Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Potratový zákon ide do finále: Poslanci rozhodli, návrh je v druhom čítaní!

Rokovanie v parlamente Zobraziť galériu (12)
Rokovanie v parlamente (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR sa dnes opäť zišli na schôdzi. V úvode dňa sa majú venovať zmenám v štátnom rozpočte. Popoludní by mali hlasovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov, ako aj o novele zákona o hazarde. Poslancom zo schváleného programu aktuálnej schôdze ostáva ešte niekoľko neprerokovaných bodov. Rozhodnúť by mali definitívne aj o novele zákona o prokuratúre, ktorá upravuje spôsob voľby šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR.

VIDEO Hlasovanie o potratovom zákone:

Poslanci posunuli novelu o potratoch do druhého čítania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 19:03

Skupina nezaradených poslancov okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho považuje novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov, za politizáciu tejto témy. Novinárom to povedala poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Poslanci sa preto zdržali pri hlasovaní o novele. Ak sa bude o návrhu rokovať v septembri, sú poslanci pripravení požiadať o stiahnutie zákona z rokovania pléna.

Politizácia tejto témy je podľa Sakovej bezpredmetná. "Myslíme si, že sa majú riešiť vládou a parlamentom úplne iné problémy, ktoré súvisia s ekonomickou situáciou a sociálnymi neistotami, ktoré na Slovensku sú," dodala s tým, že tento návrh zákona podľa nej nie je úplne v súlade s ústavou, pričom súčasná legislatíva v oblasti interrupcií je podľa nej v súlade so Štrasburským dohovorom a aj ústavou. Poslankyňa povedala, že neexistuje spoločenská požiadavka na otváranie tejto témy, dodala, že diskusiu by mali viesť ženy.

Aktualizácia 18:07 

Aktualizácia 17:04

Novela o potratovom zákone z dielne OĽaNO od Anny Záborskej prešla do druhého čítania. Za bolo 81 poslancov. Proti bol len klub SaS a niektorí poslanci zo Za ľudí. O výsledku tohto hlasovania už na sociálnej sieti informoval aj poslanec Richard Vašečka z KÚ.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Richard Vašečka)

Aktualizácia 16:57

Legislatívu, ktorá má umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v tzv. červených krajinách, Smer-SD nemôže podporiť, pretože sa tým neoprávnene zasahuje do ľudských práv. Predseda Smeru-SD Robert Fico povedal, že ak bude novela v tejto podobe schválená, pripúšťajú jej podanie na Ústavný súd (ÚS) SR. Skupina poslancov okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho (nezaradený) zváži podporu návrhu, ak si budú istí, že nedôjde k zásahu do súkromia občanov. (tasr)

Aktualizácia 16:41

Poslanci klubu ĽSNS krátko pred hlasovaním o potratovom zákone rozdávajú letáky o ochrane života.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 15:37

Poslanci budú rokovať zrýchlene o spriechodnení konaní v oblasti životného prostredia, ktoré sa zastavili v súvislosti so šírením nového koronavírusu. V utorok odsúhlasili skrátené legislatívne konanie k návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s ochorením COVID-19.

Aktualizácia 15:21

Odídenci z opozičnej strany Smer-SD okolo Petra Pellegriniho (nezaradený) vyzývajú súčasnú vládu, aby nemenila vzorec pri minimálnej mzde, ak sa na jej výške nedohodnú sociálni partneri, a rovnako ju vyzývajú, aby našla zdroje na vyplatenie 13. dôchodkov v tomto roku. Vláda avizovala, že v stredu (15. 7.) oznámi opatrenia na podporu rodín, študentov a zdravotne ťažko postihnutých.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Pellegriniho však plánuje kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) zásah do dvoch kľúčových opatrení, ktoré ešte zaviedla bývalá vláda. Jedným z nich sú 13. dôchodky. "Od volieb sme počuli množstvo výhovoriek - prečo koalícia nechce, alebo nemôže splniť tento záväzok štátu voči seniorom. V stredu sa pravdepodobne dozvieme, že 13. dôchodky tak, ako ich ustanovuje zákon, tento rok vyplatené nebudú a že budú možno vyplatené v nejakej inej forme, ale určite nebudú plnohodnotné 13. dôchodky," tvrdí Pellegrini.

Paradoxne, vláda podľa jeho slov tieto zmeny oznámi po tom, ako v parlamente prejde novela zákona o štátnom rozpočte, ktorá počíta s vyšším schodkom v tomto roku. "Tejto zmene rozumiem vzhľadom na vývoj ekonomiky a krízu, ale pripomínam, že Slovensko má hospodáriť s rozpočtom mínus 12 miliárd eur a na jeho vykrytie si bude musieť požičať skoro 8 miliárd eur. Ako je možné, že sa nenájde 400 miliónov eur, ktoré sú potrebné na vyplatenie 13. dôchodkov?" pýta sa Pellegrini

Aktualizácia 15:02

Poslanci budú o zvýšení pokuty za porušenie izolácie rokovať zrýchlene. Skrátené legislatívne konanie odobrili v hlasovaní v utorok. Pokuta za nedodržanie izolácie po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny by sa mohla zvýšiť až do výšky 5000 eur. Uložil by ju príslušný orgán verejného zdravotníctva. Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

"Priestupku na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí ten, kto sa v čase krízovej situácie nepodrobí opatreniam, a to nariadenej izolácii alebo karanténnym opatreniam súvisiacim so vstupom na územie SR v spojitosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v návrhu novely.

Nová úprava by mala umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej "červenej krajiny". "Cieľom návrhu je, aby podnik poskytoval Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine a vrátili sa v určenom čase na Slovensko, a zároveň, v rámci všeobecnej súčinnosti, spracúvať a poskytovať ÚVZ SR anonymizované dáta aj bez súhlasu dotknutých orgánov," uviedli predkladatelia.

Operátor by mohol podľa novely spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ. Návrh upravuje aj rozsah údajov, ktoré takto môžu operátori spracovávať. Okrem telefónneho čísla by mohli "v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas spracúvať prevádzkové údaje v rozsahu identifikácie prihlásenia účastníka do siete v stanovenom čase i lokalizačné údaje účastníka aj bez súhlasu dotknutého účastníka". ÚVZ by mohol tieto údaje zbierať, spracúvať a uchovávať najdlhšie do 60 dní. "Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len s cieľom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v materiáli.

Aktualizácia 14:34

Poslanec Smeru-SD Boris Susko namieta skrátené legislatívne konanie k novele zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Nevidí dôvod, aby išiel návrh zrýchleným režimom. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová podotkla, že návrh má pomôcť k ochrane zdravia a slovenskej ekonomiky pri druhej vlne pandémie nového koronavírusu.

VIDEO Hlasovanie o štátnom rozpočte a následné rokovanie parlamentu:

Hlasovanie o novele zákona o štátnom rozpočte v prvom čítaní (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Susko podotkol, že vláda si robí "srandu" z legislatívneho procesu. Zákon podľa neho mohla predložiť klasickým spôsobom, s riadnym pripomienkovaním. Naznačuje možné zásahy do ľudských práv. Zdôraznil, že poslanci sa nemali čas poriadne pripraviť na diskusiu, keďže návrh prišiel do pléna rýchlo.

Zemanová odmieta Suskove výhrady. "Nerobme z toho naozaj vedu. Je to jeden zo zákonom, ktorý pomôže ochrániť zdravie a ekonomiku Slovenska," uviedla. Druhá vlna pandémie je podľa nej reálna a ak sa neprijmú opatrenia na zamedzenie komunitnému šíreniu ochorenia, môže dôjsť k veľkých škodám. Opätovné zatváranie by už podľa nej ekonomika "nerozdýchala". Poslanec Peter Vons (OĽaNO) podotkol, že dôležité je, aby ľudia vedeli, že ak pôjdu na dovolenku do červenej zóny, budú sa musieť nahlásiť. V súvislosti s novelou hovorí o prevencii.

Aktualizácia 12:00

Parlament má obednú prestávku do 14:00. Po nej príde na rad ďalšie hlasovanie.

Aktualizácia 11:49

Novela zákona o štátnom rozpočte sa dostala do druhého čítania. Za bolo 83 poslancov. Proti bolo 28.

Aktualizácia 11:18

Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR pribudli dva vládne návrhy zákonov, o ktorých by malo plénum rokovať zrýchlene. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách a vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. (tasr)

Aktualizácia 11:17

Miera kontroly hospodárenia teplárenských a vodárenských spoločností by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach z dielne koaličných poslancov Petra Cmoreja (SaS) a Gábora Grendela (OĽaNO), ktorý v utorok plénum posunulo do druhého čítania.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Návrh reaguje na výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorá bola zameraná na kontrolu hospodárenia vodárenských spoločností z novembra 2019. V rámci nej boli podľa predkladateľov zistené závažné nedostatky.

VIDEO Hlasovanie o ďalších bodoch schôdze:

Hlasovanie o bodoch schôdze (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Najvyšší kontrolný úrad osobitne upozornil na zjavnú nevýhodnosť zmluvy o poskytovaní služieb uzavretej medzi jednou z najväčších vodárenských spoločností v SR – spoločnosťou Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s., a jej dcérskou spoločnosťou Infra Services, a. s., ktorá spôsobuje odčerpávanie nemalého objemu finančných prostriedkov v prospech súkromného akcionára spoločnosti Infra Services, a to napriek pretrvávajúcemu investičnému dlhu na infraštruktúre Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vo výške viac ako 574 miliónov eur," poznamenali poslanci.

Aktualizácia 10:35

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o návrhu na rozšírenie dôvodov na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím rokovať zrýchlene. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Účinnosť novelizácie je navrhnutá dňom vyhlásenia.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Predkladaný návrh zákona má za cieľ doplnenie dôvodov možného odvolania tak, aby bolo možné reagovať na prípadné porušenie zákona alebo iných všeobecne záväzných právnych predpisov v súvislosti s výkonom funkcie komisára a nespôsobilosť komisára vykonávať funkciu nezávisle a nestranne," uviedli predkladatelia.

Aktualizácia 10:25

Koaličná poslankyňa Katarína Hatráková (OĽaNO) sa obáva, že neexistuje relevantný dôvod, aby o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby do zdravotným postihnutím rokovali zrýchlene. Povedala to počas utorkovej diskusie v pléne k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej legislatíve, ktorou sa majú rozšíriť dôvody na odvolanie týchto komisárov. Podpredsedníčka ľudskoprávneho výboru Vladimíra Marcinková (Za ľudí) súhlasí so zrýchleným režimom. Podotkla, že verejnosť a médiá poukazujú na možnú korupciu na Úrade komisára pre deti.

"Obávam sa, že nateraz neexistuje relevantný dôvod, aby sme tu v NR SR o takých významných inštitútoch, ako je postavenie komisára pre deti a komisára pre osoby do zdravotným postihnutím, rokovali v skrátenom konaní. Ak by sme dnes pripustili argumentáciu, že musíme urýchlene meniť tento zákon, a to tak, aby sme urýchlene usvedčením komisára ho mohli čím skôr odvolať, vysielame tým zlý signál," vyhlásila Hatráková v pléne

Aktualizácia 10:22

Novela ohľadom štátneho rozpočtu sa dostala do druhého čítania. Eduard Heger v pléne odôvodňuje návrh zákona.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 10:08

Hlasovanie o novelizácií v oblasti potratov by sa malo uskutočniť podvečer o 17:00. Hlasovanie o návrhoch z piatka prebehne o 11:00.

Aktualizácia 9:34

V úvode schôdze vystúpil ohľadom novelizácie rozpočtu minister financií Eduard Heger. "Ide o novelu zákona, netvoríme nový rozpočet, pracujeme s tým, čo nám naši predchodcovia zanechali. Potrebujeme opraviť čísla, ktoré už v súčasnosti nie sú reálne," zdôvodnil Heger návrh na skrátené legislatívne konanie v súvislosti s novelou zákona o štátnom rozpočte. Pandémia podľa neho spôsobila, a ešte stále spôsobuje, rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku. Je nevyhnutné prijať opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov na hospodárstvo SR. "Potrebujeme reagovať na zmenu čísiel, preto navrhujeme prerokovať novelu v skrátenom legislatívnom konaní," podotkol Heger.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) tiež pripustil, že koronakríza ovplyvní výdavky. "Nepríjemným prekvapením bolo, v akom štýle vláda schválila novelu o štátnom rozpočte. Mal rozsah štyroch A4, čo ma šokovalo," povedal Kamenický, ktorý očakával, že vláda priblíži opatrenia, ktoré chce robiť. "Vláda netuší, na čo ide peniaze vynaložiť. Čísla lezú 'ako z chlpatej deky', ale konkrétne veci nevidieť. Transparentnosť považujem v tomto návrhu za nulovú," myslí si Kamenický. Očakáva, ako sa bude vláde dariť napĺňať príjmy, či sa bude znižovať daňová medzera na dani z pridanej hodnoty.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Horší je nárast výdavkov štátneho rozpočtu. Deficit má stúpnuť na 12 miliárd eur, to sú obrovské čísla, za ktorými nevidíme obsah. Tento rozpočet je ako veľký nafúknutý balón," tvrdí Kamenický.

VIDEO Rokovanie parlamentu k štátnemu rozpočtu:

Parlament rokuje o novelizácii štátneho rozpočtu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vláda hovorí o procese novelizácie rozpočtu

Novela zákona o štátnom rozpočte na tento rok hovorí o zvýšení hotovostného schodku štátu o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal.

Diskutovať majú poslanci aj o návrhu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Dôvody na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím by sa na základe neho mali rozšíriť. O oboch právnych normách majú rokovať v skrátenom režime.

Popoludní sa bude rozhodovať o potratovom zákone

Popoludní by malo plénum rozhodnúť o tom, či posunú do druhého čítania zmeny v oblasti potratov z dielne OĽaNO. Predkladatelia hovoria o podporných opatreniach pre ženy zvažujúce umelé prerušenie tehotenstva z dôvodu ťažkej ekonomickej situácie. Predĺžiť navrhujú lehotu na rozmyslenie zo 48 na 96 hodín.

VIDEO Potratový zákon ide
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

Pri interrupcii zo zdravotných dôvodov či poškodenia alebo nezdravého vývoja plodu navrhujú dva lekárske posudky. Podobný návrh predložili aj nezaradení opoziční poslanci. Dva návrhy na obmedzenie vykonávania potratov predložili aj poslanci za ĽSNS.

Voľba šéfa Generálnej prokuratúry

Zákonodarcovia by mali na aktuálnej schôdzi definitívne rozhodnúť aj o tom, ako sa upraví spôsob výberu a voľby šéfa GP SR. Novelou zákona o prokuratúre by sa mal okrem iného rozšíriť okruh osôb, ktoré môžu na túto funkciu kandidovať.

Na programe schôdze je aj návrh na zmenu pri ústavnom zastropovaní dôchodkového veku. Poslanecký návrh zákona chce odstrániť krivdu, ktorá vznikla ženám ročníkov 1957 až 1963. Zákonodarcovia by mali tiež rokovať o návrhu antibyrokratického zákona, ktorý predložila skupina opozičných poslancov na čele s podpredsedom parlamentu Petrom Pellegrinim.

Viac o téme: RozpočetRokovanie ParlamentPotratový zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu