Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič a Gröhling oznámili návrat do škôl

Branislav Gröhling a Igor Matovič Zobraziť galériu (7)
Branislav Gröhling a Igor Matovič (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Vládny kabinet v piatok mimoriadne rokuje o otváraní škôl. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pred začiatkom zasadnutia vlády vyjadril presvedčenie, že sa nejakým spôsobom s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) určite dohodnú. Kompromis predstavili spoločne krátko po 13. hodine poobede na tlačovom brífingu.

Aktualizované 16:45

Hlavný hygienik SR Ján Mikas by mal určiť, ktorí žiaci, rodičia či školskí zamestnanci budú môcť od pondelka (7. 12.) vstúpiť do otvorenej školy aj bez negatívneho testu na ochorenie COVID-19. Odporučila mu to v piatok vláda, ktorá schválila návrh podmienok obnovenia prezenčného vyučovania na druhom stupni základných škôl a na stredných školách.

Aktualizované 15:35

Koaličná strana Za ľudí nehlasovala za uznesenie vlády o otvorení škôl, ktoré má byť podmienené testovaním žiakov a učiteľov na nový koronavírus. Navrhovali, aby sa žiaci druhého stupňa základných škôl preukazovali certifikátom o bezinfekčnosti, tak ako to je v súčasnosti na prvom stupni. Po rokovaní vlády to uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

"Som veľmi rada, že školy sa budú postupne otvárať, ale vieme si predstaviť aj iný variant, ako je podmieňovať návrat do školy povinnými testami," podotkla Remišová. Zároveň by preferovala, ak by sa testovanie robilo "menej invazívnymi testami", ako sú výtery z nosa.

Aktualizované 13:50

Na tieto novinky už stihla zareagovať aj opozičná strana Petra Pellegriniho. "Predseda vlády Matovič opäť núti povinne testovať deti a rodičov. Strana HLAS  - sociálna demokracia odmieta vytváranie dvoch kategórii žiakov.  Považujeme to za zbytočnú šikanu učiteľov, rodičov a detí. Výsledok rokovania vlády svedčí o tom, že ide o improvizáciu predsedu vlády s nejasným výsledkom podobným tomu, aký sa v plnej miere ukázal po celoplošnom testovaní," píše strana Hlas vo vyhlásení

Aktualizované 13:09

V pondelok (7. 12.) a v ďalších dňoch budúceho týždňa otvoria svoje brány niektoré školy na Slovensku. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pôjde o pilotný projekt. Otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli v januári pripravené.

"Som rád dnešnému mimoriadnému rokovaniu vlády a teším sa, že sa deti vrátia do škôl," povedal Matovič. "Som rád, že sme dospeli k nejakému rozhodnutiu a kompromisu a vieme nájsť všetci ten stred, ktorý vieme nasledovať," skonštatoval Gröhling. Bude prebiehať aj testovanie, na základe toho sa vypracuje modul podľa toho, či sa daní učitelia rozhodnú na dištančnú alebo normálnu výučbu.

Matovič sa s Gröhlingom dohodli na kompromise pri návrate detí do škôl (Zdroj: Topky/Maarty)

"Neznamená to, že v pondelok a v ďalších dňoch sa majú otvoriť všetky školy. Budú to školy, ktoré kontaktovali Úrad vlády SR, premiéra či ministerstvo školstva. Pilotným spôsobom budeme sledovať, ako budú prebiehať jednotlivé nastavené opatrenia," spresnil šéf rezortu školstva. Premiér Igor Matovič (OĽANO) avizuje, že pôjde o desiatky škôl, ktoré prejavili záujem sa zapojiť do pilotného projektu. "Určite to nebudú stovky škôl," poznamenal predseda vlády.

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Žiakov a ich rodičov či zamestnancov škôl by mali testovať na COVID-19 v mobilných jednotkách. Prvé školy sa budú testovať podľa predsedu vlády už tento víkend, v pondelok či v ďalších dňoch budúceho týždňa. Frekvencia testovania má závisieť od epidemiologickej situácie v danom regióne a bude to buď sedem, 14, alebo 21 dní. Gröhling avizuje, že postupne sa budú zverejňovať uznesenie vlády, vyhláška hlavného hygienika, rozhodnutia rezortu školstva i ďalšie manuály. Budú sa nastavovať podmienky aj v spolupráci so zástupcami miest, obcí či vyšších územných celkov.

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Matovič priznal, že školy sa otvárajú v ťažkej epidemiologickej situácii, keďže počet pozitívnych prípadov na COVID-19 na Slovensku opäť prudko rastie. "V tejto situácii naberáme odvahu, aby sme právo chrániť zdravie a právo na vzdelanie zladili," deklaroval.

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl najprv v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom (2. 12.) rokovaní vlády premiér oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Aktualizované 12:48

Remišová v prípade otvorenia škôl uprednostňuje neinvazívny spôsob testovania.

remišová na vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 12:48

Rokovanie bolo podľa našich informácií ukončené.

Aktualizované 12:21

Štátny tajomník rezortu diplomacie spresňuje možné blížiace sa testovanie.

Aktualizované 12:18

Kým novinári čakajú na koniec rokovania a finálny brífing, minister práce Milan Krajniak sa rozhodol skrátiť tieto chvíle a priniesol domáce bonbóny. "To, že rokujeme až doteraz je len preto, lebo sa upravujú formulácie. Atmosféra je úplne vecná, myslím, že to bude v poriadku," dodal Krajniak.

Krajniak počas čakania na vláde občerstvil novinárov domácimi bonbónmi (Zdroj: Topky/Maarty)

"Teším sa, že ako vláda sa naspäť vraciame k pôvodnému návrhu, ktorý sme vypracovali. Každé jedno zlepšenie, ktoré príde v nasledujúcich minútach, pomôže, aby sme sa dopracovali ku konečnému návrhu, ako otvárať školy," skonštatoval minister. Priznal, že sa dostávajú pod časový stres, ale podľa neho to nevadí. "Aspoň pri školách, ktoré sa budú chcieť dobrovoľne zapojiť do otvárania, vychytáme technické náležitosti i problémy a od januára budeme vedieť, ako budeme vedieť otvoriť školy celoplošne," spresnil Gröhling. Myslí si, že je dôležité rozhodnúť na tému otvárania škôl kolektívne ako vláda, aby všetci jej členovia stáli za jednotným rozhodnutím. To má podľa ministra vychádzať na základe odporúčania epidemiológov i ďalších odborníkov, s ktorými sú v kontakte. Gröhling deklaruje, že sa s premiérom Matovičom určite nejakým spôsobom dohodnú.

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO) pred rokovaním vlády spresnil, že majú rokovať o tom, či, v akom rozsahu a ktoré školy sa otvoria do Vianoc. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) považuje za dôležité pre vzdelanie a socializáciu detí, aby sa vrátili do škôl. "Je to pre nás veľká priorita. Deti musia mať prednosť pred akýmikoľvek opatreniami v rámci uvoľňovania," skonštatovala.

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Oceňuje, že premiér sa zaujíma o túto tému, podotýka však, že to musí byť priorita celej vlády a fungovať musí úzka koordinácia medzi ministerstvom školstva a ministerstvom zdravotníctva. "Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických hádok. Chceme, aby sa postupne otvorili všetky školy, od 2. stupňa základných škôl cez maturitné ročníky," uviedla Remišová. Verí, že Gröhling a Matovič sa v piatok dohodnú. Bez súčinnosti ministra školstva sa podľa vicepremiérky téma otvárania škôl riešiť nemôže.

MIMORIADNE rokovanie vlády! Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom (2. 12.) rokovaní vlády premiér Matovič oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Viac o téme: OtvorenieŠkolyVládaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu