Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Po prvom kole skríningu zasadal krízový štáb: Vláda prichádza s definitívnymi výsledkami skríningu!

Igor Matovič Zobraziť galériu (8)
Igor Matovič (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

BRATISLAVA - Na Úrade vlády SR dnes v poobedňajších hodinách dlhé hodiny zasadá Ústredný krízový štáb (ÚKŠ), ktorý tak robí po tom, ako na Slovensku prebehlo prvé kolo celoplošného testovania, tzv. skríning. Závery z tohto rokovania budú zrejme premietnuté na výslednej tlačovej konferencii vo večerných hodinách.

VIDEO Tlačová konferencia po rokovaní ÚKŠ:

Vláda odhalila celkové výsledky 1. kola skríningu na koronavírus (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:47

"Úrad verejného zdravotníctva SR je pripravený používať testy odhaľujúce britskú mutáciu. Žiadosť o tieto testy sme zaslali na Ministerstvo zdravotníctva SR. Zatiaľ však nemáme naskladnené testy zo Správy štátnych hmotných rezerv SR," reagoval ÚVZ na kritické slová ministra Krajčího ohľadom nepoužívania testov odhaľujucich britský variant koronavírusu.

Aktualizované 17:36

Marek Krajčí hovorí, že je teraz na odborníkoch, ktorí by už zajtra mali rozhodnúť o návrate detí do škôl od 1. februára 2021.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

"Táto intervencia bola nevyhnutná a potrebná," skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Poznamenal, že čísla napriek platnému lockdownu neklesajú. Verí, že efekt testovania sa prejaví aj v poklese počtov ľudí v nemocniciach a mŕtvych. Premiér vyzval aj ľudí s negatívnym výsledkom, aby boli naďalej opatrní. Poďakoval samosprávam a všetkým zložkám, ktoré pomáhali s organizáciou testovania.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Ako priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), témami zasadnutia ústredného krízového štábu boli aj možné úpravy COVID automatu, otázka otvárania škôl, spoločný postup členských štátov v boji s pandémiou a novými typmi mutácií nového koronavírusu, ale aj pri súvisiacich témach, ako sú koordinácia voľného pohybu po Európe či očkovacie certifikáty. (tasr)

Aktualizované 17:01

Matovič predstavuje ako prvé finálne výsledky skríningu. Zúčastnilo sa ho 2 949 017 ľudí z toho 36 547 malo pozitívny test, čo predstavuje pozitivitu 1,24 %.

KORONAVÍRUS Po prvom kole
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

KORONAVÍRUS Po prvom kole
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Po finálnych výsledkoch je jasné, že Bratislava len tesne prešla pod úroveň, aby si musela na druhý týždeň skríning zopakovať. Oproti včerajším výsledkom si polepšil aj Kežmarok, v tej druhej polovici sa namiesto Bratislavy a Kežmarku objavili okresy Zvolen a Dolný Kubín.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Aktualizované 16:15

Minister školstva Branislav Gröhling informuje o zavádzaní covid automatu. "Neprišli sme ešte k finálnemu rozhodnutiu, zajtra bude zasadať protiepidemiologický tím," hovorí minister.

Branislav Gröhling po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:18

Po dlhej dobe sa medzi novinármi objavil aj premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý hovorí, že vláda v týchto chvíľach preberá podmienky covid automatu a návrat do škôl. 

KORONAVÍRUS Po prvom kole
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér tiež medzičasom na Facebooku informoval, že Slovinsko využilo slovenské testy vedca Pavla Čekana na detekciu britskej mutácie koronavírusu. 

Únia miest očakáva zrozumiteľný postup

Únia miest Slovenska (ÚMS) očakáva, že na stredajšom ústrednom krízovom štábe bude prezentovaný aj názor konzília odborníkov a členov pandemickej komisie, po ktorom vláda prijme ďalšie kroky a najmä jasný i zrozumiteľný postup.

"Na krízovom štábe bude ÚMS tlmočiť aj požiadavku na sprísnenie kontrol na hraniciach SR v záujme zvýšenej ochrany našich občanov vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Únia miest trvá na tom, aby o ďalšom postupe rozhodovali predovšetkým odborníci, experti a epidemiológovia, a to na základe relevantných faktov a definitívnych, oficiálnych čísiel z posledného skríningového testovania. "Dúfame, že ďalší postup bude následne spoločným rozhodnutím ústredného krízového štábu a konzília odborníkov a nebude len politickým rozhodnutím," podotkla Piršelová.

Medzitým sa po rokovaní vlády medzi novinármi objavil aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý prehovoril aj o dodávke testov:

Sulík po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Ústredný krízový štáb bude zasadať v stredu popoludní. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) predpokladá, že sa na rokovaní budú zaoberať aj tým, čo s okresmi, ktoré z celoplošného skríningu vyšli ako okresy s lepšími výsledkami.

Viac o téme: VládaIgor MatovičKoronavírusÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu