Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pokojná túra v Tatrách sa zmenila na horor: Zo skaly spadol chlapec (11)! Zomrel aj poľský horolezec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ATE stredisko Nitra AIR)

VYSOKÉ TATRY – Z niekoľkometrovej skaly spadol v sobotu dopoludnia vo Vysokých Tatrách jedenásťročný chlapec z Belgicka. Potvrdila to hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková s tým, že utrpel vážne poranenie chrbtice.

Podľa jej slov sa mal po skale šplhať. „Spadol z výšky asi šesť až sedem metrov na nohy a následne na chrbticu,“ spresnila. Lekárku leteckých záchranárov vypustili priamo k zranenému chlapcovi, ktorému poskytla neodkladné ošetrenie vrátane podania liekov proti bolesti. „Z miesta ho evakuovali pomocou transportného saka,“ uviedla Hopjaková. S podozrením na zlomeninu chrbtice ho v stabilizovanom stave previezli do popradskej nemocnice.

FOTO Obrovská tragédia vo Vysokých Tatrách: Turista (†56) tragicky zahynul po páde z Rysov

Podľa informácií zverejnených na webovej stránke Horskej záchrannej služby (HZS) záchranárov kontaktoval náhodný turista, ktorý sa nachádzal na tatranskej magistrále medzi Zamkovského chatou a Skalnatým plesom a bol svedkom pádu. „Chlapec bol pri vedomí, ale pre podozrenie na zranenie chrbtice požiadali záchranári HZS o spoluprácu posádku VZZS, ktorá zásah vykonala samostatne,“ uvádzajú horskí záchranári.

V Tatrách prišiel o život poľský horolezec 

Poľský horolezec (32) prišiel v sobotu dopoludnia vo Vysokých Tatrách o život, neprežil približne 100-metrový pád skalnou stenou Dubkeho lávky. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Výpadok spolulezca oznámil cez poľskú Tatranskú dobrovoľnícku záchrannú službu (TOPR) poľský horolezec HZS. „Okamžite po nahlásení udalosti bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu," uvádzajú horskí záchranári s tým, že na heliporte v Starom Smokovci posádka vyzdvihla dvoch záchranárov HZS. Po prílete na miesto už mužovi nedokázali pomôcť.

Druhý Poliak zostúpil do príchodu záchranárov na miesto nehody, do údolia pokračoval samostatne. Telo nebohého odovzdali v Starom Smokovci polícii a Bezpečnostnej operatívnej jednotke (BOJ) HZS.

Viac o téme: ChlapecPádSmrťSkalaZraneniaVrtuľník Vysoké TatryDubkeho lávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu