Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS ONLINE Počet nakazených na Slovensku stúpol! Máme 226 prípadov

Premiér Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Premiér Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Aktuálne máme spolu 226 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Na Slovensko v stredu dorazilo ďalších 74 ton zdravotníckeho materiálu, obsahom zásielky z Číny sú ochranné rúška, rukavice a tiež ochranné odevy. Poslanci tiež schválili zavedenie pandemického ošetrovného a poskytovanie príspevkov na udržanie pracovných miest.

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse

Koronavírus úrad vlády

ONLINE

22:00 Vážení čitatelia, tento online o koronavíruse na Slovensku sa skončil. Ďakujeme, že ste dianie sledovali spolu s nami. Dobrú noc.

21:43 Z Izraela repatriovali 43 Maďarov, na palube boli aj občania SR

Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti vo štvrtok pristálo lietadlo, ktorým z Izraela v súvislosti s pandémiou koronavírusu repatriovali 43 maďarských občanov. Na palube bolo aj 31 občanov Slovenska, Česka, Nemecka a Rakúska, uviedol na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

19:30 Fiľakovo bude nakupovať seniorom a odloží povinnosť zaplatiť miestne dane

Nákupy pre seniorov a posunutie termínu na zaplatenie miestnych daní, to sú dve z najnovších opatrení, ktoré zavádza samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o nich hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová. (TASR)

18:53 V piatok 27. marca očakáva ministerstvo zahraničných vecí návrat Slovákov z Dánska a USA

V piatok 27. marca očakáva ministerstvo zahraničných vecí 50 občanov, ktorí pricestujú z Kodane a 160 Slovákov z USA. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Martin Klus (SaS). Dodal, že okrem slovenských občanov budú pasažiermi tohto repatriačného letu aj občania Maďarska, Slovinska a Česka. Dnes sa očakáva prílet najväčšieho počtu občanov SR z Havany. Tajomník poznamenal, aby občania využívali elektronickú komunikáciu, keďže telefonické linky sú preťažené.

18:45 MZV zvažuje využiť na repatriácie aj letku rezortu vnútra

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zvažuje využiť na ďalšie repatriácie Slovákov v zahraničí letku Ministerstva vnútra (MV) SR. Let si budú musieť repatriované osoby hradiť. Do stredy (25. 3.) sa podarilo MZVaEZ dostať na Slovensko späť viac ako 1500 občanov. Informoval o tom štátny tajomník MZVaEZ Martin Klus. Celý článok nájdete TU >> (TASR)

KORONAVÍRUS ONLINE Počet nakazených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

17:58 Prezidentka schválila zmeny v justícii

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. Viac sa dozviete v našom článku >> (TASR)

17:30 OS SR nasadili ďalších vojakov do zmiešaných hliadok pred nemocnice

Ozbrojené sily (OS) SR nasadili ďalších vojakov do zmiešaných hliadok pred nemocnice v slovenských mestách. Vojaci tiež pomáhali s podporou a ochranou karanténnych centier a imunologickej kliniky na bratislavských Kramároch. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič. (TASR)

17:08 Najväčšie limity má SR v odberoch vzoriek, tvrdí epidemiologička 

Najväčšie limity má Slovensko v odberoch vzoriek, myslí si epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, ktorá je od vypuknutia epidémie dennodenne v centre diania. Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller. Viac sa dočítate v našom článku >> (TASR)

16:56 Stredná škola Policajného zboru sa stala dočasným karanténnym centrom

Stredná odborná škola Policajného zboru (SOŠ PZ) v Pezinku sa stala jedným z dočasných karanténnych centier pre repatriovaných Slovákov zo zahraničia. V stredu (25. 3.) ráno tam bolo umiestnených vyše 80 občanov, tí boli repatriovaní z krajín Európskej únie, ako Slovinsko a Česko, ale aj z krajín ako Filipíny či Kambodža. Všetci budú 14 dní v karanténe sledovaní z dôvodu šírenia nového koronavírusu. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Pezinka Igor Hianik. (TASR)

16:48 Vo štvrtok pristálo ďalšie lietadlo s pomocou od J&T a EPH

Vo štvrtok popoludní pristálo štvrté lietadlo s pomocou od J&T a EPH a priviezlo 25-tisíc ochranných okuliarov a 50-tisíc ochranných odevov. Určené sú pre Českú a Slovenskú republiku. Jeden zo zakladateľov J&T Patrik Tkáč však upozorňuje, že im začína chýbať súčinnosť konkrétnych inštitúcií v SR. Chýba im protipodpis na darovacej zmluve, bez ktorého začína tlak v ČR aj SR napríklad pre clo.

16:38 Na ministerstve školstva spustili vo štvrtok poradenské call centrum

Učitelia a rodičia sa môžu od štvrtka obracať so svojimi otázkami k aktuálnej situácii šíriacej sa epidémie nového koronavírusu na odborníkov call centra rezortu školstva. K dispozícii im bude v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 138 033 alebo emailovej adrese helpdesk@iedu.sk. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

16:27 Nemocnica v Poprade dostala pomoc od mesta, ľudí a viacerých spoločností

Nemocnica Poprad získala od viacerých darcov rúška a ďalšie ochranné pomôcky, ktorých mala nedostatok. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pomoc neustále pribúda a budú ju aj naďalej prijímať, lebo nikto nevie, na čo sa ďalej pripraviť a čo môžu očakávať. (TASR)

16:17 Dobrovoľníci z detskej železnice začínajú s bezplatnými rozvozmi nákupov

S bezplatným rozvozom nákupov pre seniorov začali vo štvrtok dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) Detská železnica Košice. Skúšobná prevádzka potrvá do 8. apríla. Objednávky budú prijímať aj od zdravotne postihnutých a osamelých ľudí alebo matiek s veľmi malými deťmi. Informoval o tom predseda OZ Ľubomír Lehotský s tým, že obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom zasiahnu aj detskú železnicu. (TASR)

16:13 Korčok sa vrátil na Slovensko, momentálne je v povinnej 14-dňovej karanténe

Budúci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) sa v utorok (24. 3.) vrátil zo Spojených štátov amerických na Slovensko. Momentálne je v povinnej 14-dňovej domácej karanténe. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga. Viac v našom článku >> (TASR)

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

16:07 Karanténa na 14 dní bude platiť aj pre Slovákov, ktorí cestujú do Poľska za prácou.

Od piatka 27. marca platí povinná 14-dňová karanténa aj pre Slovákov, ktorí pracujú v Poľsku. Česko je možné využiť pri návrate zo zahraničia ako tranzitnú krajinu. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí (MZV) na svojej webovej stránke. Do 13. apríla je možné prekročiť slovensko-poľskú hranicu na dvoch cestných priechodoch: Barwinek - Vyšný Komárnik a Chyžné - Trstená. Tranzit Slovákov cez územie Česka je možný na základe uznesenia českej vlády, ktorým boli stanovené výnimky zo zákazu vstupu cudzincov na ich územie. Viac v našom článku >> (TASR)

15:53 RegioJet prepraví občanov Českej republiky zo Slovenska domov autobusmi

Autobus RegioJetu z Košíc má odchod z autobusovej stanice 30. marca o 6:45, pôjde cez Prešov, Žilinu a Trenčín do Brna. V centre Juhomoravského kraja je možné využiť vlakové spojenie dopravcu do Prahy s odchodom o 17:09. Autobus spoločnosti z Bratislavy odíde z autobusovej stanice v pondelok o 13:00, z Brna sa dá pokračovať spomínaným vlakom do Prahy. 

15:44 SAD Žilina opäť preventívne dezinfikuje takmer 300 autobusov

Prvá etapa dezinfekcie, ktorá má znížiť riziko šírenia nového koronavírusu, sa uskutočnila na začiatku marca. Dezinfikuje sa metódou elektrostatického postrekovania. Do vnútorných priestorov autobusov sa rozpráši elektrostatický roztok, ktorý má oproti iným bežne používaným dezinfekciám v autobusoch lepšiu priľnavosť kvapaliny k povrchu.

15:26 O portál ucimenadialku.sk je zo strany pedagógov a rodičov enormný záujem

Počas dňa ho navštívilo 119.602 návštevníkov, počet pozretí jednotlivých stránok sa pohyboval na úrovni 588.678 vzhliadnutí. Skonštatoval to rezort školstva.

15:18 Počet pozitívne testovaných v prešovskej nemocnici stúpol na 16, pribudli tri nové prípady

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove zaznamenali 26. marca ďalšie tri pozitívne testy pacientov na prítomnosť koronavírusu. Nákaza sa potvrdila u pacientov, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Počet pozitívne testovaných pacientov v prešovskej nemocnici tak stúpol na 16. Viac informácií prinášame v našom článku.

14:56 V nemocniciach pomáhajú aj budúci zdravotníci z Prešovskej univerzity

Celkovo 30 študenti z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove vypomáhajú ako dobrovoľníci v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Fakulta taktiež disponuje 3D tlačiarňou a pre zdravotníkov bezplatne vyrába PET-G štíty.

14:34 Letka NATO na Slovensko v stredu priviezla 48 ton medicínskeho materiálu

Letka NATO priviezla na Slovensko v stredu v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu 48 ton medicínskeho materiálu ako masky, ochranné obleky a rukavice. Lietadlo ďalej pokračovalo so 45 tonami medicínskeho materiálu do rumunského hlavného mesta Bukurešť.

14:22 V okrese Stará Ľubovňa potvrdili prvý pozitívny prípad koronavírusu

Nákaza sa preukázala pri testovaní ženy s cestovateľskou anamnézou. Na svojej sociálnej sieti o tom informovali Ľubovnianske noviny. „Podľa našich zistení pacientka pracovala v Rakúsku ako opatrovateľka. Na Slovensku mala dodržiavať karanténne pravidlá, zodpovední všetko potrebné zmapovali a zabezpečili,“ píšu noviny.

14:13 Pacientov pri vstupe do Kysuckej nemocnice preveria vo filtračnom stane

V stane zistia prostredníctvom dotazníka pacientovu anamnézu, zmerajú mu teplotu a dostane lístok. Ak bude mať zelený lístok, pustia ho do ambulancie alebo na urgentný príjem. Oranžový alebo modrý lístok dostane pacient, ktorý mohol byť v styku s niekým, u koho je podozrenie na ochorenie COVID-19. Pre ambulanciu to bude znamenať, že sa musí pripraviť, zabezpečiť si ochranné pomôcky a na základe toho pacienta vyšetriť. Pacienta s červeným lístkom už nikam nepustia. Izolujú ho bokom, lebo je vysoká pravdepodobnosť, že môže mať pozitívny test na ochorenie COVID-19.

13:58 V Košickej nemocnici je momentálne len jedna pacientka s ochorením COVID-19

Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) je hospitalizovaná len jedna pacientka s potvrdeným ochorením COVID-19 a jej stav je momentálne stabilizovaný. „Ďalší dvaja hospitalizovaní pacienti na výsledok testov čakajú a zvyšní hospitalizovaní sú negatívni. V stredu bolo na ambulancii vyšetrených spolu sedem osôb,“ uviedla hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková. Ako ďalej dodala na drive-in testovanie bolo v stredu nahlásených 35 pacientov, z tohto počtu prišlo na vyšetrenie 33 osôb.

13:27 Máme dvoch oficiálne vyliečených pacientov

Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čo to znamená? Pacient bol pozitívne testovaný na koronavírus, liečil sa v nemocnici alebo v domácej karanténe. Následne sa u neho prestali prejavovať príznaky a bol už bez akýchkoľvek prejavov. Po tom ešte musí byť dva týždne v karanténe bez príznakov a dvakrát testovaný negatívne. Vtedy to podľa šéfa zdravotníctva znamená, že pacient je vyliečený. Viac sa dozviete v našom článku.

13:22 Košické mestské zastupiteľstvo schválilo opatrenia, ktoré majú pomôcť v boji proti koronavírusu

Zo sumy 2,5 milióna eur pôjde na civilnú ochranu jeden milión eur, na sociálnu výpomoc 1,4 milióna eur a na dotácie pre poskytovateľov sociálnych služieb 100.000 eur. Z toho 2,4 milióna eur schválili prvou zmenou rozpočtu z rezervného fondu a zvyšných 100.000 eur z financií, ktoré boli určené pre občianske združenie Košická aréna. Podľa primátora Polačeka bude veľká časť z vyčlenených peňazí určená na pomoc seniorom, ktorí by mali zostať doma.

13:05 Trnavská automobilka nerozbehne výrobu v sobotu 28. marca, ako plánovala

Dôvodom je pokračujúca kríza, ktorá súvisí s koronavírusom. Automobilka o pokračovaní odstávky vo výrobe informovala zamestnancov s tým, že o vývoji situácie sa viac dozvedia v piatok. Automobilka aktuálne eviduje približne 4 500 zamestnancov. Groupe PSA v Trnave nevyrába od štvrtku 19. marca, aj keď koronavírus vo fabrike zistený nebol.

12:45 Pred každou nemocnicou bude odberné miesto na nový koronavírus

K vyšetreniu nového koronavírusu sa pripojí aj Asociácia súkromných laboratórií, aby sa výrazne denne zvýšil počet vyšetrených pacientov. Okrem toho sa tiež vytvorí pri každej nemocnici aj odberné miesto na nový koronavírus. Matovič uviedol, na Slovensku sme testovali za posledné dva týždne v priemere 300 ľudí denne, čo bolo hlboko pod kapacitu laboratórií a našej potreby.

12:25 BRÍFING premiéra Igora Matoviča, prítomní sú tiež zástupcovia laboratórií v SR, minister zdravotníctva SR, hlavný hygienik SR a členovia permanentného krízového štábu

Premiér znova prízvukoval, že chce masívnejšie testovanie na ochorenie COVID-19. Do testovania sa preto zapoja aj súkromné laboratóriá.

12:10 Dôvera darovala nemocniciam a záchrankám tisícky respirátorov

Zdravotná poisťovňa Dôvera zabezpečila respirátormi FFP2 za viac ako 100-tisíc eur zdravotnícky personál v 35 nemocniciach a záchranných službách z celého Slovenska. Ide o prvú časť pomoci z grantového programu Bojovníci za zdravie. Dnes dostal 250 respirátorov aj personál Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

11:59 Pristálo už tretie lietadlo s pomocou, J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200-tisíc respirátorov

V stredu pristálo v Pardubiciach tretie lietadlo s pomocou, J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200-tisíc respirátorov N95. Po stotisíc respirátorov určených pre Slovensko už vyrazili kamióny, čoskoro by mali byť k dispozícii ústrednému krízovému štábu pre ľudí v prvej línii.

11:51 O 12:00 sa očakáva vyhlásenie premiéra po kľúčovom stretnutí so zástupcami laboratórií

11:40 Slovenskí umelci sa pripojili k výzve #zostavamdoma

Slovenskí umelci Adam Ďurica, Karmen Pál-Baláž, Štefan Štec, Buranowski, Oskar a ďalší sa na Instagrame pripojili k výzve #zostavamdoma. Pridali sa tak ku svetovým hviezdam ako Demi Lovato, Elton John, Sam Smith či Camila Cabello, ktoré už pred pár dňami podporili výzvu #IStayHomeFor, aby tak podporili druhých v dodržiavaní preventívnych opatrení v čase celosvetovej pandémie spôsobenej šírením koronavírusu.

11:10 Kto to pomôže Slovensku rozširuje svoje aktivity o službu psychologickej poradne

Iniciatíva Kto pomôže Slovensku rozširuje svoje aktivity o službu psychologickej poradne pre zdravotníkov aj verejnosť. Súčasná situácia dolieha rovnako na všetkých – zdravotníkov, ktorí sú denne vystavení riziku, ale aj na bežných ľudí, ktorí sú izolovaní.

10:58 Karanténne centrá vo Vysokých Tatrách sú od soboty plné

Do karanténnych centier ministerstva vnútra a obrany v meste Vysoké Tatry dorazilo v sobotu 194 Slovákov z Nemecka a z Holandska. Do hotela Granit v Tatranských Zruboch umiestnili do povinnej karantény 98 Slovákov, do zariadenia Kremenec v Tatranskej Lomnici 49 a do centra účelových zariadení na Štrbskom Plese 47 ľudí.

10:51 Stručný popis potvrdených prípadov

1. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

2. žena, okres Partizánske

3. muž, okres Prievidza, príchod z Brazílie

4. žena, okres Považská Bystrica

5. muž, Bratislava-Kramáre, okres Dunajská Streda

6. žena, karanténa Gabčíkovo

7. muž, karanténa Gabčíkovo

8. muž, karanténa Gabčíkovo, okres Bratislava

9. muž, okres Liptovský Mikuláš, návrat zo Španielska

10. žena, okres Zlaté Moravce

10:32 Počet nakazených stúpol

Na Slovensku pribudlo 10 nakazených, celkovo tak evidujeme 226 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Testovaniu sa v stredu podrobilo 335 ľudí. Celkovo je negatívnych 4525 vzoriek.

10:22 Samosprávy na hornej Nitre pomáhajú i ľuďom bez domova a sociálne slabším

V Partizánskom majú bezprístrešní obyvatelia k dispozícii útulok v upravenom čase. V Prievidzi robia informačnú kampaň a budú rozdávať rúška. Ako priblížil primátor Partizánskeho Jozef Božik, pre všetkých slušných bezdomovcov mesto zabezpečilo ubytovanie v Oáze. Je tam upravený režim. Kým v minulosti medzi 10.00 až 15.00 h bolo potrebné, aby boli mimo zariadenia, dnes majú priestor, aby dlhodobo využívali služby zariadenia bez toho, aby ho opúšťali.

10:05 Polícia žiada vodičov, aby umožňovali prejazd vozidlám so živými zvieratami a potravinami

Tieto vozidlá sú označené značkami. Ako informovala bratislavská krajská polícia, uvedené označenia nákladných motorových vozidiel odporučila Štátna veterinárna a potravinová správa. Pomôcť by mali riešiť situáciu na cestách v tuzemskej a medzinárodnej preprave v súvislosti s ochorením Covid-19.

09:54 Vlaky na linke S70 meškajú pre cestujúceho, ktorý si odmieta nasadiť rúško

Vlaky dopravcu RegioJet na trase Bratislava-Komárno meškajú. Dôvodom je stojaci vlak Os 4313 v Bratislave, do ktorého museli privolať políciu. Dôvodom je cestujúci, ktorí si odmieta nasadiť ochranné rúško a napáda personál vlaku. Dopravca o tom informuje na sociálnej sieti.

09:45 Ochranné štíty vyrábajú na 3D tlačiarni, nápad prišiel z Mexika

Iniciatíva Pomôž nemocnici prišla v súvislosti s výskytom nového koronavírusu s myšlienkou tlačiť ochranné prostriedky tváre pre zdravotnícky personál na 3D tlačiarňach. V súčasnosti ich dokáže distribuovať do nemocníc približne 1000 kusov za deň a do výroby sa zapojili už takmer všetci ľudia, ktorí disponujú 3D tlačiarňami na Slovensku.

09:40 Tipy na tvorivé aktivity s deťmi dávajú učiteľky materskej školy online

Učiteľky materskej školy na Perečínskej ulici v Snine vychádzajú v ústrety rodičom svojich zverencov aj počas súčasnej domácej izolácie. Prostredníctvom internetovej stránky MŠ im dávajú tipy na tvorivé aktivity. Ony samé začali šiť ochranné rúška.

09:35 Trenčiansky samosprávny kraj ponúka prebytočné internáty na karanténne účely

Tri nevyužívané bývalé stredoškolské internáty ponúkne TSK ministerstvu vnútra alebo samosprávam na vytvorenie karanténnych priestorov. Je to bývalý internát po Strednej odbornej škole sklárskej v Lednických Rovniach s kapacitou 54 lôžok, na hornej Nitre internát Strednej odbornej školy v Handlovej s 30 lôžkami a v Novom Meste nad Váhom internát Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Piešťanskej ulici, kde je možné ubytovať 73 ľudí.

09:30 Rýchlotesty môžu byť užitočné len v určitých fázach COVID-19

V aktuálnej situácii šírenia ochorenia COVID-19 môžu byť rýchlotesty užitočné v určitých fázach ochorenia, napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva SR v stanovisku na sociálnej sieti.

09:15 Z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice už prepustili štyroch pacientov

Štyria zo šiestich pacientov, ktorí boli hospitalizovaní na oddelení infektológie s potvrdeným ochorením COVID-19, boli prepustení do domáceho ošetrenia a domácej karantény. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica o tom informovala na svojej sociálnej sieti. Stav dvoch pacientov, ktorí sú ešte hospitalizovaní, je stabilizovaný. Viac podrobností prinášame v našom článku.

KORONAVÍRUS ONLINE Počet nakazených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

09:06 Ulice v Krompachoch trikrát do týždňa dezinfikujú

Mesto prijalo opatrenia nad rámec príkazov štátu už v polovici marca. Mestské auto, ktoré inak slúži na postrek chodníkov pri zvýšenej prašnosti, v tejto dobe postrekuje krompašské ulice, autobusové zastávky, lavičky a bankomaty chloramínom, univerzálnym dezinfekčným prostriedkom. V meste začali aj častejšie odnášať komunálny odpad. Krompašania nesmú na uliciach, či z balkónov odhadzovať ohorky z cigariet, ktoré môžu byť zdrojom nákazy.

09:00 Štátny pedagogický ústav zriadi poradenský servis a odporúčania v súvislosti s prerušením vyučovania

Poradenský servis pre školy vznikol v dôsledku zabezpečenia kontinuity v plnení štátnych vzdelávacích programov v súvislosti s prerušením výuky v materských, základných a stredných školách. Zapríčinené je to šírením respiračného ochorenia COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Otázky je podľa ŠPÚ možné adresovať na spu@statpedu.sk.

08:58 V sobotu je Hodina Zeme, presúva sa na sociálne siete

WWF Slovensko na Hodinu Zeme spúšťa výzvu "Spolu v prírode". „Vyzývame ľudí, priateľov, firmy a  organizácie, aby v sobotu 28. marca zverejnili na svojich sociálnych sieťach fotografie, na ktorých sú spolu v prírode s kolegami, kamarátmi či rodinou v období ešte pred pandémiou. K fotke pridali hashtagy #MojaHodinaZeme #spoluvprirode, označili @wwf_slovakia. Týmto jednoduchým gestom, by sme chceli “zaplaviť” internet a dať tak najavo, že zdravie a príroda sú pre nás najdôležitejšie,“ píše sa v stanovisku WWF Slovakia.

08:54 Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení žiada, aby sa nefavorizovali len štátne nemocnice

Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení žiada, aby sa pri rozdeľovaní ochranných rúšok a dezinfekčných prostriedkov nefavorizovali len štátne nemocnice. Asociácia apeluje na vládu SR a Ministerstvo zdravotníctva SR. Poukazuje na to, že pacienti s podozrením na infekciu alebo infikovaní pacienti najskôr prichádzajú do zdravotníckych zariadení k praktickým lekárom či špecialistom. Až následne, ak je to potrebné, odosielajú sa do ústavnej starostlivosti.

08:28 Testy púchovských lekárov sú negatívne, zostávajú však v karanténe

Testy siedmich púchovských obvodných lekárov, ktorí sú od začiatku týždňa v karanténe, nepotvrdili nákazu koronavírusom. Napriek negatívnemu výsledku testov zostávajú lekári v karanténe a ich ambulancie zatvorené. Nakazený lekár neordinuje od 18. marca, o dva dni nato mu potvrdili ochorenie COVID-19.

08:25 Polícia upozorňuje, že Maďarsko spomaľuje prechod kamiónov cez svoje územie

Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe.

08:10 Nemocnice majú na infekčných oddeleniach desiatky voľných lôžok

Nemocnice sa napriek tomu pripravujú na možný väčší počet pacientov s ochorením Covid-19 spôsobeným koronavírusom. V rámci prípravy sa budú niektoré oddelenia nemocníc premieňať na takzvané červené pavilóny, pričom v najkrízovejšom variante sa celé zdravotnícke zariadenie pretransformuje na takzvanú Covid-nemocnicu.

08:00 Závod OZETA NEO zmenil štandardný výrobný program a naplno šije ochranné rúška

Jeden z najväčších slovenských výrobných závodov OZETA NEO zmenil štandardný výrobný program a namiesto pánskych oblekov sa pustil do výroby ochranných rúšok.

Viac o téme: SlovenskoNákazaPrevenciaCOVID-19OpatreniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu