Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza kontroverzných šekov: Podľa historikov je Kotlebova ĽSNS jedinou neonacistickou stranou na Slovensku

Marian Kotleba na súde Zobraziť galériu (10)
Marian Kotleba na súde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PEZINOK - Predseda strany ĽSNS, ktorá v parlamente pôsobí ako opozičná, Marian Kotleba sa v pondelok ráno opäť postaví pred Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Robí tak po štvrtkovom pojednávaní kde odmietol, že by používal neonacistické šifry na kontroverzných šekoch.

  • predseda ĽSNS Marian Kotleba je obžalovaný v prípade odovzdávania kontroverzných šekov so sumou 1 488 eur
  • znalec na poslednom pojednávaní konštatoval podobnosť programu ĽSNS s inými neonacistickými stranami v Európe
  • pred súdom už vypovedal aj súčasný poslanec ĽSNS a bývalý spevák neonacistickej hudobnej skupiny Ondrej Ďurica
  • Kotleba vzniesol námietku voči sudkyni Ružene Sabovej ohľadom jej zaujatosti voči jeho osobe, dôvodom majú byť jej stretnutia so znalcom, Sabová túto námietku zamietla

Kotleba je opäť na súde: Vypovedal neonacistický spevák aj znalec! Šifra 1488 smeruje k neonacizmu


Dnešný online sa skončil. Ďakujeme vám za pozornosť. 

17:28 Pojednávanie po vykonávaní dôkazov prerušili do 14. júla. Najvyšší súd SR musí však dovtedy rozhodnúť o Kotlebovej sťažnosti voči nevyhoveniu jeho námietke zaujatosti. Kotleba navyše avizoval, že je v ten deň rokovanie Národnej rady SR a nebude súhlasiť s konaním v neprítomnosti. (tasr)

17:15 Súčasťou pondelkového verejného zasadnutia bolo aj podanie námietky zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. Sabová námietku odmietla, načo Kotleba podal sťažnosť, o ktorej musí rozhodnúť Najvyšší súd. „Ak chceme pokračovať ďalej v tomto hlavnom pojednávaní, tak je potrebné, aby sa Najvyšší súd SR čo najskôr ,vysporiadal' so sťažnosťou pána obžalovaného,“ vysvetlil Honz. (tasr)

16:48 Obhajoba predložila v tejto súvislosti nové dôkazy vrátane albumu rapera Rytmusa, čím chce dokázať, že pojem je bežný. Okrem toho navrhuje vypočuť ako svedkov bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ako aj bývalého riaditeľa SIS Antona Šafárika. Z ich výsluchu chce preukázať tvrdenia o imigračnej hrozbe. (tasr)

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:41 V pondelok pred súdom vypovedal aj Alexander Mušinka z Ústavu rómskych štúdií Prešovskej univerzity. Ozrejmil, že označenie „Cigán alebo Cigáň“ sa používa ako pejoratívne označenie rómskeho etnika. Kotleba používal pojem „Cigán“ aj na pondelkovom pojednávaní. (tasr)

16:35 Možných motívov používania takejto šifry je podľa Drábika niekoľko. Napríklad snaha ukázať sympatizantom „správnu ideológiu“, ďalším môže byť podľa neho aj kontinuita. „Ak hnutie ide do demokratických volieb a jeho poslanci prisahajú na demokratickú ústavu, tak môže pri sympatizantoch nastať istá pochybnosť, či sú stále autentickí, a touto symbolikou ukazujú na to, že stále sú,“ vysvetlil historik. (tasr)

16:24 Obhajca obžalovaného Tomáš Rosina sa Drábika na súde pýtal na politický program ĽSNS a to, či zaregistroval nejaký bod, ktorý si dáva za cieľ odstrániť politický, spoločenský, ekonomický či kultúrny poriadok. „Nie, na to si dávajú veľký pozor,“ skonštatoval Drábik. Spresnil, že po roku 1945 si neonacisti dávajú pozor na verejné vyjadrenia vzhľadom na možné trestnoprávne následky. Kotleba sa Drábika pýtal aj na konkrétny čin, ktorý by dokazoval, že ĽSNS chce odstrániť parlamentarizmus. (tasr)

16:20 Vyjadrenie svedka.

Pokračuje súd s Kotlebom v kauze kontroverzných šekov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:58 Vyjadrenie prokurátora. 

15:54 Historici skonštatovali, že ĽSNS je jedinou relevantnou neonacistickou stranou na Slovensku.

15:50 Obhajca Kotlebu Tomáš Rosina sa pýtal na to, ako sa Drábik verejne vyjadroval o Kotlebovi a ĽSNS. „Vždy som hovoril o výsledkoch svojho výskumu a označil som ich za neonacistickú stranu,“ dodal historik.

15:38 Drábik reagoval na otázku, aký je jeho vzťah ku Kotlebovi. „K Marianovi Kotlebovi nemám žiaden vzťah. Je predmetom môjho výskumu. Musím dodať, že fascinujúcim predmetom,“ odpovedal Drábik.

15:30 Podporovatelia Mariana Kotlebu sa v sále smejú z názorov historikov.

15:00 Svoju skutočnú tvár musí podľa historikov ĽSNS skrývať. Aby však nestratila svojich priaznivcov, prichádzajú s heslami a signálmi, ktoré ich radikálni prívrženci dokážu rozšifrovať. „Získavajú pozornosť médií používaním číselnej symboliky ako 1488,“ píšu.

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Historici pripomínajú, že členovia ĽSNS používajú pozdrav „Na stráž!“. Neonacistický charakter má podľa posudku potvrdzovať aj prítomnosť rasizmu a antisemitizmu. V posudku sa vrátili aj k staršiemu statusu poslanca Petra Krupu z ĽSNS, ktorý písal o „smradľavých Židákoch“. Krupa pritom sedí v pojednávacej miestnosti v časti vyhradenej verejnosti. 

13:30 Autorov odborného vyjadrenia Historického ústavu SAV Jakuba Drábika, Jána Hlavinku a Michala Schvarca vypočuje súd postupne. Najskôr však musí predsedníčka senátu Ružena Sabová celé odborné vyjadrenie prečítať.

13:00 Po hodinovej prestávke súdne pojednávanie pokračuje. Vypovedať bude Alexander Mušinka z Ústavu rómskych štúdií Prešovskej univerzity.

12:25 Podľa Silvie Koleňovej chápali manželia šek len ako finančnú pomoc. Dvoch synov majú postihnutých. „Nepripisovali sme tým číslam nič zvláštne,“ uviedla. 

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:20 Podľa Mariana Koleňa bol šek veľký zhruba 30 x 50 centimetrov. Po tom, čo šek dostali, ho odniesli domov a pravdepodobne vyhodili. „Potrebovali sme kúpiť auto pre našich dvoch chlapcov a na to sme to využili,“ uviedla manželka Silvia. 

12:02 Vyjadrenie Mariana Kotlebu počas prestávky. Súd je prerušený na hodinu. 

11:30 Politológ na Kotlebovu otázku, kto je ich najbližším slovenským spolupracovníkom, odpovedal, že je to koaličné hnutie Sme rodina. Po jeho výsluchu na súde číta prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozsudok Najvyššieho súdu SR z roku 2016, ktorý potvrdil vtedajšie rozhodnutie ministerstva vnútra o nezaregistrovaní občianskeho združenia Ľudová stráž.

11:05 Na súd prišli vypovedať aj manželia Koleňovci. Ich rodina bola jednou z tých, ktorej Kotleba ako banskobystrický župan odovzdal šek s kontroverznou sumou. Doteraz boli predvolaní dvakrát, ani raz neprišli, pretože sa starajú o malé dieťa. 

10:37 Z výpovede politológa však podľa Kotlebu nevyplynula žiadna skutočnosť, ktorá by nasvedčovala tomu, že spáchal trestný čin. 

10:33 Podľa politológa je na úrovni odbornej literatúry strana ĽSNS zaraďovaná medzi krajnú pravicu. Medzi takéto strany zaradil Láštič francúzsky Národný front či Ligu severu v Taliansku. 

10:13 Kotleba podá voči rozhodnutiu Sabovej o zamietnutí jeho námietky sťažnosť. Nasleduje výpoveď Erika Láštica z katedry politológie UK.

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:02 Kotleba si myslí, že sama priznáva vstupovanie do znaleckého posudku, čo Sabová odmieta. „Nedošlo k meneniu obsahu znaleckého posudku. Súd si vyžiadal doplnenie, ktoré nebolo súčasťou písomne podaného posudku,“ reagovala Sabová.

10:00 Sabová tvrdí, že jej komunikácia so znalcom je absolútne transparentná, a preto je aj v trestnom spise. „Pokiaľ by nejaká osobná zaujatosť z mojej strany bola, tak by v takomto prípade nebola táto komunikácia súčasťou trestného spisu. Obvykle súd komunikuje so znalcami, takisto ako aj orgán činný v prípravnom konaní,“ uviedla Sabová po prečítaní komunikácie so znalcom Matejom Medveckým.

9:53 Sudkyńa Sabová zamieta Kotlebovu námietku zaujatosti voči jeho osobe.

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:43 Sabová oznámila, že predvolaní sú piati znalci spolu s manželmi, ktorí od Kotlebu prezvali šek so sumou 1 488 €.

9:37 Podľa Kotlebu mala sudkyňa znalca inštruovať a stretnúť sa s ním počas dňa pracovného pokoja.

9:36 Kotleba vznáša namietku voči sudkyni Ružene Sabovej. Ako dôvod uvádza, že si písala e-mailom so znalcom Matejom Medveckým. Podľa Kotlebu bola s ním aj sama v kancelárii, keď nahliadal do spisu.

9:18 Obžalovaný Marian Kotleba je už v súdnej sieni.

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

08:57 Kotleba prišiel na pojednávanie v sprievode ďalších podporovateľov a spolustraníkov. Prišiel aj hovorca strany Ondrej Ďurica či bývalí poslanci za ĽSNS Martin Beluský a Natália Grausová.

Kauza kontroverzných šekov: Podľa
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

08:50 Pojednávanie sa má začať o 9:00 ráno.

Proti Kotlebovi ide obžaloba aj dvaja znalci

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje v pondelok (8. 6.) pojednávanie s predsedom opozičnej ĽSNS Marianom Kotlebom, ktorý je obžalovaný za odovzdanie šekov vystavených na 1488 eur. Číslo 1488 považuje obžaloba aj dvaja rôzni znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Marian Kotleba opäť na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk)

Na pretras prišiel aj program ĽSNS

Na ostatnom pojednávaní vypovedal znalec z oblasti politického extrémizmu Matej Medvecký, ktorý konštatoval, že sa program ĽSNS podobá na programy európskych neonacistických strán. Na súde vypovedal koncom mája aj poslanec Národnej rady SR Ondrej Ďurica (ĽSNS), ktorý bol v minulosti spevákom neonacistickej hudobnej skupiny Biely odpor.

Ako sólový spevák vystupoval aj na odovzdávaní šekov v roku 2017, extrémizmus tam nevidel. Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Viac o téme: ŠekyMarian KotlebaPojednávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu