlovenskoKoronavírusOtváranie škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu