Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poriadny trapas v RTVS! Spustili vzdelávací program pre deti: FOTO Do očí bijúca hrúbka na tabuli

Trapas v relácii Školský klub. Zobraziť galériu (4)
Trapas v relácii Školský klub. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Keďže pre stále sa zhoršujúcu situáciu s koronavírusom na Slovensku sú stále zatvorené školy, RTVS opäť spustila edukatívnu reláciu Školský klub. Na tom by nebolo nič zlé, ak by sa hneď v prvej časti nestal poriadny trapas.

Verejnoprávna televízia aj počas druhej vlny pandémie koronavírusu zaradila do vysielania edukatívnu reláciu pre deti Školský klub. „Školský klub prináša na obrazovky RTVS interaktívny a zábavný spôsob, ako sa niečo nové a zaujímavé dozvedieť aj mimo školy, ktoré sú teraz zatvorené. RTVS, ako verejnoprávny vysielateľ, opätovným zaradením relácie reaguje na mimoriadnu situáciu, ktorá sa dotkla aj školopovinných detí," vysvetlil opätovné zaradenie relácie do vysielania šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko. Televízne vysielanie má byť v súlade s učebnými osnovami 

Na tom by nebolo nič zvláštne, no hneď v prvej relácii sa podaril poriadny trapas! Televízna učiteľka písala na tabuľu pred malými deťmi a pozorní diváci si hneď všimli veľkú hrúbku! Na tabuli svietilo "obylie". 

Trapas v relácii Školský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Trapas v relácii Školský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Trapas v relácii Školský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Človek nevie, či sa ma smiať alebo plakať. Považujem to za nepodarený vtip, hlavne pokiaľ ide o vzdelávací program pre deti. A to v období, keď sú zatvorené doma a musia sa učiť online. Neviem, či program vyrábala externá firma, alebo je za to zodpovedný interný zamestnanec RTVS. V každom prípade by mal byť prepustený a vrátiť sa na základnú školu na hodiny slovenčiny. A zároveň stokrát na tabuľu napísať OBILIE, OBILIE, OBILIE," povedal Dušan Jarjabek, poslanec a podpredseda výboru pre kultúru a médiá za Smer. 

"RTVS sa ospravedlňuje divákom za gramatickú chybu vo vysielaní Školského klubu zo dňa 14. januára venovanému prírodovede. Uvedomujeme si, že v tomto type relácie je takéto pochybenie veľmi citlivé a urobíme všetko pre to, aby sa podobná situácia neopakovala," povedal Filip Púchovský, PR manažér RTVS.

Celé stanovisko Štátneho pedagogického ústavu

"Reláciu Školský klub pripravuje Štátny pedagogický ústav v spolupráci s verejnoprávnou televíziou RTVS, neziskovou organizáciou Indícia a Pedagogickou fakultou Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V mene celého tímu Školského klubu sa za odvysielanú chybu ospravedlňujeme. Scenáre ku každej časti vopred a dôkladne pripravujeme. Gramatická chyba v slove "obilie" vznikla spontánne počas vysielania. Uvedomujeme si, že vo vzdelávacej relácii by nemali byť prítomné žiadne pravopisné chyby a aj na základe vzniknutej situácie sme už pripravili ďalšie opatrenia, aby sa situácia neopakovala.

Zároveň, dnešná relácia nám priniesla dôležitý moment - ukázala detským divákom, že nikto nie je neomylný a chybu môže urobiť každý z nás, dokonca aj pani učiteľka. Práca s chybou je dôležitou súčasťou učenia sa žiakov, a to aj v televíznom vyučovaní, o čom bude tiež jedna z ďalších relácií, kde sa k tejto chybe vrátime. Radi by sme dodali, že televízne pani učiteľky nie sú profesionálnymi moderátorkami a hoci sa na natáčanie pripravujú pod vedením skúsených metodikov, je pre nich práca pred kamerou novou skúsenosťou. Veľmi si ceníme ich entuziazmus, schopnosť zaujať žiakov a vtiahnuť ich zábavnou a interaktívnou formou do „televízneho vyučovania“. Televízne vysielanie pripravujú popri dištančnom vzdelávaní svojich vlastných žiakov, čo si nesmierne vážime. Pevne veríme, že si žiaci odnesú z každej časti relácie mnohé cenné vedomosti, ktoré prevýšia odvysielanie tejto gramatickej chyby.

A dúfame, že relácia Školský klub napriek tomu plní svoj účel – uľahčiť dištančné vzdelávanie deťom, ich rodičom, ale aj učiteľom a zabezpečiť prístup ku vzdelávaniu aj tým deťom, ktoré sa z rôznych dôvodov nevedia zapojiť do online vyučovania. Relácia Školský klub sa vysiela od novembra 2020 od pondelka do štvrtka na Dvojke vždy od 9:00 do 10:00 (s prestávkou počas školských prázdnin). Každý deň je venovaný jednej vzdelávacej oblasti alebo predmetu. V pondelok „televízni učitelia“ učia slovenský jazyk a literatúru, v utorok sa venujú obsahu zo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť, v stredu sa vyučuje matematika a vo štvrtok prírodovedné predmety. Ku každej relácií sú vytvorené pracovné listy, ktoré môžu deťom vytlačiť ich rodičia. Škola ich zase môže distribuovať tým deťom, ktoré nemajú doma potrebné technické vybavenie. Pracovné listy sú postupne zverejňované aj v rómskom a maďarskom jazyku, aby sa podporilo vzdelávanie všetkých detí. Každá relácia je zároveň tlmočená do posunkového jazyka pre nepočujúcich.

Televízne relácie môžu deti sledovať aj z archívu RTVS alebo na stránke: https://ucimenadialku.sk/skolsky-klub. Relácia ponúka interaktívnu komunikáciu s detským divákom počas celého vysielania, ale aj prostredníctvom tzv. výzvy, ktorú zadávajú v každej relácii televízni učitelia. Deti môžu na výzvy reagovať zaslaním odpovedí, ale aj nápadov a fotografií na adresu: skolskyklub@ucimenadialku.sk. Rodičia tiež môžu vypracované výzvy svojich detí zavesiť na FB stránku Školského klubu. Tešíme sa na vypracované výzvy od detí, ako aj na spätnú väzbu, zaslané reakcie a podnety učiteľov, rodičov či žiakov. Budú dôležitým podnetom pre tvorbu obsahu ďalších častí Školského klubu."

Viac o téme: ChybaTrapasSlovenčina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu