Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Je to definitívne: Slovensko ide do lockdownu!

Stále sa čaká na oficiálnu tlačovú konferecniu po krízovom štábe. Zobraziť galériu (24)
Stále sa čaká na oficiálnu tlačovú konferecniu po krízovom štábe. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Celé Slovensko dnes pozerá na priebeh Ústredného krízového štábu, ktorý už od ôsmej hodiny rannej rokuje o ďalšom postupe voči pandémii. Čísla sa každým dňom zvyšujú a sám premiér Igor Matovič sa už nepohráva len s myšlienkou celoplošného testovania, ale lockdownu krajiny - celoštátnej karantény. Vyzerá to však, že čiastočného lockdownu sa zrejme dočkáme. Vláda napokon vystúpila pred verejnosť.

VIDEO Tlačový brífing po rokovaní krízového štábu:

Situácia je veľmi vážna a vláda preto vyhlásila lockdown spolu so zákazom vychádzania (Zdroj: Topky/Maarty)

Konzílium odporučilo úplny lockdown, pristúpilo sa na jemný

"Ideme v šľapajách po Českej republike, len o 2 týždne neskôr," pokračuje premiér Matovič. Podľa Matoviča sa na pódiu zišli všetci predstavitelia vlády, lebo "sme v tom spolu". "Nikto z nás si neprial dostať do darčeku po vyhratých voľbách koronu. Tu sa patrí rovnako ako dobré správy povedať ľuďom aj tie zlé," pokračuje premiér. Odporúčanie expertov bol vraj lockdown s absolutnou karanténou pre všetkých ľudí a to na 2 až 3 týždne.

Zákaz vychádzania pre celú SR
Zobraziť galériu (24)
Zákaz vychádzania pre celú SR  (Zdroj: Topky/Maarty)

Galéria: Celá prezentácia najnovších opatrení vlády

Po dlhých hodinách vzišlo odporúčanie, aby sme prijali lockdown, ale nie takto drastický. Je to miernejší lockdown a dve celoplošné pretestovania Slovenska. V zasiahnutých okresoch na severe Slovenska budú miernejšie opatrenia pre tých, ktorí budú mať platný negatívny PCR alebo antigénový test. Nesmie byť starší ako od 23. októbra.

Zákaz vychádzania pre regióny Oravy a Bardejova
Zobraziť galériu (24)
Zákaz vychádzania pre regióny Oravy a Bardejova  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zákaz vychádzania v dvoch verziách

Zákaz vychádzania platí od 24. októbra do 1. novembra pre všetky okresy. Je však rozdiel medzi Oravou a Bardejovom a zvyškom Slovenska. Pre zvyšok Slovenska bude od soboty 24. tiež platiť, že aj bez testu budú môcť obyvatelia chodiť do práce, vodiť deti do školy a chodiť do prírody. Na Orave a v Bardejove je nutné disponovať negatívnym PCR alebo antigénovým testom na presúvanie. Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobyt v prírode v okrese bydliska.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V regióne Oravy a Bardejova bude zákaz vychádzania od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra. Ľudia bez negatívneho testu budú môcť ísť von od jednej do piatej ráno, môžu sa ísť testovať, do najbližších potravín, či na vyšetrenie k lekárovi, venčiť zvieratá do sto metrov od domu. Do 25. októbra majú čas na návrat do bydliska. 

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zajtra sa navyše o 8:00 začína pilotné pretestovanie Tvrdošína, Dolného Kubína, Námestova a Bardejova"Potvrdzujem, zajtra ôsmou hodinou ráno začína testovanie a ja hrdo hovorím, že ozbrojené sily to zvládli tak dobre, ako to bude len možné," hovorí minister Naď. Nasledujúce dva víkendy bude aj plošné testovanie na ostatnom území SR.

Možno to malo byť razantnejšie, som pripravený prenechať niekomu tento post, kto bude lepší

"Snažil som sa búchať do stola. Možno to malo byť razantnejšie, možno som mal hroziť demisiou skôr. Ja som pripravený prenechať tento post komukoľvek to bude chcieť a bude lepší," nečakane vyhlásil s nervóznym tónom minister zdravotníctva Krajčí na tlačovke. "Chyby sa stávajú, no ja za ministrom zdravotníctva naplno stojím. Kto v lete čakal takúto 100-metrovú vlnu, ako tu je teraz? Pán minister by si zaslúžil metal," odpovedal Matovič na otázku, či Krajčí vydrží vo svojej funkcii.

Prvý týždeň je kľúčový, zdôrazňuje Sulík

Minister hospodárstva Richard Sulík uvádza, že ostať v prvý týždeň doma je dôležité preto, aby nedochádzalo k nákaze pred prvou vlnou celoplošného testovania. "Ďalšia potešujúca správa je, že nedochádza k tomu veľkému uzatváraniu ekonomiky. Keď prebehnú obidve vlny testovania, tak minimálne tí občania, ktorí budú mať 2 negatívne výsledky, budú môcť navštevovať aj tie reštaurácie a divadlá," povedal Sulík.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda po hodinách vystúpila, začal Matovič

Matovič informuje o výsledkoch. "Rád by som vás informoval chronologicky, rozhodnutia oznámime na konci tlačovky," začal Matovič. Podľa ministra Krajčího sme na tom už pomaly horšie ako Česko, keďže naša krivka nielen, že kopíruje tú českú, ale je aj strmšia čo sa týka šírenia infekcie. "Toto nie sú predikcie, toto sú grafy s realnými dátami," hovorí Krajčí.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Priemerne nám na Covid zomrie 18 ľudí denne, dôrazne varuje Krajčí

Podľa neho stúpajú ventilovaní aj pacienti na jednotkách JIS. "Je na to jeden smutný dôvod. V súčasnosti nám priemerne zomiera denne na Covid-19 18 ľudí," varuje Krajčí, pričom hovorí, že čísla budú rásť. 

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Gröhling informuje o školách

Od pondelka 26. októbra do 27. novembra zostanú na mesiac zatvorené všetky školy s výnimkou prvého stupňa základných škôl, materských škôl a jaslí.

- Od pondelka 26. októbra 2020 prechádza na dištančnú výučbu aj druhý stupeň ZŠ. SŠ pokračujú v dištančnej výučbe.
- Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra 2020 by sa mali žiaci vrátiť do škôl. Ak nie, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe.
- MŠ a prvý stupeň ZŠ ostávajú na prezenčnej výučbe.
-  Prázdniny: Jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra 2020 na 30. októbra a 2. novembra 2020. Ide o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa má konať plošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Okrem toho pribudnú nové prázdniny aj v piatok 6. novembra 2020 a v pondelok 9. novembra 2020 - opäť ide o obdobie v čase plošného testovania.
- Od pondelka prejdú všetky VŠ na dištančné vzdelávanie na celý zimný semester.

Matovič povedal, že je to jediná cesta, ako sa vyhnúť totálnemu lockdownu. "Verte mi, nie je iná cesta, ako sa vyhnúť tomu, čo by prinieslo nepredstaviteľné ekonomické škody," upozornil. Verí, že sa národ zomkne. "Naša súdržnosť je jediná šanca, ako zvládnuť boj proti neviditeľnému nepriateľovi," povedal. Ocenil samosprávu, starostov a primátorov, bez ohľadu na ich politickú príslušnosť, ktorí sa snažia poskytnúť čo najväčšiu súčinnosť.

Je o päť minút dvanásť, vyhlásil Krajniak

"Naozaj je o päť minút dvanásť, aby sme zabránili tomu najhoršiemu vývoju. Aby sme naozaj najbližší týždeň chodili len na tie najnutnejšie nákupy, aby sme sa po tom týždni nechali prvýkrát pretestovať a aby sme mohli vyjsť z tej krízy čo najlepšie," hovorí počas brífngu minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Chcel by som vyzvať všetkých ľudí na Slovensku, aby prišli na to testovanie, aby ľudia na Orave a v Bardejove prišli na to testovanie, ktoré bude už tento týždeň. Tie čísla, ktoré sme videli, sú veľmi nepriaznivé a je veľmi dôležité sa akýmkoľvek spôsobom pokúsiť ohnúť tú krivku," dodal Krajniak

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Verím Slovensku, zvládli sme všetky ťažké skúšky a zvládneme aj túto," povedala predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 18:31:

Vláda po dlhých hodinách ešte stále neukončila časť krízového štábu, ktorý má rozhodnúť možno o budúcom lockdowne krajiny. Podľa najnovších záberov už ale vidieť na očiach ministrov značnú únavu a nervozitu z rokovania.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Rybníček varuje, že sa blížime k talianskemu scenáru

Podľa informácií od primátora Trenčína a predsedu Únie miest Slovenska Richarda Rybníčka sa čísla veľmi rýchlo približujú k Česku. Prvotné výsledky z testovania na Orave a v Bardejove by mala mať vláda na stole už v pondelok a mala by s nimi začať kalkulovať. "V tejto chvíli sa blížime k časom, ktoré si nevieme mnohí ani predstaviť. Sme veľmi blízko talianskeho scenáru. Ľudia by mali dodržiavať opatrenia a počúvať krízový štáb," varuje Rybníček. 

VIDEO Predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček na vláde:

Rybníček varuje, že ak nezačneme dodržiavať opatrenia, blížime sa k talianskemu scenáru (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík vraví, že dohoda nemusí byť boľavá

Dohoda, ktorá sa práve črtá na ústrednom krízovom štábe, nemusí byť až tak veľmi boľavá. Počas hodiny otázok v parlamente to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý v pléne zastupoval premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Treba podľa neho dbať na to, aby sme zbytočne neposielali firmy do krachu. "Viac vám v tomto momente nemôžem povedať, lebo rokovania ešte stále prebiehajú," dodal s tým, že závery rokovaní oznámia predstavitelia vlády a štábu spoločne.

Sulík tiež skonštatoval, že je mu veľmi ľúto, ak pri karanténe ľudí prichádzajúcich zo zahraničia dochádzalo k nedôstojným podmienkam. Ak by sme si celé leto zachovali karanténu pri vstupe na Slovensko, alebo mali povinné testovanie pri vstupe do krajiny, nemuseli sme mať teraz podľa Sulíka tak veľké problémy. "Neviem úplne presne, prečo minister zdravotníctva nezverejní všetky čísla, ale videli sme ich dnes na krízovom štábe a verte mi, tie čísla sú desivé," dodal.

Minister odišiel na hodinu otázok

Pred novinárov sa po hodinách rokovania konečne postavil vicepremiér Sulík. "Vyzerá to tak, že dnes poobede budeme prezentovať jedno spoločné stanovisko. Mne samozrejme záležalo na tom, aby ekonomika neutrpela. Dohodli sme sa, že o výsledkoch rokovania budeme informovať spoločne. Teraz vám vo vecnej rovine nepoviem nič," povedal Richard Sulík, ktorý sa ponáhľal na hodinu otázok do Národnej rady SR. Toho v prípade, že sa nestihne vrátiť na tlačovke zastúpi pravdepodobne podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.

Stanovisko Richarda Sulíka po krízovom štábe (Zdroj: Topky/Maarty)

Spomínaný spoločný tlačový brífing by podľa informácií od ministra obrany Jaroslava Naďa mal začať okolo tretej až štvrtej popoludní. Zatiaľ žiadne ďalšie informácie nikto z vlády neposkytol.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)


Čo znamená lockdown? Odborníci varujú: Hrozí prepad! Uvažovať o ňom teraz je zlyhanie, je aj iná možnosť


Premiér pripravuje ľudí na lockdown

Premiér začal na sociálnej sieti už ľudí pripravovať na najnovšie opatrenia. Podľa našich informácií by mal od budúceho pondelka nastať čiastočný lockdown. "Ústredný krízový štáb ako aj vláda prijímame najťažšie rozhodnutia v dejinách samostatnej Slovenskej republiky," píše Matovič.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Lekár hovorí, že už niet inej cesty, ako lockdownu

Lekár a predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský je po rokovaní štábu za celoštátny lockdown. Povedal to pred novinármi na brífingu počas rokovania. "Naše nemocnice sú Potemkinove dediny. Nie je na čo čakať, máme tu exponenciálny rast," hovorí Visolajský počas prestávky. "Ten vírus sa nedá poraziť v nemocnici, len pred nemocnicami. Pozrite sa, ako to nezvládlo ani bohaté Bergamo (v Taliansku pozn. red.)," pripomína Visolajský. Ak bude lockdown tak Visolajský vyslovil názor, že to bude na najmenej 2 až 3 týždne.

Lekár Peter Visolajský nepripúšťa že obídeme celoštátny lockdown (Zdroj: Topky/Maarty)

„Nevidím veľký zmysel, aby sme čakali týždeň – dva na celoštátne testovanie, ktoré nám spraví ten istý efekt ako celonárodný lockdown,“ uviedol Visolajský.

Minister obrany očakáva kombináciu lockdownu a testovania

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) načrtol pred štvrtkovým zasadnutím ústredného krízového štábu návrh o miernejšom lockdowne a následnom plošnom testovaní na ochorenie COVID-19. Potvrdil tiež, že lietadlo s antigénovými testami už pristálo na Slovensku. "Myslím, že ten záver, ktorý bol predstavený včera je taký, že to bude vlastne kombinácia. Bude miernejší lockdown a bude potom celoplošné testovanie," povedal po včerajšom zasadaní pandemickej komisie Jaroslav Naď.

VIDEO Minister Naď hovorí, že od testovania sa určite neupustí:

Naď tvrdí, že vláda sa nevzdáva myšlienky testovania (Zdroj: Topky/Maarty)

Odmietol, že by sa premiér Igor Matovič (OĽANO) chcel "stiahnuť" z testovania. Účasť na jej stredajšom (21. 10.) zasadnutí hodnotí ako historickú, podľa jeho slov sa zúčastnilo na nej viacero ministrov a množstvo odborníkov.

Galéria: Začiatok Ústredného krízového štábu

Očakávaný náraz na názor liberálov

 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus skonštatoval, že SaS silne podporuje myšlienku pretestovania obyvateľstva. Pokiaľ ide o lockdown, chcú poznať detaily. "Stále vidím otvorené obe možnosti, stále si ale nemyslím, že lockdown v tom pravom slova zmysle je to, čo Slovensku hrozí," povedal Klus pred zasadnutím.

VIDEO Liberáli budú podľa Klusa bojovať proti celkovému lockdownu krajiny:

Podľa Martina Klusa SaS podporuje myšlienku pretestovania (Zdroj: Topky/Maarty)

Na rokovanie prišiel medzi poslednými aj vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Novinárom len v rýchlosti odkázal, že sa im bude venovať po tom, ako sa z rokovania vráti.

Drucker sa pustil do vlády kvôli nákupu testov

Kým sa vo vnútri koná zasadanie krízového štábu, pred budovou Úradu vlády mal tlačový brífing líder Dobrej voľby Tomáš Drucker, ktorý vládu kritizoval za spôsob, akým boli nakúpené testy na koronavírus.

VIDEO Tomáš Drucker pred Úradom vlády:

Tomáš Drucker kritizuje vládu kvôli okolnostiam nákupu testov na koronavírus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vystaviť zdravých ľudí a zdravotníkov riziku, že sa nakazia, je nezodpovedné a je to úplne zlý postup. Na štvrtkovom brífingu to vyhlásil predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker na margo plánovaného celoplošného testovania na Slovensku na ochorenie COVID-19. Testovanie označil za "samoľúby úlet" a "dobrodružstvo" premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Firmu, ktorá má dodať desať miliónov skríningových testov, považuje za nedôveryhodnú.

"Mnohí ľudia sa, samozrejme, boja o svoje zdravie. Ale vystaviť riziku zdravých ľudí, ľudí, ktorí poctivo dodržiavajú karanténne opatrenia, že sa majú dostaviť na miesta, kde prichádzajú stovky ľudí nakazených... vystaviť zdravotníkov riziku, že sa nakazia, je proste nezodpovedné," skonštatoval Drucker, podľa ktorého nový koronavírus nezničíme celoplošným testovaním ani lockdownom, ale systematickými opatreniami.

Firmu Eurolab Lambda, s ktorou štát uzatvoril zmluvu na nákup desiatich miliónov testov za 43 miliónov eur, považuje za nedôveryhodnú. Opätovne kritizoval, že sa firma prihlásila aj napriek tomu, že mala dlh voči Sociálnej poisťovni, čím nesplnila jednu zo základných požiadaviek. Fakt, že firma dlh splatila pred podpisom zmluvy, považuje za nepodstatné.

MIMORIADNA SPRÁVA Je to
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poukázal tiež na to, že splnené nie sú nakoniec ani špecifikácie testov, keďže ich senzitivita je nižšia, ako firma deklaruje a na takéto testovanie ich neodporúčajú ani mnohí odborníci. Podľa vlastných slov je skôr zástancom primeraných a adresných testov, PCR testov zadarmo, zriadiť by sa mohlo podľa neho napríklad aj Call centrum, aby sa ľudia mohli dovolať. Uplatnenie nakúpených skríningových testov vidí skôr na pohotovostiach či na urgentoch.

"Je neprípustné, aby v takýchto chvíľach Igor Matovič zneužíval svoje postavenie a tajil pred verejnosťou tak kľúčové veci, akými je obstaranie skríningových testov," poznamenal Drucker. Štátnych úradníkov vyzval na to, aby sa "nepoddali hrám", pripomenul im, že nesú trestno-právnu zodpovednosť. Drucker sa tiež nechal počuť, že sa v lete v boji proti pandémii neurobilo nič a pandemický plán nefunguje. Myslí si, že ak by prišla prípadne tretia vlna, ľudia prestanú dôverovať v opatrenia a prestanú byť ochotní znášať ich.

Testy už prišli

Minister obrany spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom už potvrdili, že testy, ktoré vláda kvôli celoplošnému testovaniu nakúpila, už dorazili na Slovensko. Stalo sa tak po tretej ráno.

Podľa rezortu obrany už od rána si profesionálni vojaci zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR prebrali celkovo 187 200 sád testov, 40 800 rúšok, 14 096 respirátorov, 467 900 jednorazových a chirurgických rukavíc, 16 850 overalov, 2 350 štítov a okuliarov, 7 045 návlekov na obuv, 7 050 ochranných čiapok a kukiel, 710 emitných misiek potrebných pre zabezpečenie prvej etapy testovania.

Tento materiál distribuujú Ozbrojené sily SR vlastnými prostriedkami v prvom rade na príslušné regionálne veliteľstvá a následne už priamo na testovacie miesta na Orave a v Bardejove. Okrem toho vojaci v súčinnosti so samosprávami pokračujú aj v organizačných prípravách pilotného testovania.

Viac o téme: VládaIgor MatovičKoronavírusJaroslav NaďÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu