Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hriechy života v KORONAkaranténe: Robíte to aj vy? Odborníčka radí, každý máme svojho strašiaka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com, Getty Images)

BRATISLAVA - Nový koronavírus ovplyvňuje životy ľudí po celom svete. Výnimkou nie sú ani Slováci. Posledné týždne trávia ľudia prevažne za stenami svojich domov a bytov. A ruka v ruke s izoláciou sa nesú aj problémy. Odborníci varujú pred týmito strašiakmi. Robíte to aj vy?

Hádky, nechuť pohnúť čo i len prstom či upokojovanie sa pohárikom alkoholu deň čo deň. Aj takéto zlozvyky nie sú v domácej izolácii ničím výnimočným. Ako to však vidia experti? "I keď existuje niekoľko najčastejšie pomenovaných strašiakov v izolácii, môžeme povedať, že každý má strašiakov svojich vlastných," reagovala Eva Klimová, prezidentka Slovenskej komory psychológov.

Na dobrú noc fľaška vínka: Mnohí Slováci pijú v karanténe viac! Môže to spôsobiť katastrofu

Ako príklad uviedla nedostatok sociálneho kontaktu, ktorý môžu ťažšie prežívať ľudia, ktorí sú zvyknutí byť často s ostatnými. Osobný kontakt im jednoducho chýba. "V terajšej situácii sa však mnoho ľudí sťažuje na to, že potrebujú byť práve na chvíľu sami, pretože sú presýtení kontaktom s rodinou v obmedzenom priestore, neustále novými informáciami alebo príliš častým kontaktom na sociálnych sieťach. Tak sa môžu cítiť introverti alebo napríklad rodičia na OČR," opísala odborníčka.

Dá sa však nad vlastnými strašiakmi vôbec zvíťaziť? Klimová objasnila, že ak sa nad nimi zamyslíme, pomenujeme ich a vytvoríme si "bojový plán", ktorý budeme dodržiavať, je to možné. "Súčasne je ich možné prijať ako príležitosť, otvoriť sa kreativite a práve tento čas využiť na zmenu návykov alebo zmenu zručnosti," dodala.

Päť najčastejších strašiakov: Je medzi nimi aj ten váš?

  • nezdravé stravovanie: Smerujú vaše kroky často ku chladničke? Pristihli ste sa, že večer sú vašim najčastejším spoločníkom chrumky či iné pochutiny? Alebo možno aj vy patríte k tým, ktorí "zajedajú stres". Tento strašiak sa môže podpísať aj pod zdravotné problémy. 
  • reakcia Evy Klimovej: "Izolácia nie je dôvodom na nezdravé stravovanie, je pravdou, že môžeme mať pocit nedostatku čerstvých potravín, pretože nechodíme denne na nákup. Izolácia práve prináša i nové možnosti – nejesť každý deň svoj obľúbený fast food, ale naopak, pripraviť si zdravú stravu, možno vyskúšať nový recept alebo sa vrátiť ku koreňom – ku starým receptom. Dôležité je dodržať režim stravovania, neprejedať sa, „nezajedať stres, samotu, strach alebo iné pocity....“, dodržiavať pitný režim. Je to všetko v našej hlave, úlohu hrá sebaovládanie a dôslednosť."

Hriechy života v KORONAkaranténe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

  • pitie alkoholu: Vaše zdravie môže ovplyvniť aj konzumácia alkoholu. Posedenie v bare je síce pasé, no poniektorí na pohárik aj tak nezanevreli.
  • reakcia Evy Klimovej: "Alkohol je sám o sebe zradná zbraň bez ohľadu na izoláciu a súčasnú situáciu. Mnoho ľudí pociťuje po vypití alkoholu uvoľnenie, zbavuje sa krátkodobo napätia, ale tento stav trvá len krátko. Samotu, úzkosť alebo strach nezapijeme, izoláciu nezmeníme, neskrátime. V skutočnosti to nie je efektívne a môže to byť cestou k návyku. Mnohé štúdie naopak preukázali negatívny dopad jeho konzumu na imunitu. Hľadajme iné riešenie: ak nám vypitie alkoholu navodí alebo utlmí nejaký pocit, vieme to dosiahnuť aj inou, pre zdravie bezpečnejšou cestou? Pokiaľ áno, použime zdravú alternatívu."

Hriechy života v KORONAkaranténe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

  • hádky: Máte pocit, že sa doma hádate častejšie, než keď fungujete v bežnom režime? V súvislosti s izoláciou sa však dostáva do popredia aj závažná otázka domáceho násilia. Obete totiž nemajú kam uniknúť. O možnosti pomoci si môžete prečítať tu.
  • reakcia Evy Klimovej: "Sme viac v obmedzenom priestore so svojou rodinou, s obmedzenou možnosťou odchodu z prostredia. Pre rodiny s deťmi je situácia snáď ešte náročnejšia, niekedy prichádza presýtenie kontaktmi, tzv. „ponorka“, a pocit samoty niektorým ľuďom chýba. Veľa závisí i od funkčnosti vzťahov ľudí, ktorí sa zdržiavajú v jednom priestore. Vzťahy teraz môžu byť vyhrotenejšie alebo sa naopak, viac stmelia. Tí, ktorí chápu závažnosť situácie, sa skôr prispôsobia, hľadajú možnosti ako to zvládnuť. Čo robiť? Predovšetkým o veciach hovoriť včas, pomenovať svoje pocity, neútočiť na druhého a hovoriť za seba. Môžeme sa snažiť viac skutočne počúvať a pokúsiť sa druhému viac porozumieť. Hádka nemusí hovoriť iba o vzťahu dvoch v nej zúčastnených ľudí, môže byť prejavom rôznych pocitov, frustrácie, beznádeje. Situácia vyžaduje i veľkú dávku tolerancie a uvedomenie si vzájomnej opory."

Hriechy života v KORONAkaranténe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

  • málo pohybu: Ak je vašim najväčším výkonom cesta do potravín, mali by ste sa zamyslieť. Možno práve izolácia prináša nové možnosti.
  • reakcia Evy Klimovej: "Opäť sa na situáciu môžeme pozrieť ako na hrozbu alebo na príležitosť. Možností pohybu je veľa, zapojme kreativitu. Koľko krát sme si hovorili, že začneme cvičiť? Že pôjdeme vyniesť smeti pešo a nepoužijeme výťah? Možností je veľa, od schôdze, strečingu, tanca až po lekcie cez sociálne siete. Stará pravda hovorí, že telo a myseľ sú spojené nádoby.  Pravidelnosť pohybu, hoci len pár minút denne, ovplyvňuje náš pocit pohody a príjemného prežívania."

Hriechy života v KORONAkaranténe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock)

  • nedostatok sociálneho kontaktu: Cítite sa osamelý alebo vám naopak chýba samota, lebo je okolo vás neustále vaša rodina... Každý sa ocitol v inej situácii. 
  • reakcia Evy Klimovej: "Fyzická izolácia neznamená sociálnu izoláciu a súčasne neznamená, že ak nie sme v osobnom kontakte, musíme byť aspoň v online kontakte... najlepšie neustále. Kontakty s ľuďmi si dávkujme tak, aby nám to bolo príjemné a bolo to v poriadku i pre našich blízkych. Pokiaľ je v izolácii celá rodina, rešpektujme i to, že každý z nás potrebuje niekedy byť sám a vytvorme mu priestor. Je fajn, ak máme niekoho, komu môžeme zavolať, ak by sme začali pociťovať samotu a izolácia bola veľmi zaťažujúca. Vytvorme si signál s takýmto človekom, napríklad, ak mu pošleme v sms konkrétne slovko, bude vedieť, že ho potrebujeme. Cez sociálne siete sa môžeme dostať do kontaktu s novými ľuďmi, čo môže byť príjemné a obohacujúce, ale musíme si i dávať pozor na možných podvodníkov, ktorí situáciu využívajú. Z pohľadu iných ľudí môže byť strašiakom preťaženosť prácou (veď som doma, tak môžem pracovať), strata režimu, nedostatok času pre seba a mnohé iné."

Hriechy života v KORONAkaranténe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: IzoláciaPsychológiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu