Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dnešný parlament prekvapil: Blahovi miesto vo výbore uchmatol Dostál

Parlament dnes rokuje o ďalších vládnych návrhoch. Zobraziť galériu (4)
Parlament dnes rokuje o ďalších vládnych návrhoch. (Zdroj: Kancelária NR SR)

BRATISLAVA - Národná rada a jej poslanci dnes opäť pokračujú na ďalšom mimoriadnom zasadaní. To sa intenzívne uskutočňuje už od plného prepuknutia svetovej pandémie nového koronavírusu v snahe schváliť čo najviac noviel z dielne vlády, ktoré reagujú na nepriaznivú ekonomickú aj zdravotnú situáciu. Včerajšie zákony z rezortov práce, vnútra a financií dnes prešli do druhého čítania. Dianie sledujeme ONLINE.


  • dnes o 14:00 pokračuje rokovanie na 4. schôdzi parlamentu
  • novely zákonov z ministerstiev vnútra, práce a financií dnes prechádzajú do druhého čítania, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) avizoval úpravu zákonníka práce, spomenul aj moratórium na výpovede
  • návrhy vnútra od Romana Mikulca boli kritizované aj koaličnými poslancami kvôli hlasovaniu "per rollam"
  • parlament stále nemá zvolených šéfov výborov ľudských práv a výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, včera sa opäť nepodarilo zvoliť ani Ľuboša Blahu a ani Mariana Kotlebu, na ľudskoprávny výbor bude kandidovať Ondrej Dostál z SaS, Juraj Gyimesi z OĽaNO by zas mal obsadiť výbor na kontrolu vojenského spravodajstva
  • Dostál hovorí, že ide o dočasné riešenie, aby boli obsadené výbory, kým sa nezvolia noví predsedovia

NAŽIVO Rokovanie parlamentu:


ONLINE

21:22 Rokovanie končí. Ďakujeme, že ste s nami sledovali dianie ONLINE.

21:20 Zvolení neboli Marian Kotleba ani Juraj Gyimesi.

21:13 Parlament zvolil Ondreja Dostála za predsedu ľudskoprávneho výboru.

20:28 O posty predsedov sa uchádzajú Ondrej Dostál z SaS, Juraj Gyimesi z OĽaNO. Dostál sa uchádza o post predsedu ľudskoprávneho výboru a Gyimesi o post predsedu výboru pre kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. Ak však budú zvolení, pôjde len o dočasné predsedníctvo. V prípade, že budú vybraní noví, parlamentom akceptovaní predsedovia zo strán Smer-SD a ĽSNS, vzdajú sa v prospech týchto predsedov.

20:21 Parlament v tejto chvíli pristúpil k opätovnému tajnému hlasovaniu o zvyšných výboroch.

18:59 Poslanci budú o súbore opatrení z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s ochorením COVID-19 hlasovať až na nasledujúcej schôdzi parlamentu. Na presunutí hlasovania sa zhodli štyri poslanecké kluby. (tasr)

18:50 V parlamente nastala pomerne napätá atmosféra po vystúpení poslanca Mareka Šefčíka z OĽaNO, ktorý kritizoval Smer a ĽSNS.

18:24 Bol schválený návrh na vyhlasenie niektorých mimoriadných opatrení v oblasti financií v čase ochorenia Covid-19.

18:22 Bol schválený návrh zakonníka práce. Za návrh bolo 136 poslancov.

18:19 Národnej rade boli doručené 2 nové návrhy zákonov z dielne sociálnych vecí a zdravotníckej oblasti. O týchto bude parlament rokovať zajtra od 9:30

15:27 Peter Pellegrini hovorí o tom, že má informácie, že vláda chce do pléna parlamentu predložiť ďalšie tri zákony. "Čím skôr odtiaľto odídeme, tým lepšie pre nás všetkých," apeloval Pellegrini na niektorých poslancov, ktorí pridlho rečina pri pulte vzhľadom na súčasnú situáciu.

14:56 Poslanec Ondrej Dostál v pléne opäť kritizuje, podobne ako včera, časť zákona, ktorá podľa jeho slov okliešťuje "otvorené vládnutie". "Schválením tohto zákona urobíme vládnnutie menej otvoreným, ako je nevyhnutné," tvrdí predseda OKS, ktorý naráža na spomínané uznesenia "per rollam".

Dnešný parlament prekvapil: Blahovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

14:38 Prechádza sa na druhé čítanie zmene zákonov v oblasti ministerstva vnútra. V pléne je Roman Mikulec.

Galéria: 4. schôdza parlamentu

 

14:25 Exminister práce Ján Richter v pléne víta ústupky, ktoré Milan Krajniak v novele urobil oproti pôvodnej verzii novely.

14:09 Parlament rozhodol, že dnes bude musieť rokovať aj po 19tej hodine, až kým nedôjde k prerokovaniu všetkých bodov schôdze.

14:04 Kollár vyzýva poslancov, aby nosili cez respirátory aj rúška, alebo len rúška. "Vtedy chránite aj ostatných, nie len seba," povedal Kollár. Predseda NR SR zaradil body voľby nových predsedov zvyšných výborov až po odhlasovaní vládnych zákonov.

Dnešný parlament prekvapil: Blahovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

14:03 Boris Kollár otvára druhý rokovací deň 4. schôdze.

11:01 Predseda NR SR Boris Kollár presúva začiatok schôdze na 14:00, pretože výbory stále rokujú.

10:22 Schôdza by mala dnes pokračovať o 11:00.

Začalo to Matovičovým prejavom, pokračovalo tretím neúspechom Blahu a Kotlebu

Včera bolo v parlamente tiež rušno. Kým začala schôdza bolo jasné, že sa budú voliť zvyšní členovia výborov. Ľuboš Blaha zo Smeru a Marian Kotleba z ĽSNS však opäť neprešli. Nasledovalo mimoriadne vystúpenie Igora Matoviča, ktorým apeloval hlavne na opozíciu, no neodpustil si kritiku doteraz vládneho Smeru. Premiér ich okrem iného nazval aj hyenami.

"Prišiel som sem, lebo ma mrzí váš prístup. V dobe, keď sa parlamenty vo svete spájajú a všetci si uvedomujú, že sú na jednej lodi. Vy k nám sa správate ako hyeny. Keď nás bez akýchkoľvek dôkazov obviňujete, ubližujete predovšetkým vlastným voličom. Prišiel som na začiatok tejto schôdze, aby som vás vyzval, aby sme odložili politikárčenie. My tie politické tričká odložiť vieme," povedal včera v pléne premiér Igor Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Keďže však na premiéra nemôžu poslanci reagovať, technicky to zobral pod svoje krídla podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý má tiež zákonnú možnosť v pléne kedykoľvek vystúpiť. Matoviča vyzval, aby nepolitikárčil. "Je to vaša politická schizofrénia pán Matovič. Vyzvali ste nás na politickú kultúru, ale ešte predtým ste nám dobre nabrýzgali," povedal expremiér Matovičovi.

Prvé čítania a kritika per rollam

Potom nasledovali prvé čítania zákonov z dielní práce, vnútra a financií. Najväčšiu kritiku si odniesla hádam novela Romana Mikulca, ktorý navrhol aj hlasovanie per rollam, voči čomu sa postavili aj koaliční poslanci z SaS ako napríklad Ondrej Dostál či Peter Osuský. Mikulec pripustil pozmeňovacie návrhy, ktoré tento návrh osekajú. Ten okrem iného priniesol aj novelu videokonferenčných zasadaní obecných zastupiteľstiev, no viacerí poslanci mu prízvukovali, že nie každá obec má na takéto niečo technické vybavenie.

Viac o téme: Ondrej DostálĽuboš BlahaKoronavírusMarian KotlebaParlamentJuraj Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu