Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér Matovič po summite V4: Slovensko neplánuje zaradiť Česko na zoznam nie bezpečných krajín

Premiér Igor Matovič odcestoval na summit premiérov krajín V4 do Varšavy Zobraziť galériu (3)
Premiér Igor Matovič odcestoval na summit premiérov krajín V4 do Varšavy (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

VARŠAVA – Krajinám Vyšehradskej štvorky sa podarilo zvládnuť situáciu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou aj vďaka vzájomnej komunikácii, v ktorej naďalej pokračujú. Zhodli sa na tom šéfovia vlád krajín zoskupenia po skončení piatkového stretnutia vo Varšave.

Krajiny V4 zvládli súboj s koronavírusom "dramaticky lepšie ako mnohé krajiny v západnej Európe, či inde vo svete, ktoré sú pre nás v niečom vzorom," povedal na tlačovej konferencii slovenský premiér Igor Matovič.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Čo sa týka postupu štátov v súvislosti s otváraním hraníc uviedol, že každá krajina by mala ísť svojou cestou. Zároveň vyhlásil, že Slovensko neplánuje zaradiť Českú republiku medzi krajiny, ktoré by boli nebezpečné v súvislosti so šírením nákazy nového koronavírusu. Pripomenul, že Slovensko síce ponechalo voľný režim, ale ľudí požiadalo o mimoriadnu zodpovednosť, ak cestujú alebo sa nachádzajú v okolí Sliezska.

Premiér Matovič po summite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Reagoval tak na rozhodnutie Slovinska, ktoré v sobotu vyradí Chorvátsko, Česko a Francúzsko zo zoznamu "zelených krajín", pokladaných za epidemiologicky bezpečné. Pre občanov týchto krajín to znamená 14-dňovú karanténu v Slovinsku. Český premiér Andrej Babiš svojich kolegov ubezpečil, že Česko je bezpečná krajina a bude v tejto veci so Slovinskom komunikovať. Pri tejto príležitosti Babiš formálne odovzdal rotujúce predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke Poľsku. Poľsko sa ročného predsedníctva v zoskupení oficiálne ujalo 1. júla.

Lídri podporujú spoločný postup EÚ

Matovič poďakoval českému premiérovi za zvládnutie ročného predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke, ktoré poznačila koronakríza, a poprial všetko dobré poľskému kolegovi. Hlavnými témami rokovaní summitu premiérov V4 boli viacročný finančný rámec Európskej únie na roky 2021 – 2027 a fond na obnovu, ktorý má členským krajinám EÚ pomôcť opätovne naštartovať ekonomiky postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Premiér Igor Matovič odcestoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slovenský premiér pripomenul, že už na júnovom summite v Lednici sa lídri zoskupenia zhodli, že podporujú spoločný postup EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou pandémiou, potrebujú však zo strany Európskej komisie cítiť viac dôvery, slobody a spravodlivosti pri prerozdeľovaní prostriedkov. "Ak budeme cítiť, že si navzájom dôverujeme, že dokážeme dať jednotlivým krajinám slobodu, ako dlho budú tie prostriedky čerpať a na aké účely tie peniaze chcú použiť... tým skôr sa dopracujeme k dobrej dohode," dodal Matovič.

Na stretnutí sa všetci lídri zároveň zhodli, že čerpanie financií z fondu na obnovu musí byt flexibilné a spravodlivé. Peniaze sú potrebné najmä pre oblasť infraštruktúry, dodal poľský premiér Mateusz Morawiecki . 

Viac o téme: ČeskoIgor MatovičSlovenskoAndrej BabišKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu