Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Remišová sa vzoprela Matovičovi, deň po hádke dostala listom kopačky! Pomsta premiéra?

Remišová mení po pôsobisko po tom, ako nesúhlasila s plošným testovaním. Zobraziť galériu (5)
Remišová mení po pôsobisko po tom, ako nesúhlasila s plošným testovaním. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes sme svedkami toho, že pokiaľ atmosféra v opozičných stranách nie je úplne ideálna, ani vo vládnej koalícii to rozhodne nevyzerá na optimálne a korektné vzťahy. Najnovšie vyplával na povrch istý druh konfliktu medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou (Za ľudí). Stalo sa tak po tom, ako Remišová viackrát verejne a na vláde rovnako vyjadrila svoj nesúhlas s ďalším celoplošným testovaním. Po tomto všetkom si teraz musí dokonca hľadať nové pracovné pôsobisko, ktoré mala doposiaľ na Úrade vlády SR.

Akutalizované 14:57

"Naše vzťahy sú normálne, nevenujeme sa škriepkam. Tie Slovensku nič nové neprinášajú. Keď sa pozrieme na spor pred Vianocami, čo Slovensku priniesol? Nič. Určite je atmosféra v koalícii niekedy uvoľnenejšia, niekedy napätejšia. Tento vzťah beriem pracovne a v prvom rade sa sústredíme na to, aby sme splnili sľuby ľuďom," povedala na tlačovej konferencii Remišová, pričom dostatočne nepoprela, že má skutočne napätý vzťah s premiérom.

Remišová reaguje na kauzu vysťahovania z Úradu vlády a dodáva, že škriepky ničomu nepomôžu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Akutalizované 14:57

"Takto, pre mňa je to hoax. Ja viem veľa informácií, ale takáto interpretácia je pre mňa veľkým prekvapením. Myslím si, že je to mimo misu. Myslím si, že pán vedúci Úradu vlády je ten, kto vám vie korektnejšie odpovedať," povedal v parlamente minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Minister financií Eduard Heger označil konflikt medzi Matovičom a Remišovou za hoax (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Akutalizované 14:27

Ku komentovaniu konfliktu sa už pridala aj opozícia. Spravil tak Erik Tomáš z Hlasu-SD. "V pozícii vnútrokoaličného oponenta sa ho snažila vystriedať Veronika Remišová, ktorá jediná na rokovaní vlády hlasovala proti plošnému testovaniu. Zúrivá reakcia Matoviča prišla rýchlo a Remišovú vyhadzuje z budovy úradu vlády. Je toto už normálne?" reaguje Tomáš.

KORONAVÍRUS Remišová sa vzoprela
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Erik Tomáš)

Akutalizované 14:09

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga považuje prepieranie tejto kauzy v médiách za "strašné". "Teória, že list poslaný vedúcim Úradu vlády SR ide z jedného krídla vládneho paláca na druhý dlhšie ako pár minút (tvrdia, že výpoveď z priestorov poslali Remišovej ešte pred konfliktom, čo by znamenalo, že k nej oznam išiel cca 3 či 4 dni), je mi ťažko uveriteľná. (..) Smejú sa nám, že sme amatéri, že nahrávame opozícii a dávame si vlastné góly. Po takýchto kvázi kauzách, ktoré úplne zbytočne riešime v médiách, sa tomu ani nedivím," reaguje na dianie podpredseda strany Za ľudí.

KORONAVÍRUS Remišová sa vzoprela
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

O tom, že Remišová mohla dostať takýto "vyhadzov" informoval ako prvý portál ereport. Podľa tohto portálu za to môže jej "trucovitosť" pri vzopretí sa predesdovi vlády pri hlasovaní o celoplošnom testovaní. Remišová už totiž viackrát aj verejne deklarovala, že ani ona a ani strana Za ľudí už žiadne ďalšie celoplošné testovanie nepodporí. „Bolo jej naznačené, že má kanceláriu v budove úradu vlády opustiť,” prezradil jeden zo zdrojov portálu.

"V strane Za ľudí po diskusii s odborníkmi a lekármi zastávame názor, že testovanie je potrebné a účinné, no v najpostihnutejších regiónoch Slovenska, ktorých dnes nie je málo," viackrát sa vyjadrila Remišová na adresu testovania.

KORONAVÍRUS Remišová sa vzoprela
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort vraj už dlhšie hľadá nové priestory

„Nebudeme sa k tomu nijako vyjadrovať,” reagoval na informácie Remišovej hovorca Andrej Ďuríček s tým, že jej rezort aj tak už dlhodobo hľadná nové priestory, kde by mohli pracovať.

Denník N navyše prišiel s novými informáciami o tom, že Remišová mala dostať list s upozornením na vysťahovanie krátko po hlasovaní o tomto testovaní. Úrad vicepremiérky vec priamo ďalej nekomentoval.

Vec sa podľa Úradu vlády rieši dlhodobo

Veroniku Remišovú a rovnako Úrad vlády SR na čele s premiérom Matovičom sme k predmetnej veci kontaktovali. Svoje stanovisko poskytol Úrad vlády SR. "Kancelárske priestory na Úrade vlády SR dostal do prenájmu 22.6.2016 na obdobie 5 rokov vtedajší podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Keďže bol podpredsedom vlády bez ministerstva, využíval priestory Úradu vlády SR," odôvodňuje krok Úrad vlády.

Sídlo Úradu vlády -
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Pri vzniku nového ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) bol podľa ÚV dokončený presun niektorých častí úradu pod nové ministerstvo (napríklad operačný program Technická pomoc s viac ako 80 zamestnancami a celou budovou).

S konfliktom po hlasovaní to vraj vôbec nesúvisí

Slová o tom, že Remišovej úrad už dlhodobo hľadá nové priestory ÚV potvrdzuje. "Ministerka Veronika Remišová tiež avizovala hľadanie nových priestorov, kde by svoje ministerstvo scelila. V tomto procese jej bol Úrad vlády SR nápomocný. V budove Úradu vlády SR zostali posledné prenajaté kancelárske priestory v ktorých je aktuálne 8 zamestnancov MIRRI. Táto zmluva, ako vyplýva z úvodu stanoviska, končí 22.6.2021. Úrad vlády SR štandardne v rámci dobrých vzťahov upozornil predstaviteľov MIRRI na vypršanie nájomnej zmluvy pol roka pred termínom. List bol napísaný 12.1.2021, následne po podpise vedúceho Úradu vlády SR bol odoslaný na MIRRI. Udalosti, ktoré opisujete, spolu v žiadnom prípade nesúvisia," vysvetlil Matovičov úrad.

Viac o téme: Konflikt Igor MatovičVeronika RemišováCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu