Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie nemocnice majú problém: Desiatky lekárov sa nakazili KORONAVÍRUSOM!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BANSKÁ BYSTRICA - Ďalšie dve nemocnice majú problém. Nakazených koronavírusom hlásia v nemocnici v Banskej Bystrici aj v Krompachoch. Desiatky lekárov sú v karanténe, na chod nemocníc to zatiaľ vplyv nemá. Doobeda potvrdili nákazu aj v bojnickej nemocnici.

Desať lekárov z troch oddelení v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici malo pozitívny test na ochorenie COVID-19. K nakazeniu zamestnancov došlo počas víkendu z 19. na 20. septembra. V stredu o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že prvú informáciu o pozitivite dostala ústavná epidemiologička 25. septembra.


KORONAVÍRUS v bojnickej nemocnici: Testy potvrdili nákazu u deviatich zamestnancov


Lekári sú v karanténe

Maťašeje zdôraznila, že vzniknutá situácia poskytovanie zdravotnej starostlivosti zatiaľ neovplyvnila a všetci pozitívni lekári sú v karanténe. "Počnúc týmto dátumom sme začali realizovať opatrenia v zmysle odporúčaní hlavného hygienika a ministerstva zdravotníctva. Do tohto dátumu neexistovala príčinná súvislosť prijímať akékoľvek opatrenia. Podotýkame, že našou hlavnou úlohou je zabezpečiť plynulé poskytovanie zdravotnej starostlivosti, keďže dlhodobo zabezpečujeme koncovú starostlivosť v celom Banskobystrickom samosprávnom kraji. Nedovolí nám princíp samotného povolania, aby sme, pokiaľ to je možné, žiadnym spôsobom neobmedzili poskytovanie zdravotnej starostlivosti," reagovala hovorkyňa nemocnice.

Ďalšie nemocnice majú problém:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rooseveltova nemocnica už situáciu konzultovala s hygienikom, infektológom, epidemiológom a mikrobiológom. Postupovala v zmysle usmernenia hlavného hygienika v súvislosti s ochorením COVID-19. "Ústavný epidemiológ prešetril a prešetruje kontakty. Zamestnanci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnymi lekármi, sú postupne testovaní. Všetci pracovníci boli opätovne poučení a inštruovaní o dodržiavaní hygienicko-epidemiologických opatrení," dodala Maťašeje.

Ochorenie zistili aj v krompašskej nemocnici 

V krompašskej nemocnici je aktuálne 38 zamestnancov pozitívnych na ochorenie COVID-19. V stredu o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, pod ktorú patrí zdravotnícke zariadenie v Krompachoch.

Za posledné dva dni sa podľa nej potvrdilo 14 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 u zamestnancov. Stalo sa tak napriek zavedeným a dodržiavaným prísnym protiepidemiologickým opatreniam. Pavliková priblížila, že z 38 nakazených zamestnancov je 29 zdravotníkov, medzi nimi sú aj štyria lekári. Väčšina pozitívne testovaných je z chirurgie, jeden prípad sa vyskytol na internom a jeden na detskom oddelení.  

Hovorkyňa doplnila, že nemocnica dala od výskytu prvého pozitívneho prípadu celkovo otestovať takmer 430 zamestnancov a pacientov. Chirurgické oddelenie, kde sa objavil prvý pozitívny prípad, sídli v samostatnej budove, chod tohto oddelenia je podľa jej slov naďalej obmedzený. „Pacienti, ktorí prichádzajú na chirurgickú ambulanciu, respektíve na pohotovosť, budú vyšetrení, v prípade potreby hospitalizácie sú pacienti transportovaní do okolitých nemocníc v Spišskej Novej Vsi a Levoči. Všetci pozitívne testovaní sú v domácom liečení,“ dodala Pavliková s tým, že v celej nemocnici platí zákaz návštev pacientov až do odvolania.

Viac o téme: NemocnicaZamestnanciBanská BystricaKrompachyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu