Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Dezinformačné kampane o čipovaní a odoberaní vzoriek DNA sú nebezpečné, tvrdí Šefčovič

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) predstavila v stredu sériu opatrení - vrátane rozšíreného testovania a pripravovaných očkovacích kampaní -, ktoré majú pomôcť členským štátom Európskej únie lepšie zvládať boj proti šíreniu nového koronavírusu. Podpredseda EK Maroš Šefčovič v rozhovore pre TASR upozornil na škodlivosť dezinformácií, ktoré v tejto súvislosti sprevádzajú program očkovania.

Šefčovič upozornil, že v Európe sa s očkovaním spája množstvo dezinformácií, najmä na sociálnych sieťach. Aj preto podľa jeho slov eurokomisia navrhla členským krajinám efektívnu komunikačnú stratégiu, ktorá má občanom objasniť všetky aspekty šírenia nákazy COVID-19 a predovšetkým vysvetliť im dôležitosť očkovania, ako aj nevyhnutnosť preočkovať čo najväčšie množstvo Európanov, lebo bez toho nebude možné vybudovať kolektívnu imunitu proti tejto nákazlivej chorobe.

Na otázku, či by inštitúcie EÚ nemali dôraznejšie upozorňovať na škodlivosť šíriacich sa fám o tom, že testovanie na COVID-19 a budúce očkovacie kampane nie sú spojené so zavádzaním umelých čipov do ľudského tela a s odoberaním vzoriek DNA, slovenský eurokomisár priznal, že takéto dezinformačné kampane sú nebezpečné, priam "život ohrozujúce". Pripomenul, že o tejto téme v stredu hovorili na kolégiu komisárov a zrejme to bude aj jedna z tém rokovaní štvrtkovej mimoriadnej videokonferencie lídrov EÚ, ktorá je zameraná na koordináciu spoločných postupov v boji proti koronavírusu.

Dezinformačné kampane o čipovaní a odoberaní vzoriek DNA sú nebezpečné (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

"Je veľmi dôležité mať jednotnú komunikáciu, tak zo strany tých najvyšších politických úrovní, ako aj od vedeckej komunity. Aby sme vyvrátili skutočné nezmysly, že ideme odoberať vzorky DNA. Keď si to predstavíme len na Slovensku, kto by to spracovával a vyhodnocoval a načo by to komu bolo? Alebo tie hoaxy, o ktorých som aj ja informovaný - že ide o čipovanie: sú to príklady ako z vedecko-fantastickej oblasti," zhodnotil situáciu. Zároveň dodal, že EK má dohodu, že bude v tejto oblasti užšie spolupracovať so sociálnymi platformami, ako je napríklad Facebook, aby sa tento tok informácií nešíril. Pretože ide o typ informácií, ktorý je v tejto fáze boja proti koronavírusu mimoriadne nebezpečný.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičDNAOdberné miestaDezinformačná kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu