Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Dneškom začínajú prísnejšie opatrenia: VIDEO Na poriadok dohliadne polícia aj vojaci

Dodržiavanie zákazov kontroluje polícia Zobraziť galériu (5)
Dodržiavanie zákazov kontroluje polícia (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, na pohreb blízkej osoby.

VIDEO Polícia v uliciach Košíc a Svätého Jura už dohliada na dodržiavanie obmedzenia pohybu

Polícia už dohliada na dodržiavanie vládou nariadené obmedzenie pohybu (Zdroj: TASR/František Iván, Michal Svítok)

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku 

V rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a pobyt v prírode. Dodržiavanie zákazov bude kontrolovať polícia, posilnená tiež príslušníkmi Ozbrojených síl SR, ktoré na tento účel vyčlenili 714 profesionálnych vojakov.

 Dodržiavanie zákazov kontroluje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Kontroly bude polícia vykonávať aj na verejných priestranstvách s cieľom odhaliť osoby, ktoré docestovali z iného okresu. Dôkladne chce tiež dozerať na dodržiavanie mimoriadneho opatrenia a karantény. Upozorňuje, že v prípade jej porušenia hrozí občanom pokuta až do výšky 1659 eur, v prípade nenosenia rúška 1000 eur.

KORONAVÍRUS Dneškom začínajú prísnejšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

"Ak dôjde ku klamstvu zo strany občana, bude možné si spätne vyhodnotiť jeho pohyb pomocou videozáznamu z palubných kamier systému Soitron a sankcia ho neminie," upozornila polícia. Dodáva, že policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne a jeho pokyn je záväzný. Doplnila, že kamionisti majú počas celých sviatkov výnimku na prejazd.

 Dodržiavanie zákazov kontroluje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Vláda od 8. apríla do 17. apríla obnovila taktiež kontroly na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou. Zároveň určila hraničné priechody, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice SR.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusMimoriadne opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu