Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hororová noc v Zemianskych Kostoľanoch: VIDEO V domove dôchodcov vypukol požiar, hasiči našli mŕtve telá

Požiar v domove dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch Zobraziť galériu (9)
Požiar v domove dôchodcov v Zemianskych Kostoľanoch (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

ZEMIANSKE KOSTOĽANY - V sobotu o druhej v noci došlo v obci Zemianske Kostoľany v okrese Prievidza k obrovskej tragédii. V miestnom domove dôchodcov sa rozhorel požiar. Hasiči následne objavili dve osoby bez známok života. Boli v jednej z izieb.

Požiar, ktorý si vyžiadal dve obete, vypukol v domove dôchodcov v obci Zemianske Kostoľany, okres Prievidza. Ako neskôr spresnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, zomreli dve ženy a 15 osôb potrebovalo ošetrenie záchranármi.

Požiar v domove dôchodcov v obci Zemianske Kostoľany si vyžiadal dve obete (Zdroj: TASR/Gabriela Stoklasová)

„Väčšina z nich sa priotrávila dymom a mala dýchacie ťažkosti. 13 ľudí bolo prevezených do nemocníc v Bojniciach, Partizánskom, Žiari nad Hronom, Topoľčanoch a v Trenčíne. 12 z nich bolo počas transportov pri vedomí, jedna žena bola v kritickom stave,“ priblížili záchranári. 

Požiar v domove dôchodcov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Hasiči boli k požiaru privolaní krátko po 02.00 h. „Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar vypukol v jednej z izieb, pričom zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo v krátkom čase zlikvidovať a nedošlo k jeho ďalšiemu rozšíreniu. Počas hasenia bol vykonaný prieskum izby, pri ktorom hasiči našli dve osoby bez známok života,“ povedala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Požiar v domove dôchodcov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Zo zariadenia hasiči evakuovali 48 osôb, pretože priestory boli silno zadymené. Pomáhali tiež profesionálni vojaci z Národného centra EOD a RCHBO. „Pre evakuovaných obyvateľov domova ihneď poskytli prevoz a náhradné ubytovanie vo vojenskom objekte,“ uviedlo Ministerstvo obrany SR na svojej sociálnej sieti.

Na mieste sa nachádzali aj psychológovia HaZZ a Policajného zboru SR, ktorí zabezpečovali krízovú intervenciu. Hasiči v spolupráci so záchrannou zdravotnou službou transportovali osoby do náhradného ubytovacieho zariadenia.

Požiar v domove dôchodcov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Podľa starostky obce Jany Školíkovej ich dočasne umiestnili vo vedľajšom dome kultúry. „Keďže nebol pripravený pre starých ľudí, ktorí potrebujú lôžka, zvažovali sme ďalšie možnosti. Riešili sme možnosť ubytovania v areáli vojenského útvaru v Zemianskych Kostoľanoch a postupne klientov presúvali za pomoci hasičov a sanitiek do tohto ubytovacieho zariadenia,“ povedala Školíková.

„Pri udalosti zasahovalo takmer 40 profesionálnych hasičov z Prievidze, Trenčína, Partizánskeho, Nitry a Bánoviec nad Bebravou a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Zemianske Kostoľany a Bystričany,“ uviedla Križanová.

Požiar v domove dôchodcov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Tragické nešťastie už vyšetruje polícia. „Vyšetrovateľ z Prievidze začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania,“ uviedli ochrancovia zákona s tým, že pri udalosti zasahovalo 6 policajných hliadok z celého Trenčianskeho kraja.

Viac o téme: PožiarHasičiObeteDomov dôchodcovZemianske Kostoľany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu