Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol: Norbert Bödör ide do väzby!

Norbert Bödör ide do väzby Zobraziť galériu (15)
Norbert Bödör ide do väzby (Zdroj: Topky/msz, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Známy podnikateľ z Nitry Norbert Bödör sa dnes postavil pred Najvyšší súd kvôli ostro sledovanej kauze Dobytkár. Bödöra Špecializovaný trestný súd v nedeľu prepustil na slobodu. Keďže prokurátor sa voči rozhodnutiu súdu odvolal, prípad sa dostal až na Najvyšší súd, ktorý dnes definitívne rozhodol. Bödör po dnešnom súde napokon skončil vo väzbe.

  • senát na čele so sudcom Martinom Bargelom zrušil uznesenie sudcu Michala Trubana a poslal Norberta Bödöra do väzby
  • podnikateľ Norbert Bödör je obvinený v rámci policajnej akcie Dobytkár kvôli úplatkom v súvislosti s agrodotáciami v hodnotách prevyšujúcich 10 miliónov eur
  • exšéf Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír Partika zostáva vo väzbe, bývalý riaditeľ rezortnej sekcie rozvoja vidieka Marek Kodada bol prepustený na slobodu
  • Bödöra sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Michal Truban v nedeľu prepustil na slobodu, prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodol dnes popoludní Najvyšší súd SR
  • o Bödörovi rozhodol senát v zložení Jana Serbová, Martin Bargel a Ivetta Macejková, práve Bargel v minulosti poslal do väzby aj mafiána Mariana Kočnera

MIMORIADNE Norbert Bödör ide na slobodu, Peter Kuba ostáva vo väzbe


VIDEO Bödör ide do väzby

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol: Norbert Bödör ide do väzby! (Zdroj: Topky/msz)

16:45 Vážení čitatelia, tento živý vstup z najvyššieho súdu je na svojom konci. Ďakujeme, že ste s nami sledovali priebeh pojednávania v kauze Dobytkár.

16:36 Bödöra odviedli z miestnosti kukláči, ktorí ho ďalej eskortujú do Žiliny. Jeho advokát Kucek sa voči rozhodnutiu senátu pravdepodobne odvolá na ústavnom súde.

Bödör, prevoz (Zdroj: Topky/Maarty)

16:25 Kucek nevylúčil, že sa pre väzbu pre jeho klienta obrátia na Ústavný súd.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:15 „Rešpektujem ho,“ reagoval na rozhodnutie Bödörov advokát Kucek. Podľa jeho slov sa musí oboznámiť s písomným odôvodnením rozhodnutia. Zo súdu následne v rýchlosti odišiel a pre médiá sa ďalej nevyjadroval.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/msz)

16:10 Pojednávanie sa skončilo. 

16:09 Bargel hovorí, že tento prípad korupcie, ktorý je podľa jeho slov rekordný, by si všimol aj nezaujatý a zainteresovaný pozorovateľ tohto konania.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:08 "Títo dvaja rozkryli taký monštruózny prípad korupcie, aký v našich dejinách na Slovensku nemá obdoby. Toto je megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Niečo neskutočné ako to fungovalo od roku 2006," hovorí svoj názor sudca Bargel.

16:05 Sudca Bargel prízvukuje, že spomínané výpovede sa neviažu na čas dnešného konania a stavu situácie. "Tieto skutočnosti nás dnešnom verdikte tiež presvedčili," hovorí Bargel na stranu obvineného.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:49 Bödör má v tvári sklamanie. Pozerá do prázdna, občas pozrie do stropu.

15:46 Súd sa nestotožnil s uznesením súdu pre prípravne konanie. "Obvinený splnil podmienky na túto väzbu. Rozhodujúce boli výpovede nielen obvineného Kodadu, ale aj ďalšie. Nechcem narušiť ich autenticitu a podstatné časti prečítam," povedal sudca, ktorý začal citovať výpovede.

15:45 Bödör pôjde do väzby v Žiline.

15:42 Norbert Bödör ide do väzby. Senát tak zrušil uznesenie sudcu Michala Trubana z ŠTS v Banskej Bystrici.

15:41 Porada senátu skončila. Pojednávanie pokračuje rozhodnutím súdu.

15:14 Sudca prerušuje zasadnutie. Senát sa ide poradiť. Po ňom bude zasadnutie pokračovať.

15:13 Kucek súdu navrhuje, aby bola predmetná sťažnosť prokurátora Generálnej prokuratúry voči rozhodnutiu ŠTS v Banskej Bystrici zamietnutá.

AKTUÁLNE Norbert Bödor prišiel na Najvyšší súd, ten rozhodne, či pôjde do väzby (Zdroj: Topky/Maarty)

15:10 Advokát Kucek predkladá senátu zápisnice o vydaní Bödörových vecí. Tieto zápisnice sa podľa Kucekových zistení v spise nenachádzajú.

15:08 Kucek spomína aj rodinnú väzbu na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Podľa neho ani to nie je jednoznačným dôvodom, aby Bödör išiel do väzby.

15:04 Podľa advokáta Kuceka absentujú dôvody na vzatie Bödöra do väzby. "Absentuje individualizácia dôvodov väzby. Napriek niekoľkoročnému mediálnemu tlaku sa Bödör vždy dostavoval na všetky úkony OČTK. Aj zo spomínaného Dubaja sa prvým lietadlom, okrem iného aj v dôsledku pandémie COVID-19, z tejto dovolenky vrátil," uvádza svoje argumenty Kucek.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

15:02 Prokurátor navrhuje súdu, aby zrušil napadnuté uznesenie súdu ŠTS v Banskej Bystrici a Norberta Bödöra poslal do väzby, kvôli príjmu z trestnej činnosti. Chce, aby sa väzba nenahradzovala dohľadom probačného úradníka a aby bol obvinený umiestnený v ústave na výkon väzby.

14:58 Prokurátor prednáša návrh. "S dôkazom na odôvodnené podanie sťažnosti voči uzneseniu súdu, s ktorým zásadne nesúhlasíme, by som len v krátkosti chcel podotknúť, že je nespochybniteľné, že obvinený Bödör sa stal súčasťou mechanizmu ďalších transakcií, ktorých pôvod má byť utajovaný a predstieraný obchodnými prípadmi," hovorí prokurátor.

14:54 Ku sťažnosti prokurátora sa vyjadruje Bödör. "Odpovedal som na všetky otázky prokurátora a tejto výpovede sa pridržiavam. Chcem podotknúť, že som súčasne od skorých ranných hodín v pondelok len niekoľko hodín po mojom prepustení až do stredy popoludnia poskytoval aktívnu súčinnosť OČTK, ktoré ma vyťažovali ďalšími procesnými úkonmi," hovorí Bödor s tým, že tento skutok nespáchal, ale aj tak ako je popísaný vo vzťahu k jeho osobe sa podľa neho nikdy nestal.

14:47 Sudca chce, aby boli v zápisnici uvedené aj závery zo znaleckých posudkov. Kucekovi odporúčil, aby z výpovede zápisnice o výsluchu väzobne stíhaného Martina Kvietika vyzdvihol podstatné veci. Výpoveď Kvietika a znalecké posudky sú novými dôkazmi, ktorými prokurátor v tomto prípade oboznámil senát.

14:46 Kucek skončil. Prokurátor sa odmietol k tomuto stanovisku vyjadriť.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:45 Bödorov advokát prízvukuje, že proti jeho klientovi je vedená antikampaň aj zo strany médií s cieľom kriminalizovať jeho osobu.

14:40 Kucek hovorí, že spôsob prednesenia sťažnosti prokurátora nie je ničím iným, iba znakom dôkazovej núdze. Opäť zopakoval, že prokurátor sa prevažne opiera len o výpoveď jediného svedka.

14:34 "V právnom štáte je neprípustne, aby spravodlivosť bola závislá na jednom a navyše nepriamom dôkaze. Prokurátor nielenže nemá ucelenú reťaz nepriamych dôkazov, nemá ani jeden nepriamy dôkaz okrem vyjadrenia kajúcnika," pokračuje Bödörov advokát.

14:31 Obhajca Bödöra tvrdí, že prokurátor vo svojej sťažnosti nepriniesol žiadne nové skutočnosti oproti uzneseniu súdu z Banskej Bystrice. Sťažnosť je podľa neho vágna. "Prokurátor vychádza iba z vyjadrenia obhajoby Kodadu, kajúcnika," opakuje Kucek.

14:30 Prokurátor skončil svoju reč. Prichádza priestor pre druhú stranu na vyjadrenie sťažnosti.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:25 Prokurátor spomína aj prepojenia Bödöra s ľuďmi v prostredí vtedajšieho ministerstva pôdohospodárstva. Hovorí o tom, že sudca Truban išiel v uznesení z ŠTS v Banskej Bystrici proti vlastným myšlienkovým pochodom. Popisuje transakcie medzi viacerými spoločnosťami. "Z kontextu všetkých týchto skutočnosti možno vyvodiť závery, že došlo k realizácii príjmu z trestnej činnosti," hovorí prokurátor.

14:22 Prokurátor prednáša svoju sťažnosť a návrh. "Voči predmetnému rozhodnutiu sudcu som podal sťažnosť a následne písomným podaním som ju odôvodnil nasledovne: Prípravné konanie považujem za nesprávne. Išlo aj o možnosti trestného stíhania Petra Kubu. Vyjadrenia majú charakter popretia trestnej činnosti," vyjadril sa prokurátor.

14:20 Najvyšší súd dnes rozhoduje len o podnikateľovi Bödörovi, o Petrovi Kubovi bude rozhodovať až v piatok na neverejnom zasadnutí. Kuba je stíhaný väzobne.

14:12 Sudca číta z uznesenia sudcu Trubana o finančných tranzakciách, ktoré sú predmetom akcie Dobytkár. Spomínajú sa aj aktivity väzobne stíhaného exšéfa PPA Ľubomíra Partiku. Ide aj o financie z dotácií na program rozvoja vidieka. Sudca popisuje aj početné finančné transakcie, ktoré prebehli medzi Partikom a Bödörom.

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:08 V pojednávacej miestnosti sa okrem množstva novinárov nachádza aj niekoľko kukláčov a policajtov.

14:06 Sudca Martin Bargel číta uznesenie súdu, ktorým bolo začaté trestné stíhanie aj voči spomínaným obvineným, vrátene Bödöra. Prokurátor trvá na tom, aby Bödör išiel do väzby.

14:00 Sudca otvoril dnešné konanie. Prítomný je aj prokurátor.

13:43 Bödör už prišiel do budovy Najvyššieho súdu. Na otázky novinárov neodpovedal. 

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:42 O pár minút sa na Najvyššom súde začne pojednávanie. Sudca Michal Truban poslal Bödöra na slobodu. Najvyšší súd bude rozhodovať o sťažnosti prokurátora, že sudca Truban nevzal Bödöra do väzby. 


Partika ostáva vo väzbe, Kodada ide na slobodu

Niekdajší riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ľubomír Partika zostáva vo väzbe, zatiaľ čo niekdajší úradník z ministerstva pôdohospodárstva Marek Kodada bude vyšetrovaný na slobode. Obaja sú obvinení z korupčných trestných činov v rámci akcie Dobytkár. V stredu o ich väzbe rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR.Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Norbert B.
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)
 

Sťažnosť obvineného exšéfa PPA Ľubomíra Partiku senát NS SR zamietol ako nedôvodnú. Bývalého riaditeľa rezortnej sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárstva SR Mareka Kodadu prepustil senát 2T na slobodu s tým, že mu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. „Zároveň senát uložil obvinenému povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, a uložil mu aj zákaz vycestovania do zahraničia a zákaz akéhokoľvek kontaktu či komunikácie s osobami ďalších obvinených a svedkov v danej trestnej veci,“ doplnila Važanová.

Čaká sa na verdikt o Bödörovi

Polícia zadržala oboch v apríli v rámci akcie Dobytkár, v ktorej ide o úplatky v súvislosti s agrodotáciami v hodnotách prevyšujúcich 10 miliónov eur. V tej istej kauze je najnovšie obvinený aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý je tiež svedkom v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Bödora v ostatných dňoch nezobral do väzby sudca Špecializovaného trestného súdu. O sťažnosti prokurátora voči tomuto rozhodnutiu bude rozhodovať senát NS SR už dnes popoludní.

Podnikateľ z nedeľného súdu doslova zutekal.
Zobraziť galériu (15)
Podnikateľ z nedeľného súdu doslova zutekal.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zverejnili uznesenie súdu, nepáči sa im diskreditačná kampaň

Obhajca obvineného podnikateľa Bödöra Adrián Kucek počas včerajšieho dňa zverejnil celé uznesenie ŠTS v Banskej Bystrici, ktorým ho sudca Michal Truban prepustil na slobodu. Urobil tak cez web pravnelisty.sk. Argumentujú tým, že jemu a ani obvinenému podnikateľovi sa nepáči, že médiá, ale aj premiér či iní politici, rozhodnutie o jeho prepustení z väzby spochybňujú. 


Prečo Truban pustil Bödöra? Zverejnili celé uznesenie! Argumenty, ktorými presvedčili sudcu


"Ma­sív­nou ne­pria­teľ­skou, dis­kre­di­tač­nou a ma­ni­pu­la­tív­nou me­diál­nou kam­pa­ňou, v kto­rej sa po­le­mi­zu­je o roz­hod­nu­tí Špe­cia­li­zo­va­né­ho tres­tné­ho sú­du o pre­pus­te­ní Ing. Nor­ber­ta Bödörovi zo za­dr­ža­nia, do­chá­dza k hru­bé­mu po­ru­šo­va­niu ús­tav­né­ho prin­cí­pu pre­zum­pcie ne­vi­ny, prá­va na spra­vod­li­vé súd­ne ko­na­nie v zmys­le čl. 6 Do­ho­vo­ru o ochra­ne ľud­ských práv a zá­klad­ných slo­bôd, osob­nos­tných práv ob­vi­ne­né­ho a k zá­sa­hu do ne­zá­vis­lé­ho roz­ho­do­va­nia sú­dov," píše na webe obhajca Bödöra Kucek.

O dnešnom osude Bödöra rozhodne senát v zložení Jana Serbová, Martin Bargel a Ivetta Macejková. Práve sudca Martin Bargel je človekom, ktorý sa vyskytol aj v Kočnerovej Threeme a obžalovaného mafiána poslal do väzby v kauze televíznych zmeniek.. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

Viac o téme: Súd Najvyšší súdNorbert BödörPPADobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu