Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalšia akcia NAKA! V putách mali opäť skončiť dve sudkyne

Zásah NAKA
Zásah NAKA (Zdroj: FB/Polícia SR)

ŽILINA - Národná kriminálna agentúra opäť spustila ďalšiu akciu. Má niesť názov Plevel 2 a v putách mali skončiť dve sudkyne. Jedna z nich opätovne.

Národná kriminálna agentúra sa tentoraz zamerala na Žilinu. Tam mali elitní policajti zadržať dve sudkyne v rámci akcie Plevel 2. Informáciu priniesol DenníkN. Podľa ich informácií má ísť o predsedníčku krajského súdu v žiline Evu Kyselovú. Tá už v putách raz skončila. 

Sudca zobral po 14 hodinách všetkých obvinených v rámci akcie Plevel do väzby

Druhou zadržanou má byť Kyselovej predchodkyňa Mária Urbanová. Sudkyne mali zadržať na základe výpovede sudcu Pavla Polku, ktorý začal spolupracovať s políciou. Vo väzbe je od septembra minulého roka.

"Dnes predpoludním v Žiline národná kriminálna agentúra zadržala dve osoby, obvinené z korupcie. Konkrétne na pracovisku Krajského súdu v Žiline sudkyňu Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu Krajského súdu v Žiline Máriu U. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsob konania a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie alebo uloženej podľa zákona. Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb. Momentálne so zadržanými obvinenými prebiehajú potrebné procesné úkony. Ďalšie informácie nie je možné zverejniť," informoval hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Prvá akcia Plevel

Bývalý žilinský krajský sudca Pavol Polka bol zadržaný v rámci septembrovej akcie Plevel. Súd ho spolu s ďalším obvineným zobral do väzby. Senát dospel k záveru, že u obvinených dôvody väzby pretrvávajú. ŠTS žiadosti obvinených o prepustenie z väzby nevyhovel 15. decembra minulého roka. NS SR už 13. októbra 2020 rozhodol, že štyria obvinení v rámci akcie Plevel zostávajú vo väzbe. NS SR zamietol ich sťažnosti proti uzneseniu ŠTS, pracovisko Banská Bystrica zo 17. septembra.

Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov, v dvoch prípadoch aj obava z pokračovania v trestnej činnosti. Obvinení sú, okrem iného, zo zločinu prijímania úplatku. Bývalého krajského sudcu Pavla Polku, žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 14. septembra. Akcia Plevel súvisela s korupčnou trestnou činnosťou, polícia v rámci nej zadržala 11 osôb. Medzi zadržanými bola pôvodne aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová, ktorá bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR prepustená bez obvinenia na slobodu.

Viac o téme: SudcoviaNAKAPlevel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu