Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Petlušovi za vraždu Kubašiaka zrušili 25-ročný trest: Opäť je vo väzbe

Róbert Petluš
Róbert Petluš (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BANSKÁ BYSTRICA – Okresný súd v Banskej Bystrici v piatok zrušil právoplatný 25-ročný trest, ktorý si vo väzení v Leopoldove odpykával banskobystrický exvyšetrovateľ Róbert Petluš, odsúdený za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky z roku 2006. Súd povolil obnovu konania, v ktorom sa bude rozhodovať iba o výške jeho trestu, ktorý môže byť nižší, prípadne aj rovnaký. Petluša súd vzápätí zobral do väzby v Banskej Bystrici.

"Ide o nevyhnutnú zákonnú reakciu na nález Ústavného súdu SR, ktorý čiastočne modifikoval asperačnú zásadu. Tento prípad nie je nový, vyskytovali sa podobné postupy pred pár rokmi. Odsúdený si podal návrh neskôr," reagoval prokurátor.

Podľa právneho zástupcu odsúdeného Petluša Ivana Dlhopolca teraz bude nasledovať hlavné pojednávanie, na ktorom sa rozhodne o treste. Asperačná, tzv. zostrujúca zásada, ktorá platila vtedy, keď bol jeho klient súdený, už aplikovaná nebude. Môže tak očakávať trest od 20 do 25 rokov. Výrok o vine zostáva piatkovým rozhodnutím súdu nedotknutý. Petluš je za mrežami už takmer 14 rokov vrátane výkonu väzby.

"Výkon trestu je z pohľadu 'komfortu' odsúdeného určite lepší ako väzba," reagoval Dlhopolec na znovuvzatie svojho klienta do väzby do času, kým Okresný súd v Banskej Bystrici v obnovenom konaní vyriekne nový verdikt.

Na Petluša údajne doteraz v leopoldovskej väznici neboli žiadne sťažnosti, správal sa ako vzorný väzeň. Navyše, hoci až po ôsmich rokoch od popravy Kubašiaka, v roku 2014 spolupracoval a usvedčoval breznianskeho podnikateľa, právoplatne odsúdeného Igora Šajgala z objednávky lúpeže obchodných dokumentov v dome Kubašiakovcov, ktorá sa napokon zvrhla na brutálnu vraždu. Jeho výpoveď bola v procese kľúčová. Petluš po odpykaní troch štvrtín trestu môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Viac o téme: VraždaVäzenieJán KubašiakRóbert Petluš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu