Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Skríningové testovanie je už za nami: V Skalici otestovali viac ako 11-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

SKALICA - Celkovo bolo v meste Skalica v období od 18. do 25. januára otestovaných 11.903 ľudí. Informoval o tom mediálny servis mesta Skalica.

Pozitívny test bol zaznamenaný u 76 ľudí, čo predstavuje mieru pozitivity na úrovni 0,64 percenta. Mesto ďalej uviedlo, že podobnú mieru pozitivity hlási celý okres, kde sa na testovaní zúčastnilo 24.220 ľudí. Počet pozitívnych predstavuje 151 z nich, čo vyjadruje 0,62 percenta pozitivity.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Výsledky testovania ukázali, že Skaličania zobrali opatrenia vážne a správali sa veľmi zodpovedne. K dobrým číslam prispeli aj veľkí zamestnávatelia, ktorí organizovali pravidelné interné testovania vo vlastnej réžii," uviedla primátorka mesta Anna Mierna.

Mesto zriadilo vo vlastnej réžii päť odberných miest. Na väčšine z nich umožnilo obyvateľom využívať online rezervačný systém. Testovanie bolo otvorené aj pre obyvateľov okolitých obcí Vrádište, Mokrý Háj a Prietržka, ktoré po dohode s mestom nezriadili vlastné odberné miesta.

Pozitivita v Malackách dosiahla 1,56 percenta

Od stredy 20. januára, keď sa počet odberových miest v Malackách zvýšil na päť, vykonali v okresnom sídle 13.154 testov na nový koronavírus. Pozitívnych vzoriek bolo 206, pozitivita v Malackách dosiahla 1,56 percenta. Na sociálnej sieti to uviedla samospráva. V stredu 20. januára pribudli k dovtedajším dvom odberovým miestam v malackom kaštieli a kasárňach na sídlisku Juh ďalšie tri v miestnych školách. Na základe výsledkov skríningového testovania od 18. do 26. januára by mala vláda rozdeliť okresy Slovenska na tie, v ktorých je pandemická situácia lepšia a tie, ktoré majú horšie epidemiologické čísla. V tých, kde je nákaza rozšírenejšia, majú testovanie zopakovať. Podľa priebežných výsledkov by mali byť medzi nimi aj okres Malacky.

V Levoči počas skríningu odhalili 23 pozitívnych z 3959 testov

V meste Levoča počas skríningového testovania na ochorenie COVID-19 vykonali od štvrtka do utorka (21. - 26. 1.) 3959 testov, z toho 23 bolo pozitívnych. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že miera pozitivity je na úrovni 0,58 percenta.

Mesto Levoča zriadilo dve mobilné odberové miesta. V kine Úsmev a športovej hale na Francisciho ulici. „Využili sme kombináciu absolvovania testov časovým rezervačným systémom i bez rezervácie, vďaka čomu hodnotíme priebeh ako efektívny a bezproblémový,“ ozrejmila samospráva. Ako dodáva, testovali obyvateľov aj bez trvalého pobytu v meste Levoča.

Vo Vysokých Tatrách je miera pozitivity 0,37 percenta

Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Vysoké Tatry odhalilo 12 pozitívnych z 3225 vykonaných testov. Miera pozitivity je tak na úrovni 0,37 percenta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Daniela Birková. Samospráva spolupracovala s existujúcimi mobilnými odberovými miestami. Ako ozrejmila Birková, keďže oslovené národné ústavy, kúpele a sanatóriá prisľúbili pomoc, bolo možné tento skríning zrealizovať. Vo Vysokých Tatrách tak vzniklo šesť odberných miest (Vyšné Hágy, Tatranská Polianka, Nový Smokovec, Dolný Smokovec, Tatranská Lomnica a Tatranská Kotlina). Testovalo sa najmä cez víkend, no vo Vyšných Hágoch aj cez týždeň.

„Potom, čo ostala táto úloha na ramenách samosprávy sme si uvedomovali, že je potrebné nadviazať spoluprácu. Rád by som poďakoval vedeniu ústavov, kúpeľov a sanatórií. Samozrejme, naša vďaka a úcta patrí najmä zdravotníckemu, administratívnemu personálu, vojakom, štátnym i mestským policajtom a úradníkom,“ dodal primátor mesta Ján Mokoš.

Pozitivita v Nových Zámkoch je 1,49 %

V Nových Zámkoch sa v utorok (26. 1.) skončilo prvé kolo skríningového testovania. Trvalo päť dní, počas ktorých pracovníci mobilných odberových miest zabezpečených samosprávou vykonali 15.801 antigénových testov. Pozitívnych bolo 236 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 1,49 percenta, informoval primátor Otokar Klein.

„Na základe aktuálnych výsledkov čaká Novozámocký okres druhé kolo skríningového testovania,“ skonštatoval primátor.

Celková pozitivita v Jelšave

Celková pozitivita testov na ochorenie COVID-19 dosiahla počas piatich dní skríningového testovania v meste Jelšava v Revúckom okrese úroveň 2,92 percenta. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár. „Počas týchto piatich dní naše odberné tímy otestovali 1438 obyvateľov mesta a obcí v našom okolí. Až 42 testovaných malo pozitívny výsledok testu na COVID-19, čo predstavuje 2,92 % z celkového počtu,“ konkretizoval primátor.

Aj tento výsledok podľa neho potvrdil indície z predchádzajúcich dní, že situácia v meste i okrese nie je priaznivá. „O to viac si musíme uvedomiť, aké dôležité je dodržiavať jednoduché pravidlá - minimalizovať svoj pobyt medzi ľuďmi na minimálne nutný čas, dodržiavať odstup aspoň dva metre, na verejnosti nosiť rúško či iné prekrytie nosa a úst a čo najčastejšie si dezinfikovať ruky,“ zdôraznil Kolesár.

Podľa priebežných výsledkov celoplošného testovania, ktoré zverejnil na utorkovej (26. 1.) tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽANO), je pozitivita testov v celom Revúckom okrese 2,03 percenta.

Viac o téme: TestovanieSkalicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu