Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo sa mení po plošnom testovaní na KORONAVÍRUS? Do práce či prevádzky sa bez TESTU nedostanete

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Slovensko úspešne absolvovalo najväčšiu akciu, akú sme tu kedy mali. Plošné testovanie máme za sebou a účasť prekvapila aj premiéra a ministrov. Otestovať sa dali viac ako tri milióny ľudí. Len niečo okolo percenta bolo pozitívnych. Tí s negatívnym certifikátom môžu žiť relatívne slobodne. Aké pravidlá teraz platia?

Mnohí z nás absolvovali cez víkend plošné testovanie. Od pondelka sa teda ľudia budú deliť na tých, ktorí certifikát majú, na tých, ktorí ho nemajú a na pozitívnych. Aké pravidlá platia a čo vám hrozí?


Čo robiť po plošnom testovaní na KORONAVÍRUS? Všetko dôležité na jednom mieste: Zmeny nastanú až od pondelka


Bez testu sa do práce ani prevádzky nedostanete

Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia budú môcť od pondelka od 5.00 h požadovať od osôb doklad o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva. Týka sa to vstupu do vnútorných aj vonkajších priestorov zariadení a vstupu zamestnancov na pracoviská a do iných priestorov zamestnávateľa. Ak sa osoba nebude môcť preukázať príslušným dokladom, prevádzkovateľ a zamestnávateľ jej musí vstup zakázať.


Prečítajte si celú vyhlášku >>


"Podľa zákona sa v období od 2. novembra 2020 05:00 hod. do 9. novembra 2020 01:00 hod. z dôvodu ochrany života a zdravia všetkým zamestnávateľom nariaďuje zakázať vstup zamestnancom, okrem zamestnancov podľa § 2 ods. 2, na pracoviská a do iných priestorov zamestnávateľa," uvádza sa vo vyhláške. To isté platí aj v prípade prevádzok. 

Vstup bude povolený osobám, ktoré sa preukážu negatívnym PCR testom vykonaným od 29. októbra. Tiež osobám, ktoré mali negatívny výsledok antigénového testu v rámci celoplošného testovania. Výnimka bude platiť pre osoby, ktoré sa nemusia zúčastniť na celoplošnom testovaní. Na testovaní sa nemusia zúčastniť napríklad deti do desiatich rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. V ich prípade bude potrebné potvrdenie od lekára. Nové pravidlá majú podľa vyhlášky platiť do 9. novembra do 1.00 h.

Nezúčastnil som sa testovania, nemám certifkát

Pokiaľ ste sa testovania nezúčastnili, tým pádom nemáte k dispozícii certifikát, pravidlá sa pre vás trochu zmenili. Od pondelka (2. novembra) platia pre tých, ktorí sa testovania nezúčastnili a tým pádom nemajú certifikát také pravidlá, aké platili počas minulotýždňového zákazu vychádzania. Musíte byť doma, no vzťahujú sa na vás výnimky.

Testovanie v Prešove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BEZ NEGATÍVNEHO TESTU si bude možné počas zákazu vychádzania zabezpečiť nevyhnutné základné životné potreby ako nákup potravín, liekov, drogérie, pohonných látok či krmiva pre zvieratá. Budete môcť ísť na prechádzku či kočíkovať. Výnimka je aj na prechádzku so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a na cestu s cieľom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Výnimka sa týka aj cesty do zdravotníckeho zariadenia s cieľom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzným a cestu späť. Výnimka platí i pre deti do desať rokov. Rovnako možno ísť bez negatívneho testu na pohreb blízkej osoby, uzavrieť manželstvo, či ísť na krst. Platí to aj pri ceste s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na ňu odkázaný.

Rodičia budú môcť svoje deti zaniesť do jaslí či do materskej školy. Výnimka zo zákazu sa týka aj cesty do školy v prípade žiakov nultých ročníkov, prvého až štvrtého ročníka základnej školy, základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ako aj cesty do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Prečítajte si kompletné pravidlá zákazu vychádzania

Čo sa mení po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: somzodpovedny.sk)

Za nedodržanie pravdiel vám môže hroziž pokuta až do výšky 1 650 eur. 

Zúčastnil som sa testovania a som negatívny

Toto je výsledok, ktorý malo takmer 99 % otestovaných Slovákov. Pokiaľ ste sa zúčastnili testovania a ste negatívny, od pondelka môžete žiť relatívne slobodne a zákaz vychádzania sa na vás nebude vzťahovať. Vláda prijala nové pravidlá pri obmedzení pohybu. Platia od pondelka 2. novembra do nedele 8. novembra. Budete môcť ísť aj do obuvi, do obchodu s oblečením či ku kaderníčke. Rovnako si môžete sadnúť aj na terasu podniku či reštaurácie, aj naďalej však platí zákaz zhromažďovania a nemôže sa stretnúť viac ako šesť ľudí a všetky ďalšie obmedzenia, ktoré boli platné pred zákazom vychádzania. 


ZOZNAM všetkých platných hygienických opatrení, ktoré sa vzťahujú na všetkých aj počas lockdownu, aj keď máte negatívny test, nájdete na stránke korona.gov.sk >>


Zákaz vychádzania neplatí ani pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace. Rovnako pre tých, ktorým bolo diagnostikované v období od 1. augusta do 15. októbra 2020.

Výnimku zo zákazu majú aj osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožní vykonanie testu. Platí aj pre ľudí so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, ľudí so závažnou poruchou autistického spektra alebo ľudí s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom, ako aj pre onkopacientov. Na ulici vás môže náhodne skontrolovať polícia, majte preto so sebou certifikát s negatívnym testom.

Som negatívny, ale člen domácnosti je pozitívny

Minister upozornil, že človek, ktorý je v karanténe z dôvodu nakazenej osoby žijúcej v spoločnej domácnosti, má mať o tom doklad. Ak ho nemá, odporúča tejto osobe obrátiť sa na regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo svojho lekára, aby potvrdenie vystavil. "Keď im skončí karanténa v strede týždňa, zvyšok týždňa sa už nemusia dať otestovať, sú čistí od vírusu. Stačí im potvrdenie, že absolvovali karanténu," vysvetlil.

Zúčastnil som sa testovania a som pozitívny

Pokiaľ sa zúčastníte plošného testovania a máte pozitívny test, riaďte sa inštrukciami, ktoré dostaneme na mieste. Prečítajte si, čo by ste mali v takom prípade dodržiavať.

1. Čo najskôr po obdržaní výsledku sa presuňte do domácej karantény. Ak nechcete ohroziť rodinu a nemáte možnosť odizolovať sa v domácom prostredí, môžete karanténu absolvovať vo vami vybranom hotelovom zariadení. Karanténa je nariadená na 10 dní.

2. O výsledku informuje svojho všeobecného lekára telefonicky, mailom, SMS. V prípade potreby vám vystaví PN.

3. Rovnako informujte všetky osoby, s ktorými ste boli v úzkom kontakte, a to v období 2 dni pred odberom. Aj pre tieto osoby platí povinnosť domácej 10-dňovej karantény až do negatívneho výsledku. 

3. Denne sledujte príznaky. Ak sa objavia príznaky ako kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, strata chuti alebo čuchu, kontaktujte svojho lekára alebo územný RÚVZ SR a riaďte sa ich pokynmi. Dodržujte hygienické opatrenia ako rúška a odstup. Nestretávajte sa s inými osobami okrem osôb v spoločnej domácnosti. 

4. Nikam necestujte, neprijímajte návštevy v bydlisku alebo mieste vašej karantény.

5. V prípade vášho zamestnania, kontaktujte svojho lekára, ktorý vám vystaví pandemickú PN.

Viac o téme: CertifikátZamestnaniePrevádzkyPlošné testovanieNegatívny test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu