Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slová bratislavskeho župana Drobu vyvolali paniku a strach! Kolaps nehrozí, zvozil ho minister

Juraj Droba a Marek Krajčí Zobraziť galériu (5)
Juraj Droba a Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba po stredajšom (18. 11.) rokovaní bezpečnostnej rady kraja vyhlásil, že ak sa v rámci boja proti novému koronavírusu neurobí nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v kraji. Žiadal preto ministerstvo zdravotníctva, aby začalo krízu čím skôr riešiť.

"Situáciu v kraji považujeme za mimoriadne vážnu. Pozerám sa spolu s analytikmi na tie čísla a musím skonštatovať, že nemám dobré správy. Ak neurobíme nič, hrozí reálny kolaps zdravotníckeho systému v kraji," povedal Droba, ktorý vytýka nedostatok komunikácie a krízového riadenia zo strany kompetentných.

Poukázal na nedostatok zdravotníckeho personálu, chýbajúce miesta v nemocniciach, ale taktiež na odkladanie tzv. bielych operácií nesúvisiacich s ochorením COVID-19 či odkladanie a nerealizovanie mnohých preventívnych vyšetrení. Najhoršie je na tom podľa neho Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá eviduje zvýšené požiadavky na prijatie pacientov s ochorením COVID-19, pričom je pomaly na pokraji kapacít. Predstavitelia nemocnice žiadajú o pomoc kolegov z iných zdravotníckych zariadení. Bratislavský kraj zároveň požaduje transparentný systém predbežného odmeňovania zdravotníckeho personálu, ale aj väčšiu osvetu.

Krajčí reaguje, že situácia taká dramatická nie je

Situácia s novým koronavírusom v Bratislavskom kraji nie je v porovnaní s inými podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) dramatická. Ako poznamenal, z pohľadu hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je na tom po Trnavskom kraji najlepšie.

"Rozumiem, že reprofilizácie v nemocniciach môžu spôsobovať určité ťažkosti, ale čo sa týka percenta reprofilizovaných lôžok v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ide o minimum. Bratislavský kraj na tom nebol a ani nemôže byť zle, a vôbec sa nedá porovnať s niektorými oveľa zasiahnutejšími krajmi a nemocnicami, ktoré sú najmä na severe Slovenska," povedal Krajčí po štvrtkovom rokovaní vlády. Potvrdzujú to podľa neho počty hospitalizovaných aj ventilovaných pacientov či tých na kyslíkovej liečbe.

KORONAVÍRUS Slová bratislavskeho župana
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajčí situáciu s Drobom prebral. "Povedal som mu, že dáta hovoria o niečom inom," poznamenal s tým, že situácia nie je v porovnaní s inými krajmi taká dramatická. 

Šéf liberálov obavy vníma

"Obavy pána Drobu sa týkajú pripravenosti zdravotníckeho systému v Bratislavskom kraji. S týmto rizikom minister hospodárstva Richard Sulík v pripravovanom pláne ráta a s predsedom BSK sa koordinuje," povedala pre Topky hovorkyňa šéfa SaS Richarda Sulíka Katarína Matejková.

KORONAVÍRUS Slová bratislavskeho župana
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerstvo si spravilo súhrn

"V Bratislavskom kraji evidujeme 118 pacientov s ochorením COVID-19 na podpornej kyslíkovej liečbe, reprofilizovaných kyslíkových lôžok v kraji je 219 s možnosťou ďalšieho navýšenia. Počet obsadených lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie je aktuálne 12 z celkového počtu 32 lôžok. Rovnako aj v tejto oblasti sú ďalšie kapacity na reprofilizáciu. Počet práceschopných sestier v Bratislavskom kraji je 91,2 %, práceschopných lekárov 96,3%. Zo strany ministerstva zdravotníctva neboli plánované operácie limitované, závisia od lokálnych možností tej-ktorej nemocnice a aktuálnej epidemiologickej situácie  v regióne. Ministerstvo rovnako neeviduje hlásenia problémov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti z Bratislavského samosprávneho kraja. Situáciu však neberieme na ľahkú váhu a robíme všetko preto, aby sme toto náročné obdobie zvládli v prospech pacienta a ľudí pracujúcich v zdravotníctve," pripomína rezort zdravotníctva, ktorý svoje tvrdenia podkladá aj grafmi.

KORONAVÍRUS Slová bratislavskeho župana
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

KORONAVÍRUS Slová bratislavskeho župana
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR)

"Najväčšia nemocnica na Slovensku Univerzitná nemocnica Bratislava má, ako nás informovala, situáciu takisto pod kontrolou. Faktom je, že aktuálne na internom oddelení UNB v Ružinove bolo identifikovaných v priebehu troch dní 23 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva sa o situáciu dôsledne zaujíma, nemocnica nás informovala, že v rámci Interného oddelenia v Ružinove bola zriadená COVID červená zóna. Univerzitná nemocnica Bratislava má takisto v rámci nemocníc, ktoré pod ňu patria, k dispozícii pacientom s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň okrem infekčných oddelení aj tzv. COVID-oddelenia," doplnila hovorkyňa Zuzana Eliášová z rezortu zdravotníctva.

Viac o téme: KolapsJuraj DrobaKoronavírusBratislavský samosprávny krajMarek KrajčíZdravotnícky systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu