Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tomáš, ktorý bránil matku pred opitým otcom: Dostal milosť!

Tomáš Vaňo (20): Už mám voľné ruky! Zobraziť galériu (4)
Tomáš Vaňo (20): Už mám voľné ruky! (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Tomáš Vaňo (20) z Bratislavy dostal osem rokov basy, pretože bodol otca do chrbta. Po 21 mesiacoch, ktoré strávil za mrežami, dostal milosť od prezidenta. Mladík, ktorý pred opitým otcom bránil chorú mamu, je odvčera doma.

„Pán prezident Gašparovič pred rozhodnutím dôkladne zvážil všetky okolnosti prípadu,“ stručne zdôvodnil rozhodnutie hlavy štátu hovorca Marek Trubač. „Je to môj najkrajší darček k Vianociam,“ povedal Tomáš. Málovravný mladík o väzení veľmi hovoriť nechce. „Veľmi som sa nespoliehal na prezidentovu milosť. O to viac ma prekvapila. Pred Vianocami je to pekný darček,“ dodal Tomáš. Po prepustení z basy v Želiezovciach včera navštívil staršieho brata. Teší sa najmä na svoju izbu v novom byte, do ktorého sa Tomášova matka aj s mladším bratom presťahovala počas jeho väznenia. „Rozviedli nás pred polrokom. Nedokázala som žiť s chlapom, ktorý mi ubližoval a dostal syna do basy,“ povedala Eva Vaňová (45), Tomášova mama.

Mladík sa dostal za mreže po rodinnej hádke v marci 2006 v bratislavskom paneláku, keď sa jeho otec Erik (49) vrátil domov opitý. Chcel, aby ho manželka vyzliekla a uložila spať. „Odmietla som a manžel ma udrel do hlavy blízko miesta, ktoré mi pred časom operovali. Tomáš, ktorý ma bránil, mi zachránil život,“ povedala Tomášova mama. Zranenému otcovi po incidente v krvi namerali 2,8 promile alkoholu. V súdnej sieni otec povedal: „Za všetko, čo som spôsobil, sa ospravedlňujem.“

Podľa sudcu Tomášovi priťažilo, že otca bodol do chrbta trikrát. Nad tvrdým 8-ročným trestom pre Tomáša sa po rozsudku pozastavili viacerí čitatelia Nového Času. Prípad vyvolal rozruch až za morom, Tomáš dostal do väznice povzbudzujúci list od čitateľky až z Ameriky. „Keby môj otec udrel moju matku, urobil by to naposledy,“ reagoval tvrdo na rozsudok ďalší čitateľ.

Prezidentské milosti

Prezident IVAN GAŠPAROVIČ udelil doteraz 11 milostí. Z toho jednu za vraždu:
MICHAL M. (27) bol odsúdený na 9 rokov, za mrežami strávil takmer päť. Zabil otca sekerou a zahrabal ho pri dome. Prezident mu odpustil zvyšok trestu.

Prezident RUDOLF SCHUSTER udelil 73 milostí. Z toho 2 pre odsúdených za vraždy:
MÁRIU G. (48) odsúdili za vraždu manžela. Prezident jej odpustil 1 rok.
JANU N. (40) za vraždu manžela, ktorý ju fyzicky a psychicky týral, odsúdili na tri roky, ale do väzenia nešla.

Prezident MICHAL KOVÁČ udelil 85 milostí. Z toho 7 pre odsúdených za vraždu:
TIBOR V. (55) bol odsúdený na 12 rokov za to, že zo žiarlivosti bodol svoju manželku kuchynským nožom. Havlovou amnestiou mu odpustili 1 rok. Prezident mu odpustil tiež 1 rok.
VIKTOR Š. (78) po nezhodách udrel svojho zaťa sekerou, za vraždu ho poslali za mreže 10 rokov. Havlova amnestia v roku 1990 mu trest znížila na 7 rokov. Prezident mu odpustil 15 mesiacov.
ONDREJ B. (60) bol odsúdený na 10 rokov za to, že pod vplyvom alkoholu a zo žiarlivosti napadol nožom manželku. Prezident mu odpustil z uloženého trestu 1 rok.
ONDREJ U. (60) odsúdený na 12 rokov za vraždu manželky nožom. Havlova amnestia mu znížila trest o 1 rok. Prezident mu odpustil 2 roky.
ĽUBICA V. (37) odsúdená na 3 roky za vraždu novorodenca, ktorého v rozrušení po pôrode dala do záchodovej misy. Prezident jej odpustil celý trest.
VOJTECH K.(52) bol odsúdený na 8 rokov za vraždu švagra nožom. Prezident mu 2 roky odpustil.
DANIELA M. (48) odsúdená na 12 rokov za vraždu manžela pod vplyvom alkoholu. Prezident jej odpustil l rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu