Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Generálny prokurátor sa pustil do Mikasových vyhlášok: Hlavný hygienik porušil zákon!

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka Zobraziť galériu (4)
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil dvomi vyhláškami zákon, informoval o tom vo štvrtok generálny prokurátor Maroš Žilinka. Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom Národnej rady SR rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe. Porušenie vidí aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

"ÚVZ v ustanovení výnimiek prekročil rozsah svojej pôsobnosti a povolil ich nad rámec zákona," skonštatoval Žilinka. Voči obom výnimkám podala Generála prokuratúra (GP) SR protest. Žilinka doplnil, že ÚVZ bude mať 30 dní, aby zareagoval, a následne 90 dní, aby protestu vyhovel. Šéf prokurátorov avizoval, že sa môže obrátiť aj na Ústavný súd. Protesty boli doručené ÚVZ vo štvrtok.

Vyjadrenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku na vyhlášky od ÚVZ (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na základe decembrovej vyhlášky poslanci rokovali o núdzovom stave za neštandardných podmienok. Pozitívni poslanci a zákonodarcovia po kontakte s pozitívnym človekom boli od negatívnych oddelení fóliou. Mali podľa Kancelárie NR SR samostatný vchod. V priestoroch mali byť germicídne žiariče. Poslanci mali aj respirátory.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vyhláška povolila napríklad prezidentke, ministrom, poslancom parlamentu či generálnemu prokurátorovi pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným. Prácu môžu vykonávať, ak by absenciou na pracovisku vážne ohrozili zabezpečenie chodu štátu alebo riešenie mimoriadnych úloh. Podmienkou je dodržiavanie prísnych protiepidemických opatrení. Medzi osoby v osobitnom režime sa nezaraďujú iba predstavitelia výkonnej či zákonodarnej moci. Patria sem aj zdravotníci, pracovníci v oblasti energetiky, tepelnej energetiky a podporných služieb v elektroenergetike.

Generálny prokurátor SR Maroš
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

ÚVZ bude Žilinkove vyjadrenia skúmať

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa dôsledne oboznámi s obsahom písomného stanoviska Generálnej prokuratúry SR a následne sa vyjadrí k protestom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

"ÚVZ SR nebol Generálnou prokuratúrou SR pri analýze predmetných vyhlášok požiadaný o vysvetlenie príslušných ustanovení ani nebol požiadaný o predbežnú reakciu na jej zistenia," povedala.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vo štvrtok povedal, že sa tvrdeniami generálneho prokurátora musia "vážne zaoberať".

Minister Krajčí reaguje na výroky generálneho prokurátora (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Generálny prokurátorÚVZMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu