Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Veľké ekonomické opatrenia vlády majú trhliny! Odborníci varujú: Znižovanie platov nezastavia

Zora Jaurová Zobraziť galériu (4)
Zora Jaurová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič spolu s ministrom hospodárstva, práce a financií predstavili prvý balík ekonomických opatrení. Ide o sedem opatrení pre zamestnancov, firmy a živnostníkov. Viacerí odborníci však mali problém s adresnosťou opatrení. Členka Progresívneho Slovenska Zora Jaurová vidí v opatreniach podobný problém.

Podľa Jaurovej budú ekonomické opatrenia fungovať len vtedy, ak sa v nich nájdu všetci. Vláda cez víkend predstavila prvých sedem ekonomických opatrení, ktoré by mali pomôcť v časoch pandémie koronavírusu. Matovič by mal spolu s ministrami predstaviť aj ďalšie balíky. 


KORONAVÍRUS Tento balík opatrení má zachrániť slovenskú ekonomiku! Ivan Mikloš vidí jeden veľký problém


Ekonomické opatrenia nemajú jasné kontúry

„Ekonomické opatrenia, ktoré vláda predstavila, ešte nemajú presné kontúry a detaily, už teraz však vieme povedať, že mnohé ekonomické sektory sa v nich nenašli,“ napísala na sociálnej sieti Jaurová, ktorá pôsobí ako prezidentka spoločnosti Creative Industry Forum. Vo firme zbierajú dáta a postrehy zo sektora kreatívnej ekonomiky. „Na základe nich je jasné, že ani časť týkajúca sa firiem, ani opatrenia pre živnostníkov a ľudí v slobodnom povolaní sa nedotkne veľkej časti ľudí pracujúcich v tomto segmente,“ uviedla. 

KORONAVÍRUS Veľké ekonomické opatrenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ich problémy sú však podľa Jaurovej rovnaké, aké majú aj iné firmy a SZČO, pracujúci napríklad v službách či turizme. „Logika podpory, ktorú vláda predstavila, sa totiž zameriava na firmy s fyzickými prevádzkami a živnostníkov, ktorí majú plus-mínus pravidelné mesačné tržby. Čiže napríklad prevádzkovateľ galantérie alebo stánku s rýchlym občerstvením,“ napísala. 


Viac o koronavíruse >>


V návrhoch chýbajú niektoré opatrenia

„Veľká časť právnických osôb však nemá fyzické „prevádzky“, ktoré by boli zavreté, ale poskytujú a predávajú služby ďalším subjektom. Takéto firmy, napríklad pôsobiace v oblasti mediálneho trhu, sú tiež zamestnávateľmi a dnes zaznamenávajú obrovský prepad príjmov,“ myslí si Jaurová. Podľa jej slov je preto veľmi dôležité neviazať opatrenia pre firmy v podobe kompenzácie mzdy zamestnancov na fyzické prevádzky, ale na výpadky príjmov v dôsledku krízovej situácie.

KORONAVÍRUS Veľké ekonomické opatrenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Kreatívnu ekonomiku tvorí množstvo profesií a ekonomických činností, ktoré zaznamenali zo dňa na deň výpadok prakticky na nulu bez toho, aby im niekto „zavrel prevádzku“,“ konštatuje Jaurová. U veľkej časti SZČO nielen v tejto časti ekonomiky zároveň nejde o výpadok tržieb, ktoré je možné verifikovať cez e-kasu, ale iných typov príjmov, ktoré nemajú pravidelný mesačný charakter a ich reálnu výšku je možné zistiť iba cez mesačný priemer ročných príjmov, uviedla. „V návrhoch chýbajú opatrenia, ktoré by pomohli preklenúť aktuálne problémy s cashflow či zásadné riešenie daňových a odvodových povinností, ktoré sú dnes pre mnohých likvidačné.“

Bude to náročné

Bez toho, aby sme poznali detaily môžeme podľa Jaurovej s istotou povedať, že opatrenia budú administratívne náročné, ich detaily stále nie sú jasné a finančná pomoc nebude rýchla. „My však potrebujeme okamžité a jasné kroky. Opatrenia, ktoré vynechajú významnú časť ekonomických aktérov, nebudú efektívne a môžu spôsobiť ďalšie problémy. Na základe údajov zo sektora kreatívnej ekonomiky a opatrení, ktoré zavádzajú iné krajiny, sme dokázali definovať efektívnejšie a jednoznačnejšie kroky, ktoré pokryjú oveľa zásadnejšie aj rôzne iné typy profesií, pracujúcich ako SZČO. Mnohé z nich je možné vztiahnuť aj na jednosobové s.r.o., ktoré tiež spĺňajú podmienku samozamestnávania,“ napísala. 

KORONAVÍRUS Veľké ekonomické opatrenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jaurová následne prezentovala opatrenia pre SZČO a ľudí v slobodných povolaniach, ktoré sú podľa nej a jej spoločnosti pre túto skupinu adresnejšie.

- Zavedenie okamžitého zdaniteľného príspevku pre všetkých, ktorých podnikanie bolo znemožnené alebo výrazne obmedzené v dôsledku opatrení proti epidémii vo výške 80% z jednej dvanástiny priemerného daňového základu za posledné tri roky (toto opatrenie je možné obmedziť hornou hranicou posudzovaného príjmu),

- zrušenie povinnosti platiť sociálne a zdravotné odvody na dobu x mesiacov,

- možnosť odkladu platby DPH a preddavkov na daň na obdobie x mesiacov,

- poskytnutie bezúročných pôžičiek (na prevádzkové náklady) s odkladom platieb na minimálne 6 a viac mesiacov,

- možnosť odkladu splátok hypoték a úverov na 3 mesiace bez sankcií.

Nedostatočne rýchla pomoc je zbytočná

„Akákoľvek pomoc, ktorá nebude veľmi rýchla, plošná a jednoznačne definovaná je dnes prakticky zbytočná,“ konštatuje Jaurová. Ak Slovensko nedokáže prijať opatrenia na úrovni európskych krajín, ktoré sa budú týkať všetkých ľudí, ostane podľa nej na chvoste a môže sa nám to veľmi rýchlo vypomstiť. 

„Je preto veľmi dôležité, aby sa v návrhoch opatrení, ktoré pôjdu v utorok do parlamentu našli naozaj všetci, ktorí to potrebujú. Je nevyhnutné doplniť do okruhu prijímateľov pomoci osoby a firmy, ktoré z nich pri aktuálnom znení vypadli,“ dodala. 

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkKoronavírusZora JaurováEkonomické opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu