Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS sa blíži: Mestá sa pripravujú, chýbajú zdravotníci

Testovanie obyvateľstva na Slovensku Zobraziť galériu (22)
Testovanie obyvateľstva na Slovensku (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) je pripravený na celoplošné testovanie antigénovými testami v súvislosti s novým koronavírusom. Vo vlastnej réžii otestuje príslušníkov a zamestnancov zboru, personál ministerstva spravodlivosti, zamestnancov Súdnej rady SR, Centra právnej pomoci, personál Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, ostatných všeobecných súdov a členov ich domácností.

Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Celý priebeh testovania zabezpečuje ZVJS vlastným zdravotníckym a ostatným personálom. Plošné testovanie bude následne zabezpečené aj pre všetky väznené osoby, priblížila Kacvinská. "Podľa nariadenia vlády SR je zbor subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní Spoločná zodpovednosť, a teda je oprávnený vykonať testovanie všetkým spomínaným skupinám osôb a rovnako im vydať certifikát oficiálne schválený Ministerstvom zdravotníctva SR," pripomína Kacvinská.

Do jednotlivých organizačných zložiek bolo podľa Kacvinskej distribuovaných 50.000 antigénových testov a certifikátov. Testovanie bude prebiehať od piatka do nedele (1. 11.). Zbor zriadil na testovanie 131 odberných stanovíšť. "Termín testovania odsúdených a obvinených bude stanovený po pretestovaní personálu," podotkla hovorkyňa. Zbor predpokladá otestovanie 19.500 osôb za zbor spolu s členmi domácností a 22.800 mimo zboru vrátane členov z domácnosti.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"V súčasnej situácii je nevyhnutné, aby aj náš zbor, ktorý je ozbrojeným bezpečnostným zborom, sa v rámci svojej pôsobnosti podieľal na celoštátnom testovaní obyvateľstva na ochorenie COVID-19. Aj preto sa zbor snaží čiastočne odbremeniť ostatné zložky kritickej infraštruktúry štátu a priložiť ruku k dielu v rámci testovania," uviedol generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan. Kacvinská priblížila, že zbor zabezpečuje aj kontinuálne testovanie personálu ZVJS a väznených osôb. "Naďalej platí, že novoprijímané väznené osoby sú umiestňované do desaťdňovej preventívnej karantény. V prípade výskytu akýchkoľvek prejavov signalizujúcich nový koronavírus u väznených osôb dochádza k ich izolácii a testovaniu," povedala.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V trnavskej automobilke budú testovať zamestnancov

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia umožní svojim zamestnancom dať sa testovať na COVID-19 priamo v areáli závodu. V sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra budú mať možnosť absolvovať antigénové testy v priestoroch zdravotného strediska výrobného centra v Trnave. Informoval o tom hovorca automobilky Peter Švec.

Počas dvoch testovacích dní bude pritom v odbernom mieste, ktoré bolo autorizované Ministerstvom obrany SR, rezervovaný samostatný čas aj pre zamestnancov, ktorí budú cez víkend v práci. Aktuálne vytvára automobilka do 4500 pracovných postov.

Ministerstvo obrany vyzýva na účasť aj prostredníctvom SMS

Ministerstvo obrany (MO) SR vyzýva obyvateľov na účasť na víkendovom celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 aj prostredníctvom SMS správy. Dostať by ju mali všetci občania. „Pripojte sa k ľuďom, ktorí chránia seba, ale aj svojich blízkych a príďte sa bezpečne a zadarmo otestovať na COVID-19 v dňoch 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7.00 do 21.30 h kdekoľvek na Slovensku,“ vyzýva ministerstvo. Dodáva, že odberné miesta možno nájsť na webovej stránke www.somzodpovedny.sk.

Ako ďalej rezort informuje, výsledok testu sa účastník dozvie do 30 minút v zalepenej obálke s inštrukciami. „Účasťou pomáhame chrániť seba a svojich blízkych. Spolu to zvládneme!“ uzatvára rezort správu.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Nemocnica sv. Michala testuje zamestnancov rezortov obrany a vnútra

Zamestnancov rezortov obrany a vnútra testujú v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v Univerzitnej nemocnici - Nemocnici sv. Michala, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra (MV) SR. Odberné miesta sú okrem priestorov nemocnice zriadené na ďalších piatich miestach v Bratislave. Testuje aj nemocnica v Košiciach. Testovanie potrvá od piatka do nedele (1. 11.). TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová.

„Veľmi ma teší, že rezortné zariadenia ministerstva vnútra sa podieľajú na celoplošnom testovaní a otestujú zložky, ktoré sa popri zdravotníkoch vo veľkej miere podieľajú na boji proti pandémii, či už formou asistencie pri testovaní alebo dohľadom nad dodržiavaním prijatých opatrení,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Testovanie zamestnancov rezortov sa začalo v piatok o 8.00 h a bude trvať do 22.00 h. V rovnakých časoch sa bude testovať aj v sobotu a nedeľu (31. 10. - 1. 11.).

Nemocnica predpokladá, že počas víkendu urobí približne 10.000 testov v Bratislave a 7000 v Košiciach. Okrem zamestnancov rezortov testujú aj vlastný personál a pacientov. Na jednotlivých odberných stanovištiach sa nachádza 93 dvojíc zdravotníckeho personálu. Spolu s administratívnym personálom je v Bratislave zapojených celkovo 240 zamestnancov nemocnice. Pracovisko v Košiciach sa do testovania zapája s 36 dvojicami zdravotníckeho personálu na štyroch odberných miestach, teda so 72 zamestnancami vrátane administratívneho personálu.

HaZZ poskytne na testovanie 50 dvojčlenných odberných tímov

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) poskytne na plošné testovanie 50 dvojčlenných odberových tímov. Do testovania budú nasadené podľa potreby ako strategická záloha. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

„Po rokovaní ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO) a prezidenta HaZZ Pavla Mikuláška na Spoločnom operačnom veliteľstve Ministerstva obrany SR sú hasiči pripravení pomôcť aj pri ďalších činnostiach – zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku či dezinfekciu priestorov,“ uviedla Farkasová.

Testovanie obyvateľstva na Slovensku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

V Krupine chýbajú dobrovoľníci, bez odmeny nechcú pracovať

Mesto Krupina má na víkendové celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 málo dobrovoľníkov. „Administratívnych pracovníkov máme dosť, po štyroch na jedno odberné miesto, dobrovoľníkov, žiaľ, nie, pretože bez finančnej odmeny nechcú prísť pracovať,“ uviedol primátor Krupiny Radoslav Vazan.

Ako dodal, ochranné obleky a pomôcky majú doraziť v piatok od armády. „Pre prípad potreby máme zálohu oblekov, rukavíc a ostatných pomôcok aj v sklade na mestskom úrade,“ spomenul. „Postupne čoraz viac povinností presúva štát na samosprávy, takže už len veríme, že to všetko zvládneme,“ dodal Vazan. Mesto Krupina vytvorilo šesť odberných miest v exteriéri.

„Priestory základných škôl boli na účely testovania jednoznačne zamietnuté z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia detí a zamestnancov v školstve,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke, kde nájdu Krupinčania aj podrobný zoznam odberných miest. Patria tam napríklad vstupný exteriérový priestor mestského úradu, mestský futbalový štadión či Amfiteáter Viliama Polónyiho.

Pozitívne testovaní z pilotného testovania sa na plošnom nezúčastnia

Ľudia, ktorí boli počas minulotýždňového pilotného testovania antigénovými testami pozitívne testovaní, sa nezúčastnia na plošnom testovaní najbližší víkend. Musia sa izolovať doma, aby eliminovali riziko nákazy ďalších osôb. Informuje o tom stránka ministerstva obrany somzodpovedny.sk. Ak bola osoba pri pilotnom testovaní negatívna na ochorenie COVID-19, opätovne sa zúčastní na celoplošnom testovaní najbližší víkend. Dôvodom je, že môže byť v štádiu ochorenia, keď sa infekcia ešte neprejavila.

Celoplošné testovanie bude dobrovoľné a môžu sa na ňom zúčastniť všetci od desiatich rokov. Ministerstvo obrany na webe zároveň pripomína, že pre toho, kto sa na ňom nezúčastní, bude od 2. novembra platiť zákaz vychádzania. Alternatívou certifikátu negatívneho antigénového testu môže byť aj negatívny výsledok PCR testu vykonaného od 29. októbra. Pre ľudí, ktorí nebudú mať potvrdenie o teste, budú platiť výnimky zo zákazu, ako napríklad cesta do potravín, na pohreb, uzavretie manželstva, krst či starostlivosť o blízku osobu. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Všetky výnimky sú uvedené na webe somzodpovedny.sk.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

V Medzilaborciach otestujú aj maloletých migrantov

V rámci víkendového celoplošného testovania na nový koronavírus otestujú v Medzilaborciach aj zverencov Centra pre deti a rodiny Dlaň vrátane ôsmich maloletých migrantov. Ako uviedol riaditeľ zariadenia Vladislav Fejo, testovaniu rozumejú a súhlasili s ním. "Maloletí bez sprievodu boli informovaní o testovaní prostredníctvom online hovoru s tlmočníkom. Informácie im boli podané v ich rodnom jazyku. Danú situáciu chápu a nemajú výhrady voči testovaniu," priblížil s tým, že spolu 40 detí nad desať rokov, ktoré sa aktuálne v detskom domove nachádzajú, otestujú v nedeľu 1. novembra priamo v zariadení.

V rámci mesta Medzilaborce sa budú môcť dať obyvatelia otestovať na jednom zo štyroch odberových miestach v závislosti od miesta bydliska. Sú nimi dom kultúry, areál základnej školy na Komenského ulici, budova amfiteátra a areál Mestského športového klubu.

V Novákoch bude päť odberných miest, mesto odporúča účasť podľa ulíc

Mesto Nováky zriadilo na celoplošné testovanie na nový koronavírus počas nadchádzajúceho víkendu päť odberných miest. Obyvatelia sa budú môcť dať otestovať v školách či v požiarnej zbrojnici. Informovala o tom radnica na internetovej stránke mesta. Nováčania sa budú môcť zúčastniť na celoplošnom testovaní v dome kultúry, základnej škole, požiarnej zbrojnici a strednej odbornej škole, kde budú pôsobiť dva tímy.

Samospráva zároveň zverejnila na stránke mesta rozpis ulíc podľa odberných miest, ako i časové rozpätie, počas ktorého by sa mali dať obyvatelia testovať. „Žiadame všetkých občanov nášho mesta, aby sa snažili dodržať odporúčané dni a určený čas, čím sa predíde dlhej čakacej dobe pred odbernými miestami. V prípade, že sa uskutoční aj druhé kolo testovania, účasť občanov na testovaní platí podľa  harmonogramu z prvého kola,“ odporučila radnica.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

UNLP otestuje pacientov, zamestnancov aj ich rodinných príslušníkov

V rámci celoplošného testovania na COVID-19 bude Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo svojich priestoroch testovať svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov zo spoločnej domácnosti, externých spolupracovníkov nemocnice a všetkých aktuálne hospitalizovaných pacientov. Za nemocnicu to uviedla Ladislava Šustová. V nemocnici pracuje spolu 3750 zamestnancov a externistov, na lôžkových oddeleniach je aktuálne hospitalizovaných 750 pacientov.

„Otestovať sa budú môcť naši zamestnanci v službe aj mimo nej. Na projekt Spoločná zodpovednosť sme dostali dostatočný počet antigénových testov,“ povedala. Pre zamestnancov má byť zriadené odberné miesto na každom oddelení, kde bude na testovanie vyhradená jedna miestnosť – izolovaná od lôžkových oddelení a iných pacientov. „Každý pacient musí byť pred hospitalizáciou otestovaný na COVID-19. Ak sme ich testovali napríklad pred šiestimi dňami, cez víkend ich pretestujeme. Ak prešli testom napríklad vo štvrtok (29. 10.), tak ho nemusia absolvovať,“ spresnila.

Podľa jej slov budú testovanie vykonávať odborne spôsobilí a ustrojení zamestnanci nemocnice. Tak ako na iných odberných miestach, aj v UNLP budú prítomní i príslušníci armády. Veľkokapacitné odberové miesto UNLP Košice na Ipeľskej bude odoberať vzorky objednaným pacientom tak ako doposiaľ – nezávisle od celoplošného testovania. „PCR testovanie na našom odberovom mieste bude cez víkend 31. októbra a 1. novembra fungovať bez obmedzenia v pôvodnom režime od 9.00 h do 12.00 h. Toto miesto nebude slúžiť verejnosti počas nasledujúceho víkendu na antigénové testovanie v rámci celoštátneho projektu,“ dodala nemocnica.

Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

V metropole využijú na oznamy o stave testovania kamery i aplikácie

Mestské časti hlavného mesta SR sú pripravené počas víkendového testovania periodicky informovať o aktuálnej situácii na jednotlivých odberných miestach. Využívať budú dostupné informačné kanály, vrátane miestneho rozhlasu i online kamerových záberov. Takúto službu ponúka napríklad Záhorská Bystrica, ktorá zabezpečí priamy prenos z web kamery na odberné miesta, umiestnené vo veľkokapacitnom stane na Námestí Rodiny. Dúbravka zriadila špeciálnu webovú stránku www.dubravka.korona-test.sk, na ktorej môžu obyvatelia počas nasledujúceho testovacieho víkendu sledovať odberné miesta a ich vyťaženosť. Plniť ju budú dobrovoľníci a aktualizovať približne každú hodinu.

Devínska Nová Ves bude poskytovať informácie o nápore na odberné miesta aj telefonicky, rovnako sa v polhodinových intervaloch budú aktualizovať informácie o obsadenosti na sociálnej sieti i mobilnej aplikácii, a to prostredníctvom ikon vo farbách semaforu, upozorňujúcich na miesta bez čakania, miesta s čakacou lehotou do 60 minút i tie, na ktorých je čakanie dlhšie, a preto je vhodné zvoliť iné odberné miesto. V bratislavských Vajnoroch plánujú spustiť živé vysielanie zo všetkých troch tunajších odberných miest. Verejnosť si tak bude môcť pozrieť, koľko ľudí čaká na test a rozhodnúť sa, kedy je najvhodnejší čas nechať sa otestovať.

Bratislavské mestské časti Petržalka, Vrakuňa i Rača ubezpečujú svojich obyvateľov, že budú prostredníctvom svojich webov či sociálnych sietí priebežne informovať o situácii na odberných miestach. "Každá lokalita bude mať svojho koordinátora, ktorý bude o celom priebehu v jednotlivých odberných miestach informovať. S koordinátormi sa následne skontaktujeme, aby sme mohli informovať verejnosť,“ uviedla na sociálnej sieti petržalská samospráva. Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto odporúčajú svojim obyvateľov, aby si nainštalovali mobilnú aplikáciu mestskej časti. Aj prostredníctvom nej budú informovať o celoplošnom testovaní.

Detva má administratívnych pracovníkov, dobrovoľníci však chýbajú

Mesto Detva má na víkendové celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 dostatok administratívnych pracovníkov, dobrovoľníci však chýbajú. „Administratívnych pracovníkov potrebujeme 32 plus náhradníkov. Prihlásilo sa nám ich okolo 100. V súčasnosti im pripravujeme dohody. Dobrovoľníkov máme málo,“ uviedol v piatok hovorca mesta Detva Milan Suja.

V meste pod Poľanou bude počas víkendu 16 odberných miest. „Mesto odporúča testovanie podľa adresy bydliska,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke, kde nájdu obyvatelia aj podrobný zoznam odberných miest. Patria tam napríklad kultúrne strediská, športová hala, telocvičňa strednej školy, klub dôchodcov či základné školy.

Mestský úrad tiež radí, aby sa ľudia počas víkendu dali otestovať vo vyhradených časoch. Aby samospráva zmiernila nápor ľudí na odberné miesta, odporúča dať sa otestovať v konkrétnom čase. Časový harmonogram testovania podľa priezviska je na webstránke Detvy. V prípade nutnosti sa však môžu ísť záujemcovia otestovať kdekoľvek inde a v inom čase.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

Trnava uvíta pomoc pri distribúcii informačných materiálov

O pomoc pri distribúcii informačných materiálov k priebehu víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 požiadala obyvateľov mesta trnavská radnica. Pripravila elektrický podklad so zoznamom odberových miest (OM), mapu  i grafiku s prehľadom OM v jednotlivých mestských častiach. Hovorkyňa Veronika Majtánová uviedla, že uvítajú, ak ich Trnavčania vytlačia a vylepia vo svojom bezprostrednom okolí.

"Tlačené materiály mesto umiestni na výlepových plochách v rámci mesta, v autobusoch mestskej dopravy i na vstupoch do areálov odberových miest. V on-line podobe sú zverejnené na webe mesta trnava.sk a jeho sociálnych sieťach," uviedla Majtánová. Oba vizuály sú k dispozícii na stiahnutie pre tých, ktorí chcú pomôcť sprostredkovať informácie čo najväčšiemu počtu obyvateľov mesta. "Ak majú možnosť vytlačiť ich a vylepiť napríklad na vchodové dvere bytovky pre ostatných susedov  či do výkladu svojej prevádzky, vopred za to ďakujeme, vážime si takúto pomoc," doplnila hovorkyňa mesta.

V Krásne nad Kysucou pomôžu aj české zdravotné sestry

V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca pomôžu pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 aj štyri zdravotné sestry z nemocnice v českom Třinci. Podľa primátora Jozefa Grapu sú sestry odborne zdatné a majú skúsenosti s odberom, ktorý budú robiť v sobotu a nedeľu (31. 10. a 1. 11.). "Nedostatok zdravotného personálu sme zobrali do svojich rúk a cez priateľov, rodákov a známych sme zabezpečili obsadenie všetkých odberných miest. Štyri zdravotné sestry veľmi pomôžu svojou odbornosťou a mesto im vyjde v ústrety. Zabezpečilo im prenocovanie a stravu, aby mohli po oba dva dni pomôcť občanom Krásna v testovaní. Aj napriek tomu, že v pondelok (2. 11.) ráno nastupujú v nemocnici do služby," uviedol Grapa.

Doplnil, že mesto oslovilo tiež ľudí, ktorí v Krásne majú rodičov. "Či už študentov Lekárskej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe, ktorí pochádzajú z Krásna, alebo študentov z iných lekárskych fakúlt v Českej republike (ČR). Tiež lekárov, ktorí síce pracujú v ČR, ale prídu testovať aspoň počas jedného voľného dňa, ako im to umožňuje práca," dodal primátor. Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 bude v Krásne nad Kysucou na šiestich odberných miestach. Využijú drevené predajné stánky na námestí pred mestským úradom, futbalový štadión, reštauráciu aj miestne školy.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

Obce Hranovnica a Šuňava v okrese Poprad sú pripravené

Obce Hranovnica a Šuňava v okrese Poprad sú na víkendové testovanie pripravené. Každá z obcí zriadila dve odberné miesta. Potvrdili to starosta Hranovnice Vladimír Horváth a Anna Vilimová z Obecného úradu Šuňava. Starosta Hranovnice podotkol, že obec bola ešte vo štvrtok (29. 10.) v štádiu objednávania a kupovania ochranných pomôcok a bolo otázne, či budú mať pre všetkých. K piatku už obec podľa jeho slov je pripravená. „Zdravotníkov, ako aj administratívnych pracovníkov máme dostatok. Lokality na testovanie sme zriadili na obecnom úrade a v základnej škole,“ doplnil Horváth.

Obec Šuňava vyhradila na testovanie dve odberné miesta. Ako priblížila Vilimová, Šuňavčania sú zvyknutí z volieb chodiť do okrskov podľa častí obce, preto obyvatelia z nižnej časti obce môžu využiť odberné miesto v sále kultúrneho domu a obyvatelia z vyšnej časti telocvičňu pri miestnej základnej škole s materskou školou. „Podľa informácií od vedúcich príslušníkov Ozbrojených síl SR, zodpovedných za odberné miesta, zdravotníkov máme zabezpečených. Čo sa týka administratívnych pracovníkov, aj tých sa nám podarilo zabezpečiť. Ochranné pomôcky máme a veríme, že v dostatočnom množstve,“ dodala Vilimová.

Trnavá Hora je pripravená, obáva sa náporu ľudí z iných miest

V obci Trnavá Hora je na testovanie s výnimkou dostatočného počtu zdravotníkov všetko pripravené. Obyvatelia obce dostali do svojich schránok informačný leták s detailným priebehom testovania a starosta očakáva vysokú účasť. Obáva sa však možného náporu ľudí prichádzajúcich z iných miest v Žiarskom okrese. „Zo strany obce je všetko pripravené,“ informoval starosta Pavel Kravec. Obec zabezpečila aj dostatok dobrovoľníkov, tí sa budú z hygienických, zdravotných a bezpečnostných dôvodov striedať každé štyri a pol hodiny. Problémom ostávajú zdravotníci. „Mali sme troch, ale zistili sme, že nám nakoniec nebudú pridelení,“ vysvetlil starosta.

Starosta na operácii Spoločná zodpovednosť očakáva vysokú účasť, v obci vekovým podmienkam vyhovuje 871 ľudí. „Bojím sa a dúfam, že sa nestane to, čo na Orave. Môže sa stať, že z okresného Žiaru nad Hronom k nám prídu ľudia, ktorí nebudú chcieť čakať v rade,“ povedal starosta. V prípade vysokého počtu ľudí z iných miest a obcí sa starosta obáva, že jedno odberové miesto zriadené pre obyvateľov Trnavej Hory nebude situáciu kapacitne zvládať.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

V Dunajskej Strede bude 16 odberných miest, jedno mobilné

V Dunajskej Strede sa bude počas víkendu testovať na 16 odberných miestach (OM). Radnica zverejnila ich zoznam na svojich informačných kanáloch s tým, že jedno OM v miestnom Thermalparku bude mobilné, bez potreby testovaných vystúpiť z auta. Mesto odporúča obyvateľom sledovať priebeh testovania na profile radnice na sociálnej sieti a prispôsobiť svoj príchod na OM.

"Niektorí zamestnávatelia očakávajú od svojich zamestnancov, že pôjdu na testovanie. Tak je to aj so samosprávou v Dunajskej Strede. Aj my sme za to, aby učitelia, vychovávatelia z mestských materských a základných škôl sa zúčastnili na testovaní," uviedla radnica. Považuje za mimoriadne dôležité, aby deti a žiaci neboli vystavení nebezpečenstvu. Mesto zároveň poďakovalo za záujem dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili na pomoc pri testovaní. "Je ich už dostatočný počet, nie je potrebné sa ďalej prihlasovať," informovala.

V okrese Myjava bude testovanie v obciach trvať väčšinou jeden deň

V okrese Myjava sa vo väčšine obcí uskutoční celoplošné testovanie v priebehu jedného dňa. Zo 17 miest a obcí sa budú môcť obyvatelia otestovať v priebehu dvoch dní v siedmich. Dva dni bude trvať testovanie v mestách Myjava a Brezová pod Bradlom a v obciach Brestovec, Kostolné, Krajné, Stará Myjava a Vrbovce.

V sobotu (31. 10.) sa budú môcť otestovať obyvatelia obcí Bukovec, Košariská, Podkylava, Polianka, Poriadie a Rudník. "Testovanie sa uskutoční na futbalovom ihrisku. Priestory máme kompletne pripravené, takisto všetko potrebné k testovaniu. Zatiaľ nám však chýba zdravotnícky personál, ale verím, že sa ho podarí zabezpečiť," uviedol starosta obce Polianka Pavol Kňazský.

V nedeľu (1. 11.) budú k dispozícii priestory na testovanie v štyroch obciach okresu. Ide o obce Hrašné, Chvojnica, Jablonka a Priepasné. "Testovať budeme v kultúrnom dome. Testovanie máme aj po personálnej stránke zabezpečené, keďže zdravotníkov sme zohnali priamo medzi obyvateľmi obce. V popoludňajších hodinách by nám vojsko malo dodať testy a ďalší potrebný materiál," informoval starosta obce Chvojnica Maroš Kollár.

V Opátke predpokladajú viac záujemcov, než je počet obyvateľov obce

Vedenie obce Opátka v okrese Košice-okolie predpokladá, že na celoplošnom testovaní na COVID-19 sa u nich zúčastní viac ľudí, než je obyvateľov obce. „Môžeme len dúfať, že to zvládneme,“ povedal starosta Martin Müller. Odhaduje, že do Opátky sa prídu otestovať chatári či obyvatelia okolitých obcí. „Plánujú prísť k nám, pretože si myslia, že to tu bude pokojnejšie. Netušíme, koľko ľudí sem príde,“ uviedol s tým, že v obci so 104 obyvateľmi je testovanie naplánované na jeden deň, a to v sobotu (31. 10.). Verí, že sa im podarí otestovať aspoň všetkých domácich obyvateľov, ktorí o to prejavia záujem. „Nemáme tu veľmi dobré autobusové spoje a vlaky sem už vôbec nepremávajú,“ dodal Müller.

Podľa jeho slov stále pracujú na prípravách. Odbery by sa mali realizovať v exteriéri pred budovou obecného úradu. Na miesta rozkladajú prístrešky v podobe stanov, respektíve altánkov. „Elektrinu máme zabezpečenú, dvor je osvetlený,“ povedal starosta. V obci podľa jeho slov nemajú zdravotníkov, na celoplošné testovanie im boli pridelení. „Ale mali sme s tým problém, zháňali sme ich kade-tade, po známostiach. Majú byť dvaja, ale potvrdeného máme zatiaľ len jedného. Čo sa týka dobrovoľníkov, prihlásili sa nám traja. Ak bude chladno, budú sa musieť poriadne obliecť,“ doplnil Müller.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Bratislavské mestské časti nedokážu zaručiť,že bude otestovaný každý

Bratislavské mestské časti nedokážu zaručiť, že v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19, bude otestovaný každý. Prijaté pravidlá testovania im totiž neumožnia odhadnúť, koľko ľudí sa v Bratislave bude chcieť otestovať. Verejnosti preto odporúčajú sledovať operatívne pokyny z odberových miest, mestských častí, mesta Bratislava a riadiť sa nimi. V spoločnom vyhlásení to uviedli primátor hlavného mesta Matúš Vallo a 17 bratislavských starostov.

Primátor a starostovia poukazujú pritom na množstvo obyvateľov Bratislavy, ktorí nemajú na území mesta prihlásený trvalý pobyt, ale aj na potenciálne tisíce obyvateľov prihraničných obcí v Rakúsku a Maďarsku, ktorí sa tiež budú chcieť otestovať v Bratislave. "Je mimoriadne ťažké odhadnúť nápor na dostupné odberové miesta. Veľmi radi by sme zaručili každej Bratislavčanke a Bratislavčanovi, že bude môcť byť otestovaný, ale, bohužiaľ, nedokážeme to," informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Mestské časti deklarujú, že počas posledných dvoch týždňov vynaložili všetky svoje dostupné ľudské aj materiálne zdroje, aby zabezpečili úspešný priebeh vládou SR nariadeného plošného testovania.

Mestské časti v súlade s pokynmi Ozbrojených síl SR zriadili 401 odberových miest, zabezpečili viac ako 1600 administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov na zabezpečenie testovania i materiálne vybavili odberové miesta. "Vrátane stanov, unimobuniek, stravovania, hygienických zariadení, ochranných pomôcok či distribúcie testovacích setov," spresnila Rajčanová. V snahe zabezpečiť funkčnosť každého odberného miesta počas oboch víkendových dní mestské časti priebežne realizovali aj priamy nábor zdravotníkov. "Definitívne počty dostupných zdravotníkov, ktorých majú v prvom rade zabezpečiť Ozbrojené sily SR, a bez ktorých nie je možné jednotlivé odberové miesta otvoriť, zatiaľ nie sú potvrdené," poznamenala hovorkyňa hlavného mesta. Bratislava preto naďalej prosí zdravotníkov, ktorí môžu s odbermi pomôcť, aby kontaktovali priamo jednotlivé mestské časti či bratislavský magistrát.

Vytvoril certifikované testovacie miesto, pomôže počas víkendu

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pomôže s víkendovým celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19. V areáli Úradu BSK na Sabinovskej ulici vytvoril certifikované testovacie miesto, ktoré v piatok využíva na otestovanie zamestnancov úradu, počas soboty (31. 10.) a nedele (1. 11.) bude k dispozícii záujemcom z celej Bratislavy, nielen obyvateľom mestskej časti Ružinov. "Ako niektorí iní veľkí zamestnávatelia sme využili možnosť začať testovať už v piatok. Pre nás je to aj dobrý test na ostrú prevádzku zajtra a pozajtra, dnes vychytáme chyby," uviedol v piatok na brífingu predseda BSK Juraj Droba s tým, že mnohí z otestovaných zamestnancov úradu budú počas najbližších dvoch dní pomáhať v prvej línii aj na ďalších stanovištiach.

Zdôraznil, že najviac sa samosprávy stretávajú s nedostatkom zdravotníckeho personálu. "Je naozaj stále ešte vysoký a dúfam, že zubári a zamestnanci zubných ambulancií tomu trochu pomôžu," skonštatoval Droba. Ako doplnil, zdravotníkov dostali pridelených priamo z regionálneho úradu, niektorých kraj požiadal, či by im nepomohli. Osobne bude testovať napríklad aj lekár BSK Tomáš Szalay. "Bude stáť na nohách v gumákoch 15 hodín dnes, aby otestoval čo najviac ľudí. Aj cez víkend to isté," doplnil.

Šéf BSK tiež opätovne poznamenal, že starostovia "dostali nakladačku", keď bola väčšina úloh hodená na nich. Štát síce do istej miery pomáha, mnohí starostovia však podľa neho nevedeli, ako veci zorganizovať, preto sa obracali aj na Bratislavský kraj. "Snažili sme sa im vyjsť v ústrety, poradiť, tam, kde bolo potrebné dodať nejaké ochranné pomôcky, tak zo zásob kraja sme aspoň o to málo, čo máme, sa podelili a dali mestským častiam a obciam," povedal Droba, ktorý bude počas víkendu sám robiť dobrovoľníka a ako technický personál s okuliarmi a rúškom bude usmerňovať ľudí a podávať základné informácie a inštrukcie.

Zdravotníci chýbajú aj Žarnovici, otvoriť môže zatiaľ jediné miesto

Akútny nedostatok zdravotníckeho personálu na operáciu Spoločná zodpovednosť sa priamo dotýka aj mesta Žarnovica. Zástupkyňa primátora Alena Kazimírová potvrdila, že v piatok na poludnie je možné otvoriť len jediné odberové miesto. „Na spoločnom stretnutí nám príslušníci Ozbrojených síl SR potvrdili, že nemajú naplnený zdravotnícky personál a nemajú zoznamy do väčšiny odberných miest v Žarnovici,“ vysvetlila Kazimírová. V meste sa má testovať na piatich miestach, zdravotníkmi bolo v piatok na poludnie naplnené jedno.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB/Prezídium HaZZ)

„Situácia sa môže do večera zmeniť, uvidíme, keď dostaneme aktuálne zoznamy,“ povedala Kazimírová. Zástupkyňa primátora tvrdí, že vie o zdravotníkoch, ktorí sa na testovanie prihlásili, nikto z armády ich však nekontaktoval. Zo strany mesta je testovanie pripravené. Samospráva pripravila odberné miesta a zohnala materiálno-technické vybavenie, ktoré bolo potrebné. Pripravených má dostatok dobrovoľníkov a administratívnych pracovníkov, v zálohe má aj rezervné tímy.

Ružomberok je na testovanie pripravený

Mesto Ružomberok je na víkendové (31. 10. - 1. 11.) plošné testovanie plne pripravené. Zabezpečených je dostatok administratívnych pracovníkov, zdravotníkov, pomocníkov i techniky. Radnica o tom informuje na sociálnej sieti. "Otvorených bude všetkých 24 odberových miest v Ružomberku. V nich bude plný počet pracovníkov, ktorí odborne a slušne obslúžia každého, kto bude mať o testovanie záujem," uvádza ružomberská radnica.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V piatok v meste vyskladnili všetok zdravotnícky tovar, v týchto chvíľach sa začína testovanie obslužného personálu. Obyvatelia mesta nebudú mať pri testovaní určené poradie. "Preberali sme viaceré alternatívy a najviac efektívne nám vyšlo jednoduché zaradenie - kto príde prvý, ten bude prvý. Je to zároveň aj najspravodlivejšie. Prosíme však všetkých občanov, aby boli ohľaduplní. Sú medzi nami ľudia, ktorí si zaslúžia prednosť," dodáva ružomberská radnica na sociálnej sieti.

Banská Bystrica a Brezno stále nevedia, či otvoria všetky odberné miesta

Banskobystrický primátor Ján Nosko a brezniansky primátor Tomáš Abel vyzývajú zdravotníkov, aby počas tohto víkendu pomohli pri celoplošnom testovaní občanov. Obaja svoju výzvu zverejnili na sociálnej sieti. "Zo strany mesta Banská Bystrica je všetko pripravené – odberné miesta, materiálno-technické zabezpečenie, ako aj potrebný počet administratívnych pracovníkov. Armáda nás aj dnes opätovne informovala, že stále nemá dostatočný počet zdravotníkov. Je preto možné, že nebudú otvorené všetky nami vytypované a zriadené odberné miesta," konštatoval v piatok Nosko z domácej karantény, v ktorej je pre pozitívny test na nový koronavírus.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zdravotníkov, ktorí môžu pomôcť pri celoplošnom testovaní v Banskej Bystrici, prosí, aby sa ohlásili na kontakty 0960 468 200 alebo 0960 468 201. Mesto bude obyvateľov počas víkendu priebežne informovať na sociálnych sieťach a webe www.banskabystrica.sk o tom, ktoré odberné miesta sa nakoniec podarí otvoriť. Má ich byť 66 plus dve mobilné odberové jednotky. Podobnú výzvu adresoval zdravotníkom aj primátor Brezna už vo štvrtok (29. 10.).

"Ani dnes (vo štvrtok - pozn.) stále nemáme funkčný a presný zoznam zdravotníckeho personálu pre zabezpečenie odberných miest v Brezne zo strany štátu, respektíve armády. Ešte doobeda neexistovala funkčná databáza zdravotníckeho personálu prideleného pre odberné miesta v Brezne. Mesto si svoje úlohy v tomto projekte splnilo po materiálnej i personálnej stránke a z našej strany je všetko pripravené. Bez zdravotníckeho personálu to však nejde," zdôraznil Abel.

"Ak ste lekár, zdravotná sestra, zdravotník alebo študent zdravotníckych odborov a máte záujem pomôcť zabezpečiť testovanie v Brezne, volajte regionálne veliteľstvo vo Zvolene, aby vás zaregistrovali pre niektoré z odberných miest v Brezne," vyzval Abel. Telefonické kontakty sú totožné ako v prípade Banskej Bystrice.

Pre špecifické skupiny vytvorili v Stupave ďalšie odberné miesto

V športovej hale pri stupavskej základnej škole vznikne dodatočne ďalšie odberné miesto pre potreby testovania na nový koronavírus. Odberové pracovisko bude otvorené v sobotu (31. 10.) od 7.00 do 22.00 h.

Mesto na svojom webe spresnilo, že primárne bude určené pre testovanie pracovníkov zabezpečujúcich plnenie základných funkcií mesta a jeho mestských organizácií, prednostne sa tu však môžu dať otestovať onkologickí pacienti, zdravotne znevýhodnení občania, tehotné ženy a rodičia s malými deťmi. "Personálne a materiálne vybavenie pracoviska zabezpečuje mesto Stupava," dodáva samospráva. V meste bude k dispozícii celkovo deväť odberných miest.

Krompachy zriadili šesť odberných miest, ktoré majú byť vonku

Mesto Krompachy na víkendové testovanie (31. 10. - 1. 11.) zriadilo šesť odberných miest, ktoré majú byť vonku. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že samospráva je na testovanie pripravená.

Mesto odporúča občanom, aby navštevovali jednotlivé odberné miesta podľa príslušných ulíc a časového harmonogramu podľa prvého písmena priezviska. Medzi šiestimi lokalitami je Multifunkčné ihrisko pod Okruhliskom, Základná umelecká škola na Ulici Mikuláša Šprinca, Mestský úrad Krompachy, hasičská stanica na Maurerovej ulici, Gymnázium Krompachy na Lorencovej a Zberný dvor na Hornádskej ulici.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Getty Images)

Rušinová ozrejmila, že na testovanie majú dostatok personálu aj ochranných pracovných pomôcok. Armáda má ešte v piatok doniesť ďalšie ochranné pomôcky. „Pre zdravotníkov nemáme zabezpečené obleky, len pre našich administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov. Veríme, že všetkého bude dostatok, keďže sme o tom z každej strany ubezpečovaní,“ dodala primátorka.

Zdravotnícki pracovníci krompašskej nemocnice sa hlásia do odberových tímov pre potreby celoplošného testovania občanov. „Napriek zvýšenej záťaži na pracoviskách nemocnice, kedy zastupujú chýbajúcich spolupracovníkov, sa už 50 zamestnancov nemocnice prihlásilo do odberových tímov v Krompachoch a okolitých obciach, čím dokázali, že ich zaujímajú celospoločenské problémy a chcú ich aktívne riešiť,“ doplnil riaditeľ nemocnice Miroslav Kraus.

V nejednom prípade podľa jeho slov nastúpia do odberových tímov hneď po absolvovaní svojej pracovnej zmeny v nemocnici. „Veľmi sa teším, že zdravotníci z krompašskej nemocnice podržali mesto a okolité obce,“ uzavrela Rušinová.

V Nitre sa postupne hlásia lekári, ale stále ich je len polovica

Situácia s chýbajúcim zdravotníckym personálom na odberných testovacích miestach je v Nitre stále kritická. Podľa primátora Mareka Hattasa sa však postupne zlepšuje. Podľa jeho slov ešte vo štvrtok (29. 10.) hrozilo, že bude možné otvoriť iba každé šieste zo 63 odberných miest určených na plošné testovanie na ochorenie COVID-19.

„Dnes ráno sme mohli otvoriť každé tretie miesto a popoludní je situácia taká, že vieme otvoriť každé druhé miesto. Lekári a zdravotníci sa nám prihlasujú a som rád, že túto výzvu prijali. Pomohlo aj to, že premiér vylepšil podmienky pre lekárov a že sa zároveň môžu prihlásiť aj zubári a veterinárni lekári. Počet zdravotníckeho personálu narastá, ale stále dokážeme otvoriť iba polovicu odberných miest. Takže stále platí výzva pre zdravotníkov. Prosím, ak môžete, príďte nám pomôcť počas víkendu,“ povedal Hattas.

Marek Hattas
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Testovanie v Prešove je ohrozené

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 (31. 10. - 1. 11.) je v meste Prešov ohrozené. Ako uviedol jeho hovorca Vladimír Tomek, do organizácie zapojili desiatky zamestnancov mesta. Bez dostatočného počtu kvalifikovaných zdravotníkov však nezvládnu otestovať všetkých ľudí.

"Do každého zo 66 odberných miest sme zabezpečili administratívnych pracovníkov, ktorí budú asistovať pri odberoch a zapisovať otestovaných ľudí. Pripravených máme aj 40 mestských policajtov, ktorí budú dohliadať na verejný poriadok a 30 dobrovoľných hasičov, ktorí zabezpečia dôkladnú dezinfekciu priestorov. Súčinnosť poskytli aj naše základné školy, v ktorých sa budú testy vykonávať," uviedol Tomek.

Za nevyhovujúce odberné miesta našli podľa jeho slov bezodkladne náhradné priestory a spustili informačnú kampaň s pokynmi k testovaniu pre všetkých obyvateľov prostredníctvom internetu aj prostredníctvom letákov, ktoré už druhý deň distribuujú do poštových schránok.

Fakultná nemocnica s poliklinikou
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili plynulý a hlavne bezpečný priebeh tejto akcie. Máme však k dispozícii iba 66 odberných miest, ktoré nám schválili Ozbrojené sily SR. Vychádzajúc z údajov, že jedno odberné miesto zvládne otestovať maximálne 30 až 35 ľudí za hodinu, je totiž isté, že tento počet pre Prešov stačiť nebude. V prepočte to vychádza tak, že každé odberné miesto nestihne počas víkendu otestovať približne 200 ľudí. Ak sa prídu otestovať všetci Prešovčania s trvalým pobytom v meste a obyvatelia, ktorí tu žijú prechodne vo veku nad desať rokov, nestihneme otestovať približne 15.000 ľudí," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V Trenčíne chýba asi 20 percent zdravotníkov, ktorí majú robiť stery

Momentálne má mesto Trenčín na všetkých 50 odberných miest dostatočný počet administratívnych pracovníkov i pomocného zdravotníckeho personálu. Chýbajú zdravotníci, ktorí by robili stery. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, asi 80 percent z 50 odberných miest je pokrytých dvomi zdravotníkmi, ktorí budú robiť stery.

„Intenzívne komunikujeme s ďalšími zdravotníkmi i Ozbrojenými silami SR, aby sme takto obsadili i zvyšné odberné miesta, ktoré sú inak pripravené na otvorenie,“ doplnila hovorkyňa.

Prešovský kraj spúšťa celoplošné testovanie v sociálnych zariadeniach

Prešovský samosprávny kraj (PSK) spúšťa od piatka v domovoch sociálnych služieb (DSS) testovanie certifikovanými antigénovými testami. Ako TASR informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, deje sa tak v zmysle celoplošných opatrení a usmernení rezortného ministerstva. Antigénové testy by mali mať k dispozícii všetci poskytovatelia sociálnych služieb na území kraja. PSK ich prijal zo Správy štátnych hmotných rezerv SR pre zhruba 200 subjektov.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

"V súčinnosti s ministerstvami sme v posledných dvoch dňoch distribuovali verejným i neverejným poskytovateľom 13.500 antigénových testov. Zariadenia sociálnych služieb vykonávajú testovanie klientov i zamestnancov, ktorí sú aktuálne na pracovisku, vlastnými odbernými kapacitami v zmysle opatrení a nariadení rezortného ministerstva," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Prvé celoplošné testovanie prijímateľov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb sa uskutoční v priestoroch zariadení na to určených poskytovateľmi v termíne od piatka do nedele (1. 11.). Testovanie budú vykonávať kvalifikované osoby za prísnych hygienicko-epidemiologických kritérií. Po uskutočnení testovania vydá zdravotník testovanej osobe certifikát, oznámenie o výsledku testovania a zaznamená ich do systému.

Sieť ProCare a Svet zdravia posiela na pomoc 800 zamestnancov

Sieť súkromných nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare pomôže štátu pri plošnom testovaní na COVID-19 približne 800 zamestnancami. Informovala o tom komunikačná špecialistka tejto nemocničnej siete Jana Fedáková s tým, že väčšina z týchto zamestnancov sú zdravotníci.

Urgentný príjem v nemocnici
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Svet zdravia)

V nemocniciach a poliklinikách tejto siete sa samotné testovanie zdravotníkov a hospitalizovaných pacientov uskutočnilo počas štvrtka (29. 10.) a piatka. "Z doterajších štatistík vyplýva, že paradoxne na COVID pracoviskách, kde sú hospitalizovaní suspektní pacienti a pacienti s potvrdeným koronavírusom, je najnižšia incidencia ochorenia u zdravotníkov," spresnila Fedáková. Doplnila, že je to dané vysokou disciplínou pri dodržiavaní preventívnych opatrení.

"Masívne, ale cielené testovanie týchto zraniteľných skupín má veľký význam, práve na takýto typ testovania by sme sa mali zamerať," uviedol generálny riaditeľ tejto nemocničnej siete Vladimír Dvorový.

V Žiline majú zdravotníkov pre všetkých 71 odberných miest

V Žiline sa v piatok popoludní podarilo zabezpečiť kompletný zdravotnícky personál pre 71 odberných miest v 32 rôznych lokalitách na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka otvoria v sobotu (31. 10.) ráno všetky odberné miesta, ak sa dovtedy nič neskomplikuje.

Pripomenul, že počas nadchádzajúceho víkendu by sa malo otestovať približne 65.000 ľudí s trvalým pobytom v Žiline a v určenej vekovej kategórii. "Odberné miesta budú ľuďom k dispozícii od 7.00 h do 22.00 h, s dvomi prestávkami od 12.00 h do 12.45 h a od 18.00 h - 18.30 h. Posledný výter v danom dni urobia zdravotníci už o 21.30 h, aby stihli testy vyhodnotiť," uviedol Miškovčík.

Samospráva hľadala lekárov, sestry, zdravotníckych záchranárov, pôrodné asistentky, praktické sestry či študentov posledných ročníkov lekárskych fakúlt alebo ošetrovateľstva (2. - 5. ročník) od utorka (27. 10.) prostredníctvom elektronického registračného formulára na internetovej stránke. Aktuálne je stále k dispozícii pre nahlasovanie zdravotníkov, doplnil hovorca mesta.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook/Polícia)

"V súčasnosti sa mesto sústredí na hľadanie náhradníkov zdravotníckeho personálu do zálohy a ďalšie zabezpečenie celoplošného testovania. Ostatným mestám a obciam želáme veľa síl a trpezlivosti vo finálnej fáze príprav. Ešte raz úprimne ďakujeme všetkým zdravotníkom, administratívnym pracovníkom a dobrovoľníkom, ktorí sa rozhodli pomôcť," dodal Miškovčík.

Na dolnom Zemplíne chýbajú zdravotníci

Nedostatok zdravotníkov na víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus oznamujú na svojich internetových stránkach aj mestá na dolnom Zemplíne. Kým v Michalovciach chýbajú zdravotníci na vyhodnocovanie testov, vo Veľkých Kapušanoch hľadajú aj tých, ktorí sú oprávnení robiť výtery.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Výzva na stránke michalovskej samosprávy oslovuje "osoby, ktoré realizujú činnosti súvisiace s vykonávaním diagnostického testu, okrem realizácie výteru" a tiež civilných nezdravotníkov. Vo Veľkých Kapušanoch na personálne zabezpečenie testovania chýbajú dvaja zdravotníci oprávnení vykonávať výtery, jedna osoba na diagnostiku testov a jeden civilný nezdravotník.

Chren: Samosprávy robia všetko v právnom vákuu

Neexistuje právny rámec, na základe ktorého by mali samosprávy v rámci celoplošného testovania na COVID-19 povinnosť robiť čokoľvek z toho, čo robia. Nemajú ani žiaden podklad, na základe ktorého by mali zaručený nárok mať čokoľvek z toho refundované. Upozornil na to starosta bratislavského Ružinova Martin Chren s tým, že samosprávy pomáhajú pripravovať celoplošné testovanie, lebo chcú a robia to pre svojich obyvateľov.

"Akcia plošné testovanie nie je fiasko, pretože za týždeň sa podarilo pripraviť oveľa viac a v oveľa väčšej miere, než insideri vopred vôbec očakávali. V Bratislave máme vojakov, ktorí od nedele (25. 10.) spali tak hodinu denne a niektorí za posledné dva dni nič. Ráno o piatej nastupujú na 17-hodinovú šichtu," upozornil Chren.

Ružinovská nemocnica v Bratislave
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Avizuje, že veľa sa toho v rámci celoplošného testovania nepodarí a bude veľa chýb, no ako tvrdí, nebude to pre neschopnosť armády, ale preto, že štát nemá kapacitu a dôveru ľudí. "Napríklad zdravotníkov, aby dokázal tak rýchlo stopercentne zorganizovať takúto akciu," poznamenal.

V Ružinove aktuálne podľa neho chýba zhruba 15 "áčkových" zdravotníkov (lekár, sestra, praktická sestra, záchranár), aspoň jeden musí byť na každom odbernom mieste, inak sa nedá otvoriť. Okrem toho chýba mestskej časti vyše 90 ďalších zdravotníkov na odbery. Vojaci a dobrovoľníci podľa starostu preto volajú lekárom z Ružinova a snažia sa doplniť kapacity, aby v sobotu (31. 10.) otvorili všetkých 70 odberových miest, aj keď s menej personálom. Podobne je to podľa ružinovského starostu v celej Bratislave.

Chren podotkol, že Ružinov a ostatné obce mali pôvodne zabezpečiť len lokality na odberové miesta a administratívny personál. "Skončilo to tak, že sme odberové miesta za vlastné kompletne vybavili, zariaďujeme kompletnú logistiku v celom Ružinove. Od rozvozu materiálu a testov, ktoré nám mimochodom doteraz neprišli, až po zvoz odpadu. Nakúpili sme ochranné pomôcky, aby nechýbali a aby jedny rukavice nemuseli lekári použiť na desať odberov, ako nám prišlo v pokynoch. Ešte aj lekárov zháňame i stravu všetkým dodávame," uviedol starosta s tým, že to všetko robia samosprávy v právnom vákuu.

Košice a Prešov vyzvali premiéra na zvýšenie počtu odberných miest

Košický primátor Jaroslav Polaček spolu s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou v piatok vyzvali premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby vláda v spolupráci s armádou zvážila možnosť navýšenia počtu odberných tímov v oboch mestách. Chcú tiež záruku, aby sa povinná desaťdňová karanténa nevzťahovala na tých, ktorí sa nestihnú dať otestovať. V súvislosti s víkendovým celoplošným testovaním na COVID-19 o tom informuje mesto Košice na svojej webovej stránke.

Podľa Polačeka, aj keby išlo všetko cez víkend na maximum, pri doposiaľ schválených 138 odberných miestach by sa nestihlo otestovať minimálne 70.000 Košičanov. Mesto Prešov predpokladá, že pri 66 odberných miestach zostane po víkende neotestovaných okolo 15.000 obyvateľov. Polaček s Turčanovou sa zhodli, že v oboch mestách je málo schválených odberových tímov, keďže sa pôvodne plánovalo trojdňové testovanie. „Pre zlepšenie situácie navrhujeme, aby ich počty bolo možné navýšiť, a aby občania nemuseli stáť v dlhých radoch. Chceli by sme spoločne apelovať na pána premiéra a vládu, aby sme v rámci akcie Spoločná zodpovednosť zobrali tú zodpovednosť do rúk,“ uviedli.

Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Vedenie oboch najväčších miest na východnom Slovensku zároveň chce od vlády záruku, aby sa na tých, ktorí sa nestihnú dať otestovať, nevzťahovala povinná desaťdňová karanténa spojená so zákazom vychádzania. „Žiadame štátne orgány, aby pripravili jasné a zrozumiteľné pokyny pre všetkých ľudí, ktorých nestihneme z kapacitných dôvodov počas tohto víkendu otestovať. Stále totiž chýba akékoľvek usmernenie o tom, aký režim bude platiť pre ľudí, ktorí sa chceli otestovať, no nebolo im to umožnené,“ dodali.

Ako v piatok vyhlásil primátor Polaček, Košice sú na testovanie pripravené a zabezpečili všetko, čo vláda samospráve uložila svojim uznesením – vrátane zabezpečenia administratívnych pracovníkov. „Ale to, čo nám neuložila a mala zabezpečiť, to zlyháva. Chýbajú počty stanovíšť a niektoré možno stále nemajú dostatok zdravotníckeho personálu. A to aj napriek tomu, že sa ich snažia zohnať i starostovia,“ spresnil s tým, že v piatok v noci by odberné tímy mohli byť naplnené. Otázne ale podľa neho je, koľko z nich sa v sobotu (31. 10.) ráno reálne na stanovištia dostaví a koľkí budú mať pozitívny test na COVID-19 a nebudú môcť testovať obyvateľov.

Firmy môžu okrem zamestnancov testovať aj rodinných príslušníkov

Veľké firmy zapojené do plošného testovania na ochorenie COVID-19 môžu už od piatka testovať okrem svojich zamestnancov aj ich rodinných príslušníkov. Odbremeňujú tak ostatné odberné miesta. Uviedla to hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková s tým, že sa to týka do 20 firiem. "Tieto firmy majú pridelené presné počty testov a certifikátov podľa toho, koľko indikovali, že majú kapacitu otestovať," vysvetlila hovorkyňa.

Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, sa mohli prihlásiť a otestovať zamestnancov vo vlastnej réžii. Štát im poskytol antigénové testy, registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý má na priebeh testovania dohliadať. Rovnaké podmienky platili aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedeli zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov.

Ponúkali sme zdravotníkov, nedali ich k nám, tvrdí primátor Revúcej

Samospráva Revúcej mala zdravotníkov, ktorých ponúkala na využitie pri testovaní, nebolo jej to však umožnené. Uviedol to primátor Július Buchta, ktorý podľa vlastných slov nevie, koľko zdravotníkov bude mať mesto k dispozícii od štátu.

„Podľa informácií, ktoré mi naposledy poslali, sme o jednej popoludní mali 60-percentnú naplnenosť zdravotníkmi. Ja pritom mám takých, ktorých by som vedel dať na odberné miesta. Posielal som emailom žiadosť, nech nám ich priradia do Revúcej, ale nestalo sa tak,“ konštatoval primátor, podľa ktorého komunikácia s Ozbrojenými silami SR nie je na dostačujúcej úrovni. „Keby sme mali s kým komunikovať, mohli sme urobiť viac,“ dodal.

Plošné testovanie na KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Problematická je podľa neho napríklad mestská časť Revúčka, kde žije väčší počet starších občanov. „Chcú sa dať testovať, ale nemáme tam ani jedného lekára. Volala nám jedna doktorka, že by tam šla, ale povedali mi, že tam nemajú voľné miesto, iba v nedeľu. Lenže ja v poslednej aktualizácii, ktorú som dostal, vidím, že tam nie je obsadené nič,“ podotkol primátor, podľa ktorého obyvatelia v prípade netestovania v Revúčke môžu obviňovať mesto, hoci za to nemôže.

Zdôraznil, že čo sa týka samosprávy a súčinnosti, ktorú poskytli, majú na 100 percent všetko zabezpečené. „Zatiaľ nám nedoviezli ochranné prostriedky ani dezinfekciu. My máme svoje vlastné, ktoré máme pre prípad pripravené, lebo predpokladám, že to nebude všetko dovezené,“ poznamenal Buchta Na testovanie bolo v Revúcej zriadených dovedna desať odberných miest. Pre nedostatok lekárov však podľa primátora nie je isté, či bude možné v sobotu ráno všetky otvoriť.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu