Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Krízový štáb definitívne rozhodol o škole pred Vianocami! Na túto správu čakali deti aj rodičia

Branislav Gröhling nepochodil s plánom na návrat do škôl. Zobraziť galériu (3)
Branislav Gröhling nepochodil s plánom na návrat do škôl. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes sa v popoludňajších hodinách začalo rokovanie Ústredného krízového štábu na hoteli Bôrik. Dialo sa tak však s jednodňovým odkladom, keďže včerajšie zasadanie bolo náhle zrušené. Ministri už prezradili aj to, prečo došlo k presunu. Na programe bolo otváranie škôl a aj podmienky, za akých by sa to mohlo urobiť. Po jeho skončení však pre školákov zrejme neprichádzajú pozitívne správy.

Aktualizované 18:55

Po rokovaní štábu sa vyjadrí aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Žiaľ, Slovensko sa vzdaľuje od priemernych 750 nových prípadov denne, ktoré by malo dosiahnuť. Epidemiologická situácia nie je úplne priaznivá. Deje sa úplne to, čo sme predpokladali," začína Krajčí s tým, že na štábe čelili výzve otvoriť školy s výnimkou prvých stupňov, ktoré sú už od septembra otvorené. Podľa Krajčího si na toto netrúfli ani iné EÚ krajiny.

Krajčí je aj napriek druhému neúspechu plánu otvoriť školy ochotný podať pomocnú ruku Gröhlingovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My sme v situácii, kedy máme za sebou úspech a podarilo sa nám to zlomiť, ale uvedomujeme si, že tie čísla nie sú také dobré, aké boli v lete alebo v septembri. V tejto situácii urobiť nejaké ďalšie uvoľňovanie a pustiť ďalšie deti do škôl, by začalo zhoršovať už teraz daný negatívny trend," pripomína Krajčí s tým, že aj on má päť detí a súcití s rodičmi, že toto nie je dobrá situácia.

Následne prešiel k plánu z ministerstva školstva. "Túto úlohu sa podľa mňa nepodarilo splniť, hoci nejaký koncept tu bol," myslí si Krajčí, ktorý čakal, že rezort školstva nájde model, kde by sa podarilo pretestovať žiakov či rodičov. "Verím, že nejakým spôsobom sa vyuka rozbehne a zastabilizuje sa istý systém, aby sme mohli mať deti v školách aj v epidemiologicky nie dobrom čase, ktorý teraz je," pokračuje Krajčí s tým, že na štábe zazneli aj nejaké ďalšie návrhy, ako by sa to dalo zabezpečiť, no nešpecifikoval ich.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Krajčí dodal, že chce byť s ministerstvom školstva plne súčinný a Gröhlingovi drží palce, čo mu aj povedal. "Tým pádom by sme chceli aj pomôcť tieto možnosti prefinancovať, no túto možnosť má teraz aj hociktorá právnická osoba," hovorí Krajčí. Krízový štáb sa po jeho vyhlásení pre dnešok definitívne rozišiel.

Aktualizované 18:24

Po krízovom štábe vystúpil aj minister Branislav Gröhling. Ten so svojím plánom na otvorenie škôl neuspel. "Teraz v pondelok, ako bolo plánované, sa školy neotvárajú. Dostali sme ďalšiu úlohu, a je to tretí návrh, ako by sme chceli otvoriť celý vzdelávací systém. Ja predpokladám, že 8. januára," informoval Gröhling, ktorý povedal, že sa rezort musí vysporidať so zodpovedaním viacerých otázok štábu. "Musíme spolupracovať aj medzi ministerstvami. Máme na to iba 2 týždne, veľmi rád by som ho prezentoval do 23. decembra, aby sme vedeli, čo nás čaká v základných kruhoch," informuje minister.

Dobrovoľnosť mala byť veľkou témou na krízovom štábe. "Pán podpredseda Holý dostal úlohu pozrieť sa na celú túto problematiku či to môže a za akých okolností to môže byť povinné," povedal minister k povinnému pretestovaniu v školstve.

Gröhling nepochodil ani na druhýkrát, deti môžu na školu pred Vianocami zabudnúť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 18:16

Prezident Únie miest a obcí na Slovensku Richard Rybníček predstúpil pred novinárov. Rokovanie štábu sa definitívne skončilo, čaká sa ešte na brífing ministra školstva a ministra zdravotníctva.

Aktualizované 18:07

Plán ministerstva školstva neprešiel krízovým štábom. Deti sa tak do škôl do Vianoc nevrátia. Minister vnútra Roman Mikulec sa vyjadruje pre médiá po zasadnutí krízového štábu. Hovorí o situácii so školami či nakupovaní testov. Gröhling má plán na otvorenie škôl dopracovať. „Dohodli sme sa, že táto úloha pre ministerstvo školstva trvá a musia to dopracovať,“ povedal Mikulec.

Mikulec po štábe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:47

Minister hospodárstva Richard Sulík informuje o nákupe nových antigénových testov. "Už je to takmer 2 týždne od uznesenia vlády, že ministerstvo hospodárstva má nakúpiť 4x4 miliónov testov. Máme to robiť podľa zadania z ministerstva hospodárstva," informoval Sulík. Ten má podľa premiéra brať ohľad najmä na hodnoty špecificity a citlivosti testov. Tieto hodnoty majú byť vraj maximálne. Premiér dnes na rokovaní štábu podľa našich informácií prítomný nebol.

Sulík po zasadaní ÚKŠ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík žiada zmeniť zadanie, resp. realizátora nákupu antigénových testov, ktorým ho pred dvomi týždňami poverila vláda. "Dôvodom je nesúlad medzi žiadosťou predsedu vlády a pôvodným zadaním ministerstva zdravotníctva," vysvetlil novinárom po tom, ako o situácii informoval člen ústredného krízového štábu na utorkovom rokovaní.

Aktualizované 16:20

Tlačové vyhlásenie štátneho tajomníka Ivana Husáda, ministrov Jaroslava Naďa a Eduarda Hegera a ďalších:

Aktualizované 15:56

Na ÚKŠ prišiel aj vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. "Ak raz niekto nechce, tak v kuse si vymýšľa nejaké dôvody," odpovedal Sulík na otázku, ako hodnotí, že plán Branislava Gröhlinga sa viac-menej nestretol s pochopením. Sulík tiež potvrdil, že sa zaočkovať nechá. "Tí, ktorí tak nechcú urobiť, je to ich dobré právo," uzavrel tému.

Minister Richard Sulík sa vyjadril k plánu ministra školstva o otváraní škôl (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ten už svoj postoj k návratu detí do škôl popísal aj v statuse na Facebooku.

Aktualizované 15:13

Minister rezortu životného prostredia Ján Budaj sa vyjadruje k likvidácii biologického odpadu z plošného testovania.

Minister životného prostredia na Ústrednom krízovom štábe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:10

Návrat detí do škôl predstavuje riziko šírenia infekcie novým koronavírusom. Zvýši sa aj mobilita ľudí. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas pred utorkovým rokovaním ústredného krízového štábu.

"Cieľom všetkých je, aby sa žiaci a študenti dostali do škôl, ale musíme pragmaticky pozerať na situáciu a zhodnotiť toto riziko," povedal Mikas. K plánu návratu detí do škôl ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) má hlavný hygienik viacero otázok. Chce si počkať na diskusiu na krízovom štábe. Epidemiologická situácia podľa Mikasa na Slovensku stále nie je zvládnutá. "Ak chceme mať pokojné Vianoce, tak sa musíme vyvarovať nástrahám," podotkol.

Aktualizované 15:08

Minister práce Milan Krajniak nemá informáciu, že by dnes premiér Matovič na štáb nemal prísť.

Minister Krajniak pred rokovaní Ústredného krízového štábu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Minister zdravotníctva Krajčí pred zasadnutím štábu:

Marek Krajčí trvá na tom, že otvorenie škôl je bez celoplošného pretestovania veľké riziko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred rokovaním štábu minister zdravotníctva Marek Krajčí prezradil, že bez celoplošného testovania by mohlo byť riziko otvárať školy. "To je presne ten dôvod, prečo nám začala krivka v septembri stúpať," myslí si Krajčí. Nateraz nie je jasné, či ministra školstva Branislava Gröhlinga podporí v jeho návrhu. Ten vraj dostal od premiéra inú úlohu, než akú Gröhling predložil. Povedal to minister zdravotníctva.

Pri otvorení škôl sa určite zhorší epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Uviedol, že keď sa v jeden deň pretestuje akákoľvek skupina antigénovými testami, napríklad deti v školách, na druhý deň môže byť situácia úplne iná. "Z tohto dôvodu, keď otvoríme školy a budeme nejakým spôsobom zmierňovať kritériá pretestovania detí a rodičov, tak v podstate uvoľníme plombu a v školách sa nám to začne šíriť," komentoval s tým, že málo frekventované a málo ambiciózne testovanie nepomôže udržať aktuálnu epidemiologickú situáciu.

VIDEO Minister Gröhling pred krízovým štábom:

Minister školstva Gröhling prichádza na krízvý štáb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riešením je podľa neho masívne testovanie celej populácie. Chce sa preto pýtať, ako by mal v praxi fungovať návrh ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), podľa ktorého by sa mohlo antigénovou metódou pretestovať 70 percent žiakov.

Pokiaľ podľa šéfa rezortu zdravotníctva nebude testov dostatok, budú sa môcť testovať len najohrozenejšie skupiny, ako sú nemocnice, rizikové regióny či napríklad zariadenia sociálnych služieb. Slovensko má podľa neho k dispozícii ešte niekoľko miliónov testov. Doplnil, že vysoký počet vykonaných antigénových testov za utorok môže byť výsledkom dát z predchádzajúcich dní. Poznamenal tiež, že riešia situáciu v lyžiarskych strediskách tak, aby to bolo bezpečné. V tejto súvislosti by sa podľa jeho slov pravdepodobne mohla táto otázka riešiť na úrovni Európskej únie.

Gröhlingov zlom trpezlivosti je na konci

Minister školstva tvrdí, že prvotné zadanie, ktoré bolo na programe nebolo možné logisticky zvládnuť. "Myslím si, že ten návrh, ktorý pripomienkovali rôzne asociácie je pripravený tak, aby sme ho vedeli zrealizovať," povedal pred krízovým štábom Gröhling.

Zlom v trpezlivosti Gröhlinga je podľa jeho slov na konci. Rezort školstva predložil na zasadnutie štábu plán návratu žiakov do škôl. Minister tvrdí, že požiadavka pretestovať všetkých na 100 percent, teda žiakov, učiteľov aj rodičov detí, je nerealizovateľná. "Oslovili sme samosprávy, zriaďovateľov, aby nám pomohli s realizáciou. Ale nie je možné, aby sme otestovali niekde okolo 1,5 milióna ľudí," povedal minister s tým, že pripravili návrh, ktorý bol odporúčaný zo strany epidemiológov. Z návrhu vyplýva, že dohodli hranicu 70 percent, ktorá by stačila na to, aby sa škola otvorila.

Na rokovanie s novým plánom

Na rokovanie priniesol Gröhling plán, na základe ktorého by sa cez víkend mohlo začať pilotne testovať. Do "pilotného projektu" sa má podľa ministra zapojiť len pár desiatok škôl, predovšetkým na západe krajiny. "Tie by sme vedeli počas víkendu pretestovať. Potom by sme sa pozreli na to, ako to funguje, a vedeli by sme to upraviť v januári," poznamenal minister. Podľa Gröhlinga by sa do škôl mali vrátiť najmä žiaci na západe Slovenska. Minister si nevie predstaviť, ako by zadali povinnosť pretestovať všetkých. To, či návrh prejde, zatiaľ komentovať nechcel.

O tom, prečo bol pondelkový (30. 11.) krízový štáb zrušený, nevedel. Verí, že ÚKŠ sa pozrie na to, prečo je vzdelanie dôležité. Dodal, že významné je aj zdravie a bezpečnosť ľudí.

Odklad štábu o jeden deň

Medzičasom na stretnutie prišiel aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý prezradil aj to, že včerajší štáb sa nekonal aj z dôvodu jeho pracovného programu v pondelok.

VIDEO Roman Mikulec pred rokovaním štábu:

Minister Mikulec pred krízovým štábom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VládaIgor MatovičBôrikKoronavírusBranislav GröhlingÚstredný krízový štábMarerk Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu