Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predseda ĽSNS opäť pred súdom! Čítajú sa výpovede svedkov: Kotleba útočí na vyšetrovateľa

Marian Kotleba sa opäť postavil pred súd. Zobraziť galériu (10)
Marian Kotleba sa opäť postavil pred súd. (Zdroj: Vlado Anjel)

PEZINOK - Vo štvrtok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) pojednávanie s obžalovaným predsedom opozičnej ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov. Na pojednávaní je prítomný aj samotný Kotleba.

Aktualizované o 12:00

Marian Kotleba po súdnom pojednávaní.

Uverejnil používateľ Topky.sk Štvrtok 28. mája 2020

Aktualizované o 11:30

Kotleba na margo výsluchov opakovane konštatuje zaujatosť prokurátora a vyšetrovateľa. Na súde sa čítali zápisnice z výsluchov Kotlebových spolustraníkov z ĽSNS Milana Uhríka, Milana Mazureka, Petra Krupu, Rastislava Schlosára, Jána Kecskésa a Stanislava Drobného. Všetci odmietli vypovedať. Rovnako štatutárov združení, ktorí dostali finančné príspevky so sumami 1488 eur alebo 777 eur.

Aktualizované o 10:40

Sudkyňa Ružena Sabová, ktorú verejnosť pozná z pojednávania o vražde Jána Kuciaka, vyhlásila 10-minútovú hygienickú prestávku. 

Aktualizované o 10:39

Z výsluchov vyplýva, že Kotleba rozdával šeky aj so sumou 777. Ide o modifikáciu hákového kríža, kotrá sa pôvodne používala nacionalistickým hnutím z Juhoafrickej republiky – AWB (Afrikaner Weerstandsbeweging). Zobrazuje trojhranný hákový kríž, ktorý medzi svoje symboly zaraďuje krajná pravica.

Marian Kotleba sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Marian Kotleba sa opäť
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Aktualizované o 10:20

Pojednávanie je bez prítomnosti verejnosti aj médií. Zvukový prenos zabezpečuje RTVS. Kotleba napáda vyšetrovateľa a hovorí, že svedkom kládol tendenčné otázky. 

Zo zápisníc z výsluchov vyplýva, že nikto zo svedkov, ktorým bola suma darovaná, nevedel, že čísla 1488 a 777 predstavujú nacistickú symboliku.

Aktualizované o 10:15

Na pojednávaní sa čítajú zápisnice z výsluchov svedkov. Vypovedali aj rodiny, ktoré od Kotlebu dostali šeky s kontroverznými sumami.

V kauze Kotlebových šekov sa naposledy predseda ĽSNS nedostavil s tým, že si musel plniť povinnosti v parlamente. Vtedy nedal súhlas na konanie v neprítomnosti, a tak samosudkyňa Ružena Sabová odročila pojednávanie na štvrtok a piatok (29. 5.).

Pravá ruka Černáka: Volebný úspech mu prekazil Kuciak, teraz kryje chrbát kotlebovcom

Na štvrtkové pojednávanie nie sú predvolaní žiadni svedkovia ani znalci, mali by sa čítať listiny. Kotleba prišiel aj so svojím ochrankárom Miroslavom Sujom. Ten bol v minulosti pravou rukou Mikuláša Černáka.V Detve vlastní niekoľko nehnuteľností a veľkú haciendu. V posledných župných voľbách kandidoval za Kotlebovu ĽSNS. Informoval o ňom aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Predseda ĽSNS sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur.

Marian Kotleba sa opäť
Zobraziť galériu (10)

Marian Kotleba sa opäť
Zobraziť galériu (10)

Viac o téme: PojednávanieSúd ŠekyPezinokMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu