Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenské nemocnice kolabujú: Europoslanec Šimečka vyzýva vládu, aby požiadala o pomoc EÚ

Michal Šimečka (vľavo) odporúča vláde, aby požiadala o medzinárodnú zdravotnícku výpomoc Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (vľavo) odporúča vláde, aby požiadala o medzinárodnú zdravotnícku výpomoc (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP)

BRATISLAVA – Je čas, aby vláda požiadala o medzinárodnú zdravotnícku výpomoc. Myslí si to europoslanec za Progresívne Slovensko Michal Šimečka, ktorý pripomína mimoriadne vážnu situáciu na Slovensku. Podľa jeho slov treba zakročiť skôr, než naše nemocnice postihne kolaps.

„V úmrtiach na covid-19 patríme k najhorším na svete, naše nemocnice kolabujú (vyše 3-tisíc hospitalizácií) a aj minister zdravotníctva hovorí, že najväčším problémom je nedostatok personálu. A do toho všetkého chce premiér znovu odčerpať obrovské kapacity zdravotníkov na plošné testovanie,“ uviedol v úvode svojho príspevku Šimečka z Progresívneho Slovenska.

Je čas, aby vláda požiadala o výpomoc

Europoslanec vidí riešenie v medzinárodnej zdravotníckej výpomoci, o ktorú by mala požiadať vláda. „Naši lekári a sestry sú brutálne preťažení. Potrebujeme ich odľahčiť - skôr, než nemocnice postihne kolaps. Vláda by mohla požiadať o pomoc cez Európsky mechanizmus civilnej ochrany a Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie,“ tvrdí politik a spomína, že v minulosti to tak spravilo Taliansko aj Česko. „V prípade aktivácie mechanizmu by 75 % nákladov pokryla Európska únia,“ dodal.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Slovensku by mohli pomôctť najmä zdravotníci z Nórska a Islandu

Pre Slovensko by malo podľa Šimečku špeciálny význam požiadať o výpomoc lekárov zo štátov ako Nórsko a Island. „Nielenže samé zvládajú pandémiu veľmi dobre, ale stovky nórskych a islandských lekárov vyštudovali medicínu na Slovensku. Sú kvalifikovaní, roky praxovali v našich nemocniciach a poznajú slovenské zdravotníctvo. Do boja proti pandémii by sa u nás vedeli zapojiť oveľa rýchlejšie, ako lekári z iných krajín. A môžu byť aj ochotnejší prísť nám krátkodobo pomôcť, keď v našej krajine získali vzdelanie a prežili na Slovensku časť života. Nóri už navyše počas korony podobnú pomoc poskytli Taliansku.“

Europoslanec svoje tvrdenie dopĺňa slovami, že na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine študovalo v uplynulom školskom roku vyše 300 nórskych medikov a viac ako 500 Nórov už podľa neho medicínu na Slovensku absolvovalo a teraz pôsobia doma. „Medikov z Islandu študuje dnes na Slovensku približne 150 až 200, pričom desiatky Islanďanov už našu medicínu absolvovali a sú to hotoví lekári s praxou,“ uviedol Šimečka s tým, najlepšie by, samozrejme, bolo, ak by sa na Slovensko vrátili tisícky našich lekárov a sestier, ktorí odišli pracovať do zahraničia. „To však, žiaľ, v horizonte dvoch-troch týždňov nevyriešime,“ dodal.  

„Aj relatívne malý počet kvalitných lekárov zo zahraničia by pre mnohé slovenské nemocnice znamenal rozdiel medzi efektívnou záchranou ľudských životov a kapacitným kolapsom,“ skonštatoval politik. Šimečka zároveň zdôraznil, že "vláda by mala konať, nie si navzájom posielať kreslené obrázky Simpsonovcov", čím naráža na spor medzi Matovičom a Sulíkom.

Viac o téme: SlovenskoPomocMichal ŠimečkaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu