Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Očkuje sa vo veľkom: Zaočkovali už tisíce zdravotníkov

Nemocnica v Žiline Zobraziť galériu (4)
Nemocnica v Žiline (Zdroj: Facebook/Polícia)

ŽILINA - V štyroch nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 do piatka 1591 pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"Počas sviatku Troch kráľov sme spustili vakcináciu našich zamestnancov v nemocniciach. Ako prvé začalo očkovať vakcinačné centrum v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši, počas nasledujúcich dní sa pridala aj Hornooravská nemocnica v Trstenej, Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne i Kysucká nemocnica v Čadci. K dnešnému dňu je asi polovica z nich už zaočkovaná," priblížila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Doplnila, že snahou je zaočkovať čo najviac zamestnancov, pričom niektorí sa stále nachádzajú v karanténe, iní majú po prekonaní COVID-19 prítomné protilátky v krvi, a tak musia očkovanie odložiť. "Predpokladáme, že zhruba do troch mesiacov by mohli byť zaočkovaní všetci zdravotnícki pracovníci v našich nemocniciach, ktorí o to prejavia záujem. Verím, že ich bude čo najviac a pôjdu tak príkladom aj širokej verejnosti," dodala Pekarčíková.

KORONAVÍRUS Očkuje sa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

V krajských nemocniciach prioritne očkujú ich pracovníkov, či už zdravotníckych alebo nezdravotníckych, a ambulantných lekárov. Nasledovať budú sociálni pracovníci a klienti sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry, uzavrela hovorkyňa ŽSK.

V Lučenci zaočkovali prvých zdravotníkov

Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Lučenci v piatok zaočkovala prvých zdravotníckych pracovníkov. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková, podľa ktorej toto zdravotnícke zariadenie dostalo v prvej várke 80 ampuliek vakcíny, z ktorej je schopné zaočkovať prvou dávkou 480 ľudí.

KORONAVÍRUS Očkuje sa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

„Som veľmi rada, že sa s vakcináciou proti COVID-19 začalo už aj v našom meste. Je to najefektívnejšie riešenie, vďaka ktorému sa budeme môcť postupne vrátiť k bežnému spôsobu života,“ podotkla primátorka.

Uviedla tiež, že podľa vyjadrenia riaditeľa nemocnice Júliusa Höffera by zamestnanci mali byť zaočkovaní do troch dní, pričom očkovacie centrum v nemocnici je schopné zaočkovať zhruba 300 ľudí denne počas 12-hodinovej zmeny.

Nemocnica vo Zvolene zaočkovala množstvo zdravotníkov

Zvolenská nemocnica zaočkovala proti ochoreniu COVID-19 svojich zamestnancov, ktorí o to prejavili záujem. TASR o tom v piatok informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. "Je to približne 350 kolegov, ktorí sa dali zaočkovať,“ uviedla riaditeľka zvolenskej nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že prvými zaočkovanými boli lekári a aj sestry z prvej línie, ktorí sa starajú o pacientov s novým koronavírusom.

Zvolenské zdravotnícke zariadenie je tak oficiálnym vakcinačným centrom na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Pracovisko, na ktorom sa bude dať zaočkovať, je v budove polikliniky. Na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR tak môže nemocnica očkovať v zmysle usmernenia a podľa poradia stanovených skupín. "Všetci záujemcovia musia byť registrovaní vopred prostredníctvom portálu korona.gov.sk,“ doplnila riaditeľka s tým, očkovať budú dva tímy.

Na snímke vakcína proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Podľa hovorkyne je očkovanie proti novému koronavírusu dobrovoľné a bezplatné. "Očkovať sa môže dať záujemca po dovŕšení veku 18 rokov. Absolvovať ho nemôžu tehotné ženy a ľudia, ktorí prekonali ťažký anafylaktický šok,“ vysvetlil námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť Ján Haško. Očkovanie má dve fázy. Po prvom je treba dať sa preočkovať po 21 dňoch. „Podľa vyjadrenia odborníkov by odolnosť voči koronavírusu po očkovaní mala vydržať približne rok,“ spomenula Pavlikova.

Nemocnica vo Zvolene má v súčasnosti 33 zamestnancov s ochorením COVID-19 a dvaja sú v karanténe. „Na oddelení poskytujeme starostlivosť 46 pacientom, dvaja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a piati sú s podozrením na toto ochorenie,“ poznamenala Veselá.

V tomto zdravotníckom zariadení od konca septembra minulého roka platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus. Rovnako platí v súčasnosti aj zákaz prítomnosti otca pri pôrode. Nemocnica v zmysle príkazu ministerstva zdravotníctva poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť.

Mobilné odberové miesto zvolenskej nemocnice na bezplatné antigénové testovanie verejnosti sa nachádza v priestoroch klubu dôchodcov v blízkosti nemocnice na Ferjenčíkovej ulici. Odbery sa uskutočňujú každý pracovný deň od 10.00 do 14.00 h.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaSlovenskoKoronavírusŽilinský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu