Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd v kauze Kuciak: Zsuzsová namietala Lipšica! VIDEO Kočner sa vraj môže polepšiť

Pokračuje pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze vraždy Ján Kuciaka. Zobraziť galériu (27)
Pokračuje pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze vraždy Ján Kuciaka. (Zdroj: Vlado Anjel)

PEZINOK - Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Vstup majú povolení viacerí novinári, avšak za prísnych bezpečnostných podmienok.

Aktualizované o 13:40

Po obednej prestávke pokračuje pojednávanie. Na súde sa púšťa nahrávka telefonátu Mariana Kočnera s Jánom Kuciakom, ktorému sa vtedy Kočner vyhrážal, že sa mu bude špeciálne venovať.

"Budem sa venovať vašej rodine, vašim súrodencom," povedal vtedy Kočner Kuciakovi. Novinár podal aj trestné oznámenie, to sa však začalo riešiť až po jeho zavraždení. Mama Jána Kuciaka, ktorá je prítomná na pojednávaní, sa pri počutí nahrávky neubránila slzám.

Aktualizované o 12:15

Náprava obžalovaného Mariana Kočnera by bola v prípade jeho odsúdenia priaznivá a možná. Vo svojom znaleckom posudku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to konštatovala súdna znalkyňa z odboru psychológie Elena Fortis. Na súde sa má znalkyňa vyjadriť aj k nahrávke s niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, ktorú súd pustil na pojednávaní. Psychologička nenašla u Kočnera žiadne známky psychických porúch.

Uverejnil používateľ Topky.sk Pondelok 1. júna 2020

V posudku uviedla, že ide o egocentrickú osobnosť s narcistickými rysmi. Agresivita nie je jeho dominantnou črtou, avšak môže sa aktivovať ako reakcia pri neúspechu, pri snahe o dosiahnutie vlastného cieľa. Ak je Kočner vinný, tak za možnú motiváciu objednávky vraždy novinára považuje Fortis snahu o zachovanie jeho životného štýlu, ktorý mohol Ján Kuciak svojimi článkami ohrozovať. „V prípade uznania viny by bola prognóza obžalovaného priaznivá a resocializácia možná,“ uviedla Fortis. Po prečítaní jej znaleckého posudku navrhol splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic, aby bola na súde pustená nahrávka medzi Marianom Kočnerom a niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Na nahrávke Kočner karhá a vulgárne nadáva Trnkovi za údajné vydieranie akcionára Penty Jaroslava Haščáka. Haščáka mal podľa slov Koćnera z nahrávky vydierať Trnka so zvukovým záznamom z akcie Gorila. Po prehratí nahrávky by sa k nej mala Fortis vyjadriť z psychologického hľadiska. Potom bude nasledovať jej výsluch zo strany prokurátora, obhajcov aj splnomocnencov.

Aktualizované o 11:19

Alena Zsuzsová podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a senát poučil jej obhajobu, aby nezdržiavali súdne konanie.

"O námietke zaujatosti sa nekoná, pretože dôvodom námietky je procesný postup súdu. Súd v tejto trestnej veci postupuje v súlade so zákonnými ustanoveniami trestného poriadku, pričom takýto dôvod, ktorý vzniesla obžalovaná, nie je prípustný," uviedla v reakcii na námietku zaujatosti po porade senátu jeho predsedníčka Sabová.

Obžalovaná podala námietku zaujatosti voči senátu aj pre televízne reportáže z hlavného pojednávania, ktoré podľa nej narušujú prezumpciu neviny. Novinári mali podľa nej vyhodnocovať dôkazy aj za pomoci nahrávok hlasu predsedníčky Sabovej z pojednávania. Zsuzsová tiež namietala procesný postup senátu, ktorý podľa nej nadržiava splnomocnencom poškodených. Splnomocnencom poškodených sa venovala aj druhá časť jej námietky, ktorá smerovala voči osobe Daniela Lipšica.

Takýto postup však trestný poriadok neumožňuje vzhľadom na to, že splnomocnenec nie je osoba, ktorej zaujatosť možno namietať. "Touto námietkou sa súd vôbec nezaoberal a v súvislosti s tým žiadam v prvom rade obhajcov, aby neboli zdržiavané súdne konania, ktoré nemajú oporu v trestnom poriadku," doplnila Sabová.

Vypovedali znalci

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú vypovedať znalci z oblasti IT aj psychológie. Na súde sú prítomní obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó. Vypovedať bude kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj. Ten by mal súdu uviesť, či sa na základe digitálnych stôp dá zistiť, či sa mohli obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová stretnúť v čase vraždy, podľa polohy ich telefónov.

 

KAKUZA KUCIAK Čítala sa Threema! Preberajú sa zuby Zsuzsovej, aj údajná objednávka Kočnerovej vraždy

Mikulaj mal na ŠTS vypovedať už v máji, keď na súd prišiel. Kriminalista mal byť vypočúvaný ako svedok, nie znalec. Jeho výpoveď však odložili, pretože predsedníčka senátu Ružena Sabová chcela, aby jej vysvetlil, akým spôsobom spracoval údaje od operátorov. Mikulaj ozrejmil, že je to proces na niekoľko hodín, operátori mu poskytli milióny riadkov údajov.

Pokračuje pojednávanie na Špecializovanom
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pokračuje pojednávanie na Špecializovanom
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pokračuje pojednávanie na Špecializovanom
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan tak navrhol, aby výsluch odložili. Na pondelok by mal mať Mikulaj pripravenú prezentáciu na projektor, tak ako to bolo pri výsluchu znalcov z Europolu. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina KušnírováAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu