Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko má druhú obeť nákazy! Zákaz pohybu počas Veľkej noci

Igor Matovič na rokovaní vlády Zobraziť galériu (20)
Igor Matovič na rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič dnes spolu ďalšími ministrami rokoval na Úrade vlády s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov. Dohodli sa na spoločnom postupe. Poobede začalo rokovanie vlády. Minister zdravotníctva informoval, že Slovensko má druhú obeť koronavírusu.

NAŽIVO Premiér Matovič po rokovaní vlády

VIDEO Slovensko má druhú obeť koronavírusu

KORONAVÍRUS Slovensko má druhú obeť nákazy, oznámil minister zdravotníctva (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

20:04 „Mnoho ľudí má chalupu, chceli by tráviť Veľkú noc na chalupe. Je mi to ľúto,“ povedal Matovič s tým, že ľudia nebudú môcť cestovať ani z takýchto príčin. 

19:56 Tým, ktorí nedodržia nariadenia, môžu dostať pokutu do výšky približne 1500 eur.

19:55 Policajtom bude pomáhať aj armáda

Vláda sa spolieha na disciplinovanosť ľudí, no na dodržiavanie opatrení bude dohliadať aj polícia. „Zabezpečíme poriadok tak, ako najlepšie budeme vedieť,“ hovorí Matovič. 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:53 „Toto je ochrana verejného zdravia,“ povedal Matovič. „Ďakujem za pochopenie a verím, že to spolu zvládneme.“

19:50 Konzílium odporučilo, aby Slovensko obmedzilo pohyb počas veľkonočných sviatkov. „Vláda schválila zákon, na základe ktorého sa obmedzuje sloboda pohybu od 8. apríla od polnoci do 13. apríla do polnoci.“ Matovič zároveň uviedol, že tento zákaz sa nevzťahuje na nákup potravín, starostlivosť o tých, ktorí to potrebujú, na cestu do a z práce, nevzťahuje sa to ani na pohyb v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc v rámci mesta a mestských častí.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:49 Už v piatej osade našli ľudí pozitívnych na koronavírus. „Ešte zďaleka nie sme za tým,“ povedal. „Kým nebudeme počuť, aký je skutočný stáv v rómskych osadách.“ 

19:48 Premiér uviedol, že sa dnes dozvedeli zlú správu, a teda rekordný počet ľudí s pozitívnym nálezom na koronavírus. 

19:47 Matovič sa prihovára občanom Slovenskej republiky. „Všetci stojíme voči neviditeľnému nepriateľovi. Nevieme, kto z nás je ohrozený. Medzi nami sa pohybujú ľudia, ktorí sú touto chorobou napadnutí a môžu byť nositeľmi. Prešli sme veľký kus cesty. Sme zrejme najzarúškovanejšou krajinou v Európe,“ povedal premiér na úvod. 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:45 Krátko pred ôsmou skončilo rokovanie vlády. Premiér by po ňom mal informovať o tom, ako bude Slovensko fungovať počas veľkonočných sviatkov. 

19:26 SR od 8. do 17. apríla dočasne obnoví kontrolu na hraniciach

Od 8. apríla do 17. apríla 2020 Slovensko obnoví kontrolu na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou. Rozhodla o tom vláda na pondelkovom rokovaní.

19:15 Novým šéfom SIS je Vladimír Pčolinský (Sme rodina)

Vláda dnes schválila návrh na vymenovanie nového šéfa Slovenskej informačnej služby. Stane sa ním Vladimír Pčolinský. Zároveň súhlasí s návrhom na odvolanie Antona Šafárika z funkcie riaditeľa SIS.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

19:10 Policajný zbor môže posilniť v súvislosti so zabezpečením verejného poriadku a opatreniami v boji proti novému koronavírusu až do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Návrh ministrov vnútra a obrany v pondelok schválila vláda. „Príslušníci OS SR budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do spoločných hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, bývalých hraničných priechodoch na vnútornej hranici s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou a na zabezpečenie verejného poriadku na celom území SR,“ uvádza sa v schválenom materiáli. Opatrenie platí do 31. decembra. Vláda zároveň zrušila marcové uznesenie, ktorým vyčlenila do 500 vojakov. Potrebu zvýšenia zdôvodnila súčasnou situáciou v boji proti novému koronavírusu.

18:17 Vláda schválila zvýšenie príspevku na poskytovanie služieb v nocľahárni

V čase núdzového stavu na Slovensku v dôsledku nového koronavírusu sa zvýši mesačný finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby v nocľahárni na 150 eur na miesto z pôvodných 120 eur. Zároveň rezort práce navrhuje, aby bol príspevok poskytnutý na každé miesto v zariadení sociálnych služieb, a to bez ohľadu na to, či je obsadené. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý v pondelok schválil kabinet Igora Matoviča s pripomienkami. Opatrenia majú nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:10 Polícia je pripravená kontrolovať dodržiavanie obmedzení voľného pohybu osôb počas Veľkej noci v prípade, ak ich na pondelkovom rokovaní schváli vláda. Uviedol šéf rezortu Roman Mikulec.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:45 Prostredníctvom webového formulára ministerstva zahraničných vecí, ktorý zriadil rezort na registráciu Slovákov v zahraničí plánujúcich sa vrátiť domov, využilo počas pondelka do 13-tej túto možnosť približne 1130 ľudí. Uviedol to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. „Slovákom v zahraničí sme od šiestej rozposlali v spolupráci s mobilnými operátormi vyše 110-tisíc esemesiek," uviedol v tejto súvislosti Klus.

17:30 Hektárový požiar lesa nad hrebeňom Slavkovského štítu, neďaleko Hrebienku nad Starým Smokovcom sa podarilo v nedeľu lokalizovať a uhasiť. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca ministerstva. Rezortný šéf Ján Mičovský avizoval, že sa preverí nákup protipožiarneho kamerového systému, pod dozorom ktorého je spomínaná oblasť. 

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:20 Premiér má na pondelkovom zasadnutí vlády navrhnúť prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb, a to od 8. apríla do 13. apríla, s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci. Informoval o včera po stretnutí s lekárskymi odborníkmi. Opatrenia majú zabrániť riziku regresu doterajšieho trendu minimalizácie šírenia nového koronavírusu.

17:10 Vyjadrenie ministra práce Milana Krajniaka. 

16:16 Krízový štáb rozhodol o tom, že všetci, ktorí sa vracajú zo zahraničia, musia ísť do povinne karantény. Potvrdil pred rokovaním vlády minister vnútra Roman Mikulec. „Momentálne striktne platí 30 kilometrov,“ uviedol a dodal, že situácia sa mení z hodiny na hodinu.

16:09 Slovensko má druhú obeť koronavírusu

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o druhom úmrtí na koronavírus. Ide o pacientku, ktorá bojovala o život niekoľko dní. Mala nad 65 rokov a mala aj ďalšie ochorenia. „Dnes ráno boj o život prehrala,“ povedal Krajčí. Prvou obeťou bol pacient z Bojníc. 

13:47 Premiér má už len týždeň na predloženie programového vyhlásenia vlády. Urobiť tak má do budúceho pondelka. Zatiaľ sú známe len niektoré oblasti, ktoré by v ňom mali byť. Reflektovať by malo aj na dôsledky krízy spôsobenej šírením nového koronavírusu. Dnes by mal šéf parlamentu predložiť aj znenie Koaličnej zmluvy.

13:07 Rokovanie vlády začne o 16-tej, teda po stretnutí s prezidentkou. 

12:32 Rokovanie vlády by malo začať o druhej. V tom čase sa má premiér a šéf parlamentu stretnúť s prezidentkou Čaptuovou. 

12:25 Dôležité podľa odborárov aj premiéra je, aby sa zabránilo masívnemu prepúšťanie zamestnancov a tým aj spomaleniu nárastu nezamestnanosti. 

Premiér Matovič sa stretol s odborármi, dôležité je zabrániť masívnemu nárastu nezamestnanosti (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:20 Čakáme na potvrdenie EK o pravidlách pomoci firmám

Do niekoľkých dní bude mať Slovensko od Európskej komisie odpoveď, či bude môcť rovnaké podmienky pomoci ako pre malé firmy uplatniť aj pre tie veľké, povedal premiér. Doteraz bola maximálna suma takejto pomoci limitovaná európskymi pravidlami, SR o tom ale s EK intenzívne rokuje. 

12:18 O kurzarbeite sa bavili „akademicky“. „Dohodli sme sa, že naše výrobné zväzy budú pokračovať v rokovaní s ministerstvom hospodárstva,“ povedal Magdoško v súvislosti s tým, či sa im pozdáva výška schválenej a navrhovanej pomoci pre firmy a ich zamestnancov.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:14 Žiadne opatrenia zatiaľ neoznámili, sociálny dialóg má pokračovať. Vláda rokovala o dohode s odborármi. „Minister hospodárstva aj ďalší ministri sa stretli so zamestnávateľmi. My sme nekričali ani neplakali, šli sme svojou cestou, dohodli sme si stretnutie a som rád, že sa to udialo,“ odpovedal Magdoško na otázku, prečo neprebiehajú rokovanie tripartitne, teda aj so zamestnávateľmi. 

12:08 Magdoško na úvod poďakoval premiérovi aj všetkým, ktorí sa rokovania zúčastnili. Na dnešnom rokvoaní sa venovali sociálnemu dialógu, zachovaniu zamestnanosti, kolektívnemu vyjednávaniu. „Dohodli sme sa, že budeme mať možnosť predložiť pripomienky k programovému vyhláseniu vlády,“ uviedol. Zmena legislatívy by zároveň nemala byť robená bez sociálneho dialógu.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:07 „Spoločne si uvedomujeme, že sme na jednej lodi a som rád, že sme na tejto úrovni sociálny dialóg začali. Odborárov považujeme za veľmi blízkych partnerov vlády,“ uviedol Matovič s tým, že je potrebné čo najviac znížiť mieru prepúšťania.

12:05 Matovič v úvode privítal Magdoška. „Sociálny dialóg je dôležitý v prípade sociálneho mieru. O to viac je dôležitý v krízových situáciách,“ uviedol na úvod. 

Na stretnutí boli prítomní aj minister práce Milan Krajniak, minister financií Eduard Heger či Jana Kiššová. Predseda OZ KOVO Emil Machyna uviedol, že s vládou rokujú o podmienkach pomoci pre podniky. 

Galéria: Rokovanie s KOZ SR

Potravín máme dostatok

Premiér sa dnes zúčastnil aj pravidelného rokovania krízového štábu ministerstva pôdohospodárstva. Experti agrorezortu so zástupcami poľnohospodárov, spracovateľov potravín a slovenských i zahraničných obchodníkov na ňom rokovali o aktuálnom vývoji v agrosektore na Slovensku i v zahraničí. „Dnes na krízovom štábe ministerstva pôdohospodárstva obchodníci potvrdili dostatočné zásoby potravín na skladoch na Slovensku. Čo je tiež pozitívne pre boj s pandémiou, znížila sa aj frekvencia nakupovania obyvateľmi. Ľudia si nakupujú viac počas jednej návštevy obchodu,“ povedal Matovič.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: MPaRV SR)

„Obchodníci nám potvrdili, že Slováci sa zároveň predzásobili potravinami. Napríklad ryže nakúpili Slováci za prvý štvrťrok toľko, ako za 10 mesiacov roku minulého. Menej však obyvatelia nakupujú vysokofrekvenčný sortiment ako je pečivo, cukrovinky, či kvety. Pokles veľkonočného sortimentu je medziročne až okolo úrovne 50 percent,“ ozrejmil šéf rezortu pôdohospodárstva Ján Mičovský. Po výraznom náraste nákupu potravín v marci sa situácia v obchodoch stabilizovala. Distribúcia potravín už prebieha plánované a distribučné sklady obchodníkov s potravinami sú dostatočne zásobené nielen čerstvými, ale aj trvanlivými potravinami.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: MPaRV SR)

Kritika odborárov

KOZ SR minulý týždeň  kritizovala prístup novej vlády k sociálnym partnerom. Ako uviedol Marián Magdoško, nástupom novej vlády sociálny dialóg skončil, ich správanie považuje za aroganciu moci.
Ako uviedol Magdoško, 23. marca listom kontaktoval predsedu vlády Igora Matoviča aj predsedu parlamentu Borisa Kollára, v ktorom ich žiadal o stretnutie vzhľadom na súčasnú kritickú situáciu okolo nového koronavírusu. Doteraz však na list nikto nereagoval.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

„Prijímajú sa novely Zákonníka práce o nás bez nás,“ kritizuje Magdoško a upozorňuje, že ak vláda nebude so sociálnymi partnermi komunikovať, zväz nebude vedieť garantovať sociálny zmier v spoločnosti. Vláde odkazuje, že ich kľúčovými požiadavkami sú zachovanie zamestnanosti v čo najväčšej miere, urýchlené vymenovanie nových členov vlády v tripartite a predseda tripartity by mal urýchlene zvolať mimoriadnu tripartitu. „Je to otázka 15 minút a sedíme,“ dodal Magdoško.

KORONAVÍRUS Rokovanie vlády: Slovensko
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Chaos v prijímaní opatrení

Takisto kritizuje chaos v prijímaní opatrení a fakt, že niektoré z nich môžu byť diskriminačné. Podľa neho je nespravodlivé, že matka s dieťaťom na OČR dostane 55 % svojej mzdy, pričom zamestnanec, ktorý nepracuje preto, lebo je prevádzka nútene zavretá, dostane 80 % svojej mzdy.
Viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová dodala, že komunikácia so sociálnymi partnermi v prípade prijímania opatrení môže byť prínosná, vzhľadom na ich skúsenosti. Vyjadrila obavy z toho, že môže dôjsť k masívnemu prepúšťaniu a masívnemu nárastu nezamestnanosti.

Pritom keby vláda so sociálnymi partnermi komunikovala, mohli by sa vyhnúť mnohým otázkam a nejasnostiam, ktoré vychádzajú z už prijatých opatrení. Ako dodala, KOZ SR očakávala s balíkom „prvej pomoci“ aj súbežný balík opatrení, ktorý by pomohol zamestnancom. Ďalej vyslovila obavy, že medzi opatreniami sú aj také, ktoré s krízou nesúvisia. „Vyzývame na to, aby akákoľvek pomoc bola rýchla, s nízkou administratívnou záťažou. Ideálne je v tejto chvíli plošné a univerzálne riešenie, ktoré práve odbúra nadmernú administratívnu záťaž,“ dodala Uhlerová.

Odborári ďalej upozornili na fakt, že nie všetci zamestnávatelia dodržiavajú pravidlá. Napríklad starostovia niektorých obcí nútia zamestnancov materských škôl chodiť do práce. Taktiež uviedli, že listami budú kontaktovať príslušné ministerstvá, aby sa do budúceho programového vyhlásenia vlády dostal aj sociálny aspekt od sociálnych partnerov.

Viac o téme: Igor MatovičKonfederácia odborových zväzov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu