Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort zdravotníctva jasne a stručne vysvetlil, ako funguje VAKCÍNA proti covidu: Nemáte sa čoho báť!

Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku Zobraziť galériu (4)
Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Na Slovensku aktuálne prebieha prvá vlna očkovania proti novému koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19. Očkuje sa vakcínou typu mRNA. Ako ale funguje? Rezort zdravotníctva  to vysvetlil "ľudskou rečou".

Vakcína proti koronavírusu je jediný spôsob, ako ukončiť pandémiu covidu-19. Očkuje sa vakcínou mRNA, čo je jednoducho povedané nosič genetickej inštrukcie. „Ešte jednoduchšie povedané, je to návod, pomocou ktorého si naše telo dokáže vytvoriť jednu časť vírusu. Konkrétne ide o ten charakteristický výbežok koronavírusu, ktorý vidíte na každej jeho grafike alebo ilustrácii. Tento výbežok sa volá spike proteín a nachádza sa na obale koronavírusu a práve vďaka nemu dokáže tento vírus vstupovať do ľudských buniek,“ vysvetlilo na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva.

Na ilustračnej snímke vydanej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Rezort tvrdí, že vďaka spomenutému návodu, ktorý sa nachádza v mRNA vakcíne, si ľudské telo dokáže samo vytvoriť túto časť vírusu. Imunitný systém ho následne rozpozná ako cudzí prvok v našom tele a spustí obrannú reakciu - začne tvoriť protilátky a T-bunky. „Vďaka tomuto "tréningu", ktoré si naše telo vyskúša na týchto neškodných spike proteínoch, sa staneme odolnými voči skutočnému koronavírusu,“ stojí v príspevku ministerstva.

Rezort zdravotníctva jasne a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva SR)

Okolo vakcíny proti covidu kolujú rôzne dezinformácie. Rezort sa domnieva, že jedným z možných dôvodov, prečo sa niektorí ľudia obávajú mRNA vakcíny, je novosť tejto technológie. „mRNA vakcíny predstavujú nový typ vakcín. mRNA vakcíny však nie sú úplne nové, v skutočnosti sa skúmajú už niekoľko rokov v súvislosti s inými ochoreniami a boli už opakovane použité v klinických skúšaniach.“

Registrácia vakcíny zaručuje bezpečnosť, kvalitu a účinnosť

Na princípe mRNA sú založené vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré už získali registráciu v EÚ. „Registrácia vakcíny proti covid-19 v Európskej únii zaručuje, že vakcína spĺňa také isté vysoké štandardy na bezpečnosť, kvalitu a účinnosť, čo sa potvrdzuje v praxi pri očkovaní, ktoré už prebieha v mnohých krajinách sveta,“ podotkli z ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: SlovenskoOčkovanieBezpečnosťCovid-19VakcínaKoronavírusMRNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu