Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda odkladá povinnosť zaplatiť poistné na sociálne poistenie do 30. júna

Milan Krajniak Zobraziť galériu (2)
Milan Krajniak (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Vláda opäť odkladá povinnosť zaplatiť poistné na sociálne poistenie. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu odobril vládny kabinet. Odklad odvedenia poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ za obdobie január 2021, bude do 30. júna.

"Táto výnimka sa bude týkať zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu, alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti (tržieb) o 40 % a viac," spresňuje rezort v materiáli.

Odklad sa týka aj platenia povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) a príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier), ktoré povinne platí zamestnávateľ za pracovníka vykonávajúceho rizikovú prácu.

Cieľom ďalšieho odkladania zaplatenia poistného je zmiernenie ekonomických dosahov na odvádzateľov poistného v dôsledku krízovej situácie spojenej s pandémiou ochorenia COVID-19. Odloženie povinnosti zaplatenia poistného sa dotkne povinne nemocensky poistených a povinne dôchodkovo poistených SZČO a zamestnávateľov. V materiáli rezort zdôraznil, že poistné, ktoré platí zamestnanec a odvádza ho jeho zamestnávateľ, musí zamestnávateľ aj naďalej odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

"Vláda schválila jednomyseľne odloženie splatnosti odvodov do Sociálnej poisťovne (SP) za mesiac január. SP zverejní po dnešnom schválení na vláde formulár, ktorý si bude môcť každý stiahnuť na stránke SP," priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po stredajšom rokovaní vlády.

Odloženie bude fungovať ako minulý rok

Odloženie platenia odvodov bude podľa jeho slov fungovať analogicky ako minulý rok. "Dobrá správa je, že aj tí, čo minulý rok požiadali o odloženie splatnosti odvodov do SP, tak zhruba 50 % z nich nakoniec tieto odvody uhradilo," vyčíslil minister. Krajniak to považuje za pomoc najmä tým, ktorí sú žiadateľmi o "Prvú pomoc +". Tí tak nebudú musieť SP žiadať o splátkové kalendáre. 

Minister sa tiež dohodol s rezortom financií a s Finančnou správou, že keď parlament schváli novelu zákona z dielne Ministerstva financií SR, tak na vládnej úrovni sa schváli režim, v ktorom bude môcť Finančná správa prednostne poskytovať splátkové kalendáre a potvrdenia o tom, že ak eviduje nejakého dlžníka, tak nebude v omeškaní s pomocou. "Tak, ako sme to na jeseň riešili v SP, tak isto to vyriešime aj vo Finančnej správe," uzavrel Krajniak.

Viac o téme: NávrhVládaOdvodyMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu