Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Slováci po zavedení opatrení obmedzujú svoju mobilitu: GRAF ukazuje jasný pokles

Slováci obmedzujú svoju mobilitu. Zobraziť galériu (3)
Slováci obmedzujú svoju mobilitu. (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Kým počas leta bol z hľadiska pandémie pomerne uvoľnený režim mobility (fyzického presúvania sa obyvateľstva), tento mesiac sa spolu s nastolenými novými opatreniami prejavila už podstatne znížená mobilita našich občanov po mestách. Svedčia o tom najnovšie údaje softvérovej spoločnosti Apple.

Apple už od začiatku pandémie zverejnil graf mobility, na ktorý sa dá nazerať z hľadiska rôznych štátov, koniec-koncov aj toho nášho. Slováci totiž počas prvej vlny infekcie nového koronavírusu značne znížili svoje presúvanie až pod hodnotu mínus 60 percent. Krivka mobility sa však s príchodom teplejších mesiacov postupne zvyšovala. 

KORONAVÍRUS Slováci po zavedení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: covid19.apple.com)

V lete sme vyskočili o niekoľko desiatok percent

Slovensko sa v priebehu júna a júla plynule dostalo na nulovú až kladnú úroveň mobility. Svedčia o tom krivky z letného obdobia. Kým však v priebehu leta verejná doprava (fialová farba) nezaznamenala až taký vysoký rozdiel oproti prvej vlne, po začiatku školského roka už bolo vidieť aj v tomto segmente značné zvýšenie, avšak aj rýchly spád. A to nie len v prípade verejnej dopravy, ale aj v prípade chôdze a presunu automobilom.

Pokles teda vidieť vo všetkých troch prvkoch, ktorá do kategórie spadajú. Deje sa tak po tom, ako 15. októbra na Slovensku začali opäť platiť prísne opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Podľa výrazného poklesu kriviek presunu autom a chôdze teda možno dedukovať aj to, že väčšina firiem pravdepodobne prešla na prácu z domu, prípadne sa ich biznis úplne zastavil.

Opatrenia začali minulým štvrtkom

Slovensko počas tohto týždňa sprísnilo protiepidemické opatrenia. Od štvrtka sú rúška povinné takmer všade, obmedzujú sa prevádzky, zakazujú hromadné podujatia s účasťou nad šesť osôb. Predajne potravín a drogérie musia v pondelok až piatok vyčleniť seniorom nad 65 rokov čas na nákup - od 9.00 h do 11.00 h. Platia však aj výnimky.

KORONAVÍRUS Slováci po zavedení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Viac o téme: MobilitaAppleKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu