Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tento rok došlo k piatim útokom medveďa na človeka: Kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V tomto roku zatiaľ došlo k piatim útokom medveďa hnedého na človeka. Stali sa v lokalitách Môlča, Komornícka dolina, Ludrovská dolina a Liptovská Kokava. Posledné napadnutie medveďa sa stalo v auguste v lokalite Horná Štubňa. Povedal to Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Ochranári vlani evidovali tri útoky medveďa na človeka. Dvom poškodeným bolo za škodu na zdraví vyplatených 5184 eur. "Jeden napadnutý nežiadal o náhradu škody a udalosť neohlásil," podotkol Hletko. Dodal, že k útokom došlo v katastrálnych územiach Pod Dudášom, Domaniža a Liptovská Porúbka.

Hletko konštatuje, že útoky medveďa na človeka na Slovensku nestúpajú, a preto ich ani nie je možné spájať s nárastom jeho populácie. "Zároveň je však potrebné zdôrazniť, že na Slovensku nebol doposiaľ zaznamenaný prípad usmrtenia človeka medveďom," hovorí. Nedávna štúdia o útokoch medveďov na ľudí uvádza, že v rokoch 2000 až 2015 bolo v SR zaznamenaných 54 útokov, čo je v prepočte 3,5 útoku za rok, priblížil Hletko.

Viac o téme: Medveďútok Marián Hletko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu