Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záver marca prinesie mimoriadne nepríjemné počasie: Varovania meteorológov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Začiatok týždňa sa bude niesť v poriadne chladnom počasí. Slovenský hydrometeorologický ústav zároveň upozorňuje na výstrahu prvého stupňa pred vetrom, ktorý sa v pondelok vyskytne vo viacerých okresoch na Slovensku.

Vietor, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 50 kilometrov za hodinu a v nárazoch rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu, sa vyskytne v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Piešťany, Hlohovec, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Komárno, Poprad, Košice okolie, Košice mesto, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Trebišov a Sobrance.

Meteorologické výstrahy na pondelok
Zobraziť galériu (2)
Meteorologické výstrahy na pondelok  (Zdroj: SHMÚ)

"Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," informovali meteorológovia.

Varovanie pred snežením 

SHMÚ upozorňuje na výstrahu prvého stupňa pred snežením a ojedinelými snehovými jazykmi a závejmi na severe Slovenska. SHMÚ na to upozornil na svojej webovej stránke. Snežiť má od 20.00 h do pondelňajšieho rána 30. 3. v okresoch Čadca, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok.

Podľa meteorológov by malo v okresoch napadnúť okolo desiatich centimetrov nového snehu. Meteorológovia tiež pripomínajú, že tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity, no ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


Predpoveď počasia na pondelok

Počasie v pondelok by malo byť zamračené a na severe hrozí miestami sneženie. Teploty 2 až 7 stupňov C. Na západnom Slovensku by mala panovať prevažne zamračená obloha. Najnižšie ranné teploty 2 až -1 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C. Podobné počasie by malo úradovať aj na strednom Slovensku, kde by najnižšie ranné teploty mali dosiahnuť len 1 až -4 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C. Na východnom Slovensku by takisto malo byť zamračená obloha. Najnižšie ranné teploty 1 až -3 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C. Na horách vo výške 1000 m má byť prevažne zamračené počasie a sneženie. Najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná -1 stupeň C. Vo výške 1500 m meteorológovia predpovedajú prevažne zamračené počasie a sneženie. Najnižšia ranná teplota -7 a najvyššia denná -5 stupňov C.

Otepliť by sa malo až koncom týždňa, kedy teploty podľa predpovede SHMÚ vystúpia na 12, až stupňov Celzia. 

Viac o téme: PočasieVietorSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu