Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Zásielka z Číny priviedla politikov do vytrženia: Nedočkavý Richard Sulík na letisku

Richard Sulík bol pri tom, ako sa náklad vykladal na letisku M. R. Štefánika v Bratislave.
Richard Sulík bol pri tom, ako sa náklad vykladal na letisku M. R. Štefánika v Bratislave. (Zdroj: Facebook/Richard Sulík, NATO)

BRATISLAVA - Na Slovensko ešte včera večer dorazilo niekoľko ďalších ton zdravotníckeho materiálu. Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu obrany, obsahom zásielky z Číny sú ochranné rúška, rukavice a tiež ochranné odevy. Prišli v jednom z obrích lietadiel An-124 Ruslan, ktoré nieslo túto gigantickú pomoc.

Už po prílete sa na mieste nachádzal aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý hovorí, že času je málo, no táto zásielka by mala významne pomôcť krajine.

Do vykladania zapriahli aj armádu

S vykladaním a následnou prepravou tovaru do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali vojaci. „Profesionálni vojaci dnes v priestoroch bratislavského letiska pomáhali s prepravou zdravotníckeho materiálu, ktorý je určený na pomoc v boji s koronavírusom. Som preto veľmi rád, že naši vojaci sú v súčasnosti oporou, s ktorou môžu občania Slovenska počítať,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Dovoz zdravotníckeho materiálu bol zorganizovaný prostredníctvom NATO programu SALIS s využitím veľkokapacitného transportného lietadla.

Galéria: Prílet lietadla Antonov An-124 Ruslan s ochrannými prostriedkami

O prílete materiálu na Slovensku informuje aj NATO

Včerajší náklad dnes ráno na sociálnej sieti odprezentovalo aj NATO. "Na letisku v Bratislave pristálo lietadlo Antonov AN-124 so 48 tonami lekárskeho materiálu. Nákladné lietadlo je súčasťou medzinárodného strategického riešenia leteckej prepravy alebo programu SALIS, ktorý riadi NATO. Dodávky, vrátane tvárových masiek, chirurgických rukavíc a ochranných oblekov, pochádzali z mesta Tianjin v Číne," píše severoatlantická aliancia na Facebooku.

Ďalších 45 ton je teraz podľa NATO na ceste do rumunskej Bukurešti. "Ďalší náklad, vrátane 100 000 ochranných oblekov, má dnes doraziť do Bukurešti z Kórejskej republiky. Výbava bola obstaraná rumunskou vládou ako súčasť snáh o boj proti účinkom pandémie koronavírusu," píše NATO.

Pre ochorenie u nás platí mimoriadny stav

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia škôl do odvolania. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť.

Ruslan 3 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Každú nedeľu budú zatvorené aj potraviny, drogérie, lekárne, predajne tlače či krmív pre zvieratá. Dôchodcovia budú mať na nákupy vyčlenený čas od 9:00 do 12:00. Zavádza sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Aktuálne je na Slovensku potvrdených 216 prípadov koronavírusu.

Viac o téme: PomôckyLietadloRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu