Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Samosprávam chýbajú certifikáty: Tlačia si ich svojpomocne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Hodiny pred víkendovým skríningovým testovaním ľudí na ochorenie COVID-19 chýbajú niektorým mestám a obciam certifikáty. Samosprávy si ich musia tlačiť svojpomocne s v piatok pred poludním dostávali informácie o ich unifikovanej podobe. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák s tým, že niekde evidujú aj problém so zriaďovaním mobilných odberových miest (MOM).

Mestá a obce podľa Kaliňáka ešte pred Vianocami, po nich a rovnako aj po vstupe do nového roka apelovali na vládu s tým, že samosprávy budú pri testovaní súčinné, avšak štát musí ukázať, že je pripravený. "Máme príklady samospráv v ktorých si starostovia a primátori oceňujú spoluprácu s okresnými úradmi, máme však aj také, ktoré vyjadrujú sklamanie z toho, že mnohé odpovede hľadajú v iných samosprávach a nie na príslušnom okresnom úrade," uviedol.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

ZMOS poskytol samosprávam pre skríningové testovanie bezplatný rezervačný systém a sleduje mimoriadny záujem samospráv aj komunálnych podnikov o jeho využitie. "Zároveň sme samosprávam poskytli informácie, usmernenia, tlmočíme ich poznatky a skúsenosti príslušným rezortom a okrem toho evidujeme aj určitý problém so zriaďovaním MOM," skonštatoval Kaliňák. Víkendové testovanie bude podľa neho náročné. Myslí si však, že samosprávy využijú všetky skúsenosti, ktoré majú od minuloročných testovaní.

Únia miest Slovenska (ÚMS) uviedla, že na rozdiel od minuloročného prvého kola plošného testovania majú mestá tentoraz k dispozícii manuál, pri príprave ktorého sa podieľala aj ÚMS. Dokument im má organizáciu a manažment celého procesu uľahčiť. "ÚMS na dennej báze komunikuje so všetkými zástupcami členských miest, ale aj s ostatnými mestami a snaží sa byť maximálnou oporou. Situácia je náročná, no mestá urobili a robia všetko, čo je v ich silách," uviedla hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

KORONAVÍRUS Samosprávam chýbajú certifikáty:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Mestá veria, že všetky odberné miesta budú mať dostatok testov. Keďže je zabezpečenie testov povinnosťou štátu, samosprávy to nemajú ako ovplyvniť. ÚMS odhaduje, že možnosť dať sa otestovať využijú tisícky občanov Slovenska. "Vzhľadom na rozloženie obdobia testovania v dlhšom časovom úseku a väčšie možnosti testovať na MOM nepredpokladáme, že počet otestovaných prekročí počty z minuloročného jesenného testovania," poznamenala  Piršelová. Mestá na Slovensku sa podľa nej budú snažiť spraviť maximum preto, aby bol celý proces tohto "masového projektu" čo najbezpečnejší a najefektívnejší.

Okresný úrad v Trnave distribuuje testy pre zamestnávateľov

Okresný úrad (OÚ) Trnava je pripravený uspokojiť žiadosti zamestnávateľov na testovanie zamestnancov na ochorenie COVID-19 do celkovej výšky 30.000 kusov testov. OÚ je príslušný distribúciou testov pre jednotlivé okresy Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia OÚ Stanislav Krištofík. Testy sú už priebežne vydávané na základe požiadaviek. "Pre OÚ Hlohovec a Dunajská Streda je to po 6000 kusov, pre OÚ Senica, Skalica a Piešťany po 1500 kusov, OÚ Galanta 3500 kusov a na OÚ Trnava je k dispozícii 10.000 testov," uviedol Krištofík.

O testovanie po vlastnej linke prejavila podľa jeho informácií záujem trnavská automobilka Stellantis (predtým Groupe PSA Slovakia), kam bolo vydaných 4000 testov a ešte bude ďalších 6000. "Pre Amazon v Seredi je určených 3500 testov na testovanie zamestnancov, spoločnosť Bekaert mala v Hlohovci záujem o 1600 kusov a pre prevádzku v Sládkovičove o ďalších 900 kusov. Saneca Hlohovec plánuje otestovať 1800 osôb, Slovenské cukrovary Sereď 400 ľudí. Testov na zabezpečenie testovania pre zamestnávateľov po dodaní od ministerstva vnútra je aktuálne dostatok," dodal Krištofík.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V Pezinku cez víkend otvoria 8, v Senci 9 a v Modre 7 odberných miest

Na víkendové skríningové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 bude v meste Pezinok k dispozícii osem, v meste Senec deväť a v meste Modra sedem odberných miest. Samosprávy o tom informujú na svojich webových stránkach. "Plošné skríningové testovanie sa v Pezinku uskutoční počas víkendu (23. - 24. 1.). Pracujeme na tom, aby sme v odberných miestach (kde bude testovať 12 odberných tímov) využili rezervačný systém aj s elektronickým certifikátom," uviedlo mesto Pezinok.

Ľuďom odporúča, aby sa už teraz objednali na testovanie cez web covid.pezinok.sk. V meste Senec už od štvrtka (21. 1.) testujú. Cez víkend tu bude fungovať deväť odberných miest. Niekde sa dá aj vopred objednať. K registrácii sa obyvatelia dostanú prostredníctvom webu mesta.

Plošné testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V Modre bude cez víkend k dispozícii sedem odberných miest. Sledovať, aká ja na niektorých z nich vyťaženosť, bude môcť verejnosť sledovať aj prostredníctvom prenosu z webkamier na webe testovanie.modra.sk. "Zo skúseností z posledného testovania, keď bolo v druhý deň na väčšine odberných miest prázdno, vás prosíme, aby ste využili oba dni testovania," vyzvalo mesto.

Vo Vranovskom okrese by malo vzniknúť 62 odberových miest

V 66 obciach a dvoch mestách okresu Vranov nad Topľou by malo na celoplošný skríning obyvateľstva na ochorenie COVID-19 počas víkendu (23. a 24. 1.) slúžiť spolu 62 odberových miest. V okresnom meste ich bude dostupných 12, regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) stále spracúva žiadosti o zriadenie obecných mobilných odberových miest (MOM).

"Všetky odberné miesta, ktoré budú v okrese Vranov nad Topľou funkčné, si vytvárajú obce a mestá sami. Je to dosť zložitý proces, pretože úrad verejného zdravotníctva musí postupne všetkým vydať osvedčenia na povolenie zriadiť tieto odberné miesta. Vo Vranovskom okrese ich bude 62, ale stále je to v procese schvaľovania," povedal prednosta vranovského okresného úradu Alfonz Kobielský s tým, že verí, že sa všetkých 62 naplánovaných MOM podarí v sobotu i sprevádzkovať.

Ako vyplýva z informácií na stránke vranovského RÚVZ, oprávnenie zriadiť MOM získalo od stredy 20. januára spolu 39 obcí, niekoľké už povolením na ich prevádzkovanie disponujú.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Banská Štiavnica zriadi odberové miesto aj v priestoroch mestskej plavárne

Mesto Banská Štiavnica zriadi odberové miesto na skríningové testovanie na nový koronavírus aj v priestoroch mestskej plavárne. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti. Odberové miesto v mestskej plavárni bude otvorené počas soboty (23. 1.) a nedele (24. 1.) od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 17.00 h. Počas víkendu bude obyvateľom k dispozícii v rovnakom čase aj odberové miesto v Kultúrnom centre.

Na testovanie môžu Banskoštiavničania rovnako využiť aj priestory Základnej školy Jozefa Kollára, pre ktoré samospráva vytvorila aj online rezervačný systém. Do piatkového rána bolo v rámci skríningového testovania v Banskej Štiavnici vykonaných 1441 antigénových testov. Ako informovalo mesto, pozitívny výsledok ukázalo 31 z nich, čo predstavuje podiel 2,11 percenta.

BBSK pomohol okresom s tlačou potvrdení pre testovanie a aj letákmi

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravil letáky, vyzývajúce ľudí k dodržiavaniu všetkých platných opatrení aj po obdržaní negatívneho výsledku testu na nový koronavírus. Na masívne, vládou nariadené skríningové testovanie sa v kraji chystajú počas tohto víkendu viaceré okresy. BBSK letáky distribuoval v spolupráci s okresnými úradmi. V piatok o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

"Predchádzať ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu sa BBSK snaží aj pomocou letákovej informačnej kampane. Tá je zacielená na ľudí, ktorí najmä počas víkendu absolvujú plošné testovanie," konštatovala hovorkyňa.

Druhé kolo celoplošného testovania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Videli sme to už v minulosti, že ľudia po obdržaní negatívneho výsledku antigénového testu poľavili v dodržiavaní opatrení, začali sa navštevovať a prispeli tak k ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19. V spolupráci s odborníkmi sme preto pripravili informačný leták, ktorý upozorňuje na skutočnosť, že negatívny výsledok antigénového testu automaticky neznamená, že nie ste infikovaní. Ľudí prostredníctvom neho vyzývame k zodpovednému prístupu," zdôraznil šéf kraja Ján Lunter.

Leták pripomína dodržiavanie známeho pravidla R-O-R (rúško- odstup-ruky), odrádza od osobného stretávania sa, najmä s ľuďmi z ohrozených skupín a vyzýva k dodržiavaniu všetkých platných opatrení. Kraj ich vytlačil 380.000 kusov. K ľuďom by sa mali dostať spolu s výsledkom ich testu priamo na odbernom mieste.

"Niektoré okresné úrady nám avizovali problém s nedostatkom certifikátov. BBSK sa preto rozhodol na vlastné náklady zabezpečiť tlač potvrdení, ktoré podľa usmernenia hlavného hygienika certifikáty nahrádzajú. Celkovo sme pripravili 60.000 potvrdení, ktoré distribuujeme do okresov Detva, Veľký Krtíš a Banská Štiavnica," dodal Lunter. BBSK dal samosprávam k dispozícii na testovanie 31 objektov stredných škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, aby v nich mohli zriadiť mobilné odberové miesta.

Petržalka spustí nový systém registrácie na všetkých miestach

Bratislavská Petržalka spustí v súvislosti s víkendovým skríningovým testovaním na ochorenie COVID-19 registráciu občanov prostredníctvom čítačky dokladov a automatickej tlače certifikátov na všetkých odberných miestach. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti. Nový spôsob, ktorý zrýchľuje proces testovania a znižuje dobu čakania, testovala samospráva dva dni na odberných miestach na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

"Zrýchlené registrácie a odbery spustíme na všetkých odberných miestach. Technické zabezpečenie zrýchlenej registrácie si vyžaduje dobré zaškolenie administratívnych pracovníkov a koordinátorov," približuje mestská časť. Obyvateľom, ktorí sa chystajú na testovanie v sobotu (23. 1.) preto odporúča prísť až okolo 10.00 h. Zabezpečiť plynulé fungovanie systému bude podľa mestskej časti optimálne začať počas pomalšej prevádzky. Samospráva zároveň odporúča pre aktuálne informácie a situáciu sledovať webovú stránku  mestskej časti, sociálnu sieť alebo mobilnú aplikáciu.

Otvorenie unikátneho odberného miesta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ide o pilotný projekt mestskej časti. Ak nie je občiansky preukaz alebo pas poškodený a osoba ho do čítačky vloží správnym smerom, celá registrácia potrvá podľa starostu Petržalky Jána Hrčku iba päť sekúnd. Ubezpečil, že sa myslelo aj na ochranu osobných údajov. "Keď sa zaregistrujete a dostanete číslo, v systéme ďalej už funguje iba to číslo. Systém nie je pripojený na internet. S počítačom sa na internet nedostanete, ani sa z internetu nepripojíte na tie počítače," upokojuje Hrčka s tým, že nabúrať sa do systému a zneužiť údaje tak nie je možné.

V Petržalke bude počas víkendového celoplošného skríningu k dispozícii 53 odberných miest v 19 rôznych lokalitách, z toho 12 odberných autobusov. Väčšina odberných miest bude fungovať od 08.00 do 18.00 h, päť lokalít bude mať predĺženú prevádzku do 20.00 h. Zoznam je zverejnený na webovej stránke www.petrzalka.sk. Objednávanie sa na testovanie nie je potrebné s výnimkou autobusových odberných miest, na ktoré je potrebné nahlásiť sa cez webovú stránku hlavného mesta.

Dúbravka opäť spustila webovú stránku na sledovanie odberných miest

Mestská časť Bratislava-Dúbravka opätovne spustila webovú stránku www.dubravka.korona-test.sk, na ktorej môžu obyvatelia počas testovacieho víkendu sledovať odberné miesta a ich vyťaženosť. Informovala Lucia Marcinátová z tlačového referátu mestskej časti.

Dodala, že stránku by mali aktualizovať dobrovoľníci od soboty (23. 1.) 8.30 h približne každú hodinu. Zároveň uviedla, že vyťaženosť miest sa bude na stránke značiť len na miestach, kde sa neobjednávalo vopred online. "Po prvom testovaní sme sa snažili vychytať muchy pri nahadzovaní, veríme, že všetko pôjde," dodal starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Viac o téme: PandémiaBratislavaSlovenskoKoronavírusZdruženie miest a obcí SlovenskaMichal Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu